donderdag 18 september 2008

30 of 50 km/u


AALSMEER - Voordat ik, samen met u, de Hornweg in Aalsmeer oprijd een blijde mededeling. Een buurtbewoner uit Kudelstaart berichtte mij dat de gemeente de gewraakte ribbels op de Bilderdammerweg heeft weggehaald. Tot grote opluchting van de buurt overigens. Het is er een stuk rustiger en veiliger geworden. Of ik de gemeente wilde bedanken. Natuurlijk, bij deze graag gedaan. Vorige week ontving ik een mailtje van Carla B. Als ik haar naam goed onthouden heb tenminste. Nadat ik het mailtje had gelezen lukte het mij niet meer om haar te antwoorden. Er ging iets gruwelijk mis in huize Hoogland. Plotseling was haar verhaal volledig uit mijn laptop verdwenen. Zelfs hotmail was haar kwijt. Vandaar dat ik haar inzending bovenop de stapel heb gelegd en deze week alvast behandel. Carla vroeg zich af wat de toegestane snelheid op de Hornweg is. Met name het gedeelte tussen de Willem Alexanderstraat en de Legmeerdijk. Ik bleek te maken te hebben met de scherpe verkeersblik van Carla. Gelukkig maar, want van die scherpe blikken moet ik het toch vaak hebben. Wat is de situatie. Normaal gesproken moet een afwijkende snelheid of parkeerverbod na iedere kruising van wegen herhaald worden met verkeersborden. Om te voorkomen dat er veel verkeersborden geplaatst moeten worden heeft men ooit bedacht dat er zones aangewezen kunnen worden. Op die manier kan de wegbeheerder een bepaalde snelheid of parkeerverbod aan een hele wijk toewijzen. De “30 km zone” is hier een veel toegepast voorbeeld van. Deze zoneborden worden dan uitsluitend geplaatst bij de in/uitgangen van een wijk. Voorwaarde is wel dat het woordje “zone” op het bord staat afgedrukt. Is dat niet het geval dan telt de betreffende snelheid slechts tot de volgende kruising. Toen Carla met haar auto de Willem Alexanderstraat uit kwam rijden en linksaf de Hornweg op stuurde passeerde zij bij het zonebord “einde 30 km/u”. De Hornweg ligt binnen de bebouwde kom. Dus mocht zij haar snelheid gelijk opvoeren naar 50 km/u. Een uurtje later, na het boodschappen doen in Amstelveen, reed Carla in tegenovergestelde richting weer naar huis. Nu kwam zij vanaf de Legmeerdijk de Hornweg op. Tot haar grote verbazing zag zij een 30km/u bord, maar er miste wat. Het woordje “zone”. De maximale snelheid van 30 km/u is hierdoor geldig tot aan de Willem Alexanderstraat. Terwijl Carla een uurtje geleden hier nog 50 km/u mocht rijden mag zij nu over dat zelfde stuk Hornweg niet harder dan 30 km/u. Zoals de bebording nu is gelden er inderdaad twee maximumsnelheden. Vreemde situatie. Rij voorzichtig en houdt er rekening mee dat er wegen zijn waarop uw tegenligger misschien wel 66% sneller mag rijden dan u.

vrijdag 12 september 2008

Lantaarns midden op trottoir

AALSMAAR - Deze keer de Koningsstraat. Het doodlopende stuk van deze straat is de afgelopen maanden doorgetrokken naar de Karperstraat. Niet voor auto’s maar uitsluitend voor de fietsers. Een mooi recht fietspad met aan beide zijden een trottoir aangelegd. En omdat het in Aalsmeer-oost vast ook wel eens donker wordt zijn er bovendien lantaarnpalen geplaatst. Mooi en veilig dus. Er is kennelijk goed over nagedacht door mensen die verstand hebben van esthetische inrichting. Het is niet de eerste keer dat ik uw wegbeheerder attent maak op raar geplaatste lantaarnpalen. (U kunt de column nog eens nalezen op mijn site, nummer 2008-03.) Zal de wegbeheerder weten dat er op een trottoir niet alleen voetgangers met helder zicht lopen. Hij zal toch wel weten dat (tweeling) kinderwagens, rolstoelen, visueel gehandicapten voetgangers en niet te vergeten de gehandicaptenautootjes op trottoirs te vinden zijn. Bestuurder van die autootjes mogen rijden op plaatsen waar ze het zelf veilig vinden. Dus ook op een trottoir. Dus ook op dit trottoir. Hoewel deze autootjes smal lijken zijn ze toch altijd zo’n 1.10 meter breed. In ieder geval breder dan de smalste doorgang die hier nu gerealiseerd is. De afstand tussen het fietspad en de lantaarnpalen is minder dan 1.10 meter. Net als de afstand tussen de berm en de palen. Slechtzienden verwachten toch niet hele series lantaarnpalen in het midden van een trottoir. Kom op gemeente, denk toch eens na. Dit kan tegenwoordig echt niet meer. Misschien denkt u als lezer nu “dan gebruiken ze toch het trottoir aan de andere zijde. Daar waar geen lantaarnpalen staan” In dat geval raadt