dinsdag 25 december 2007

Tegel "invalide parkeerplaats"


VINKEVEEN - Je kunt als bestuurder tijdens het rijden soms ernstig aan het twijfelen worden gebracht. Wie vraagt zich tijdens het rijden nooit eens af of hij/zij wel of niet op een voorrangsweg rijdt. Plezierig om dat als bestuurder te weten voor het geval er verkeer van rechts komt. Tenslotte zit een ongeluk in een klein hoekje. En op een snelweg weet je soms ook niet precies de maximale toegestane snelheid meer. Gauw even naar de hectometerbordjes kijken om je geheugen op te frissen. Andere keren weet je niet precies wat je met een bepaald bord of teken op het wegdek aan moet. Dit laatste heeft vooral te maken met de kennis die wij als bestuurders van de huidige verkeersregels hebben. Want zeg nu eens eerlijk, hoe lang heeft u uw rijbewijs al en hoe vaak heeft u uw verkeerskennis opgefrist. Maar goed, we hadden het over twijfelsituaties. Soms mag ik aan een groep een verkeerspresentatie geven. Meestal ontstaan er gezellige discussies over bijzondere of onbegrijpelijke situaties. Zo werd mij laatst gevraagd wat precies de betekenis is van een tegel in het wegdek met de afbeelding van een poppetje in een rolstoel. Zo'n tegel treft u bijvoorbeeld in de Talingenlaan te Vinkeveen aan nabij het winkelcentrum. Deze tegel geeft onmiskenbaar aan dat die parkeerplaats bestemd is voor een auto, bestuurd door een invalide. Zo'n soort tegeltje kunt u ook aantreffen op een woonerf. Alleen staat daar dan geen “rolstoel” maar de letter “P” in afgebeeld. De hamvraag in dit geval is, kijkend naar de foto, of u daar mag parkeren. Tussen de twee tegeltjes die ik zojuist omschreef zit één groot verschil. Op een woonerf mag u met uw auto of motor uitsluitend parkeren op parkeerplaatsen die zijn aangeduid met de letter “P” in het wegdek. Dit staat zo beschreven in onze wetgeving, in dit geval het RVV. Stoort u zich daar niet aan en parkeert u uw voertuig toch buiten deze aangewezen plaatsen dan is de kans op zo'n klein geel papiertje onder de ruitenwisser vrij groot. Het tegeltje met de rolstoel daarentegen is meer een hulptegeltje. Wanneer de wegbeheerder een bepaalde plaats wil vrijhouden moet er in ieder geval een verkeersbord geplaatst worden. Dit verkeersbord is dan een parkeerverbod met ondertekst “uitgezonderd invaliden“. Al dan niet met een kenteken van de toegestane auto. Met andere woorden, treft u een situatie aan zoals die in Vinkeveen ,dan mag u er parkeren. Waarschijnlijk heeft op die plaats vroeger wel een parkeerverbod gestaan. De paal is ooit eens weggehaald en de tegel is blijven liggen. Rij - en parkeer voorzichtig.

zaterdag 15 december 2007

Doodlopend fietspad

AALSMEER - Wanneer u als fietser rustig door Aalsmeer toert verwacht u vast geen gekke dingen. Zeker niet dat het fietspad er plotseling mee stopt. Toch bestaat er zo'n doodlopend fietspad. Een Aalsmeerse fietser wees mij op deze situatie. Om het u duidelijk te kunnen maken is een korte blik vooraf op de foto aan te bevelen. Op de foto ziet u de Mensinglaan die de Hortensialaan kruist. Op deze kruising, links op de foto, ziet u nog net een puntje van het Wellantcollege. Dagelijks rijden hier veel scholieren met hun fiets van en naar een nieuwe schooldag. Hoe ik weet dat het scholieren zijn? Dat weet ik ook niet zeker. Wat ik wel zeker weet is dat ze met meerdere naast elkaar rijden, slingeren, druk zijn en vaak zonder licht rijden. En dan heb ik het nog niet eens over de volle rugtassen gehad. Dat het scholieren zijn kan dus niet missen. De inrichting van dit fietspad is duidelijk bedoeld- en ingericht voor het fietsverkeer in twee richtingen. Aan het einde van dit fietspad kunnen de scholieren veilig het trottoir op rijden wanneer ze bij school zijn aangekomen. Met een beetje geluk stappen ze daar dan ook af. Het fietspad houdt daar zo maar op. Zonder enige waarschuwing vooraf. Je hebt daar slechts één enkele mogelijkheid als fietser. Het trottoir op. Maar stel, u bent geen scholier. U wilt gewoon even verder trappen om te genieten van de mooie uitzichten over de Westeinder. Wat moet je dan? Wat is wijsheid? U zult, wanneer u toch de Mensinglaan wilt vervolgen, rare capriolen moeten uithalen. De meest veilige tip die ik kan geven is afstappen, over het trottoir lopen, de Mensinglaan oversteken en weer opstappen. U kunt natuurlijk ook de gevaarlijke variant kiezen door een tiental meters tegen de richting in te fietsen. Let dan wel op voor de bussen van Connexxion!! De bedoeling van de wegbeheerder is misschien geweest om een veilige situatie te creëren voor de scholieren. Fietsend Aalsmeer heeft daar zo z'n twijfels over. Ben je fietsend scholier, kijk dan goed uit. Bent je geen fietsend scholier, kijk dan beter uit!

zaterdag 1 december 2007

Fietser links oversteken


VINKEVEEN - Soms kom je situaties in het verkeer tegen waarbij je denkt: “wie heeft dat verzonnen”. En dan druk ik mij diplomatiek uit. Het liefst had ik geschreven: “welke $%@&% heeft dat verzonnen””. Maar dat doe ik natuurlijk niet. Ik ga het gezellig houden. Een heel klein stukje Vinkeveen lijkt namelijk wel Engeland. Ja, u leest het goed, het lijkt Engeland wel. U denkt nu vast: “daar rijden ze toch links, dat zal toch zeker niet het geval zijn in De Ronde Venen”? Ik moet u teleurstellen. Er is wel degelijk een plaats waar men van fietsers verwacht dat ze links rijden. Wat is er voor moois verzonnen? Dagelijks steken in Vinkeveen veel schoolkinderen de kruising Waterhoenstraat / Reigerstraat over. De Reigerstraat is dan wel geen provincialeweg maar maakt wel degelijk deel uit van een drukke doorgaande route. Zelfs de lijnbussen van Connexxion rijden er. Dat zegt genoeg. Daarom heeft iemand bij de gemeente bedacht dat er een veilige (fiets) oversteekplaats moest komen. Op zich een streven waar ik mij in kan vinden. Wat is er precies aan de hand? Wanneer je een oversteekplaats voor fietsers ontwerpt heb je te maken met twee rij richtingen. Twee oversteekplaatsen is dan ook de meest voor de hand liggende oplossing. Toch is er slechts één oversteekplaats aangelegd en wel aan de linkerzijde in het verlengde van de Waterhoenstraat. Geen verkeersbord, geen lijnen op de weg, helemaal niets. Ervaren scholieren zullen inmiddels wel vertrouwd zijn met de situatie en voorzichtig zijn. Zoek het als fietser maar fijn uit. Ga als fietser vooral op eigen inzicht naar de linkerkant. Werkelijk onvoorstelbaar. Ter afsluiting van mijn column stel ik mij het ergste scenario ook maar even voor. Een automobilist rijdt over de Reigerstraat vanuit Mijdrecht. Hij wil linksaf de Waterhoenstraat in rijden. Schrikken, fietsers aan de verkeerde kant van de weg. BOEM !!!! Wie is er fout? Ik denk degene die verantwoordelijk is voor deze situatie. Zeker nu hij of zij weet dat het een gevaarlijke situatie is. Hierbij nodig ik de verantwoordelijke ambtenaar uit om samen met mij eens de situatie te bekijken. Niet op een mooie zondagmiddag. Nee, we gaan kijken op een doordeweekse ochtend als het regent. Dat heb ik ook gedaan en er gelijk een fotootje van gemaakt. Gemeente, hier moet echt iets veranderen! Het is levensgevaarlijk! Rij voorzichtig, let ook op schoolkinderen die links moeten rijden.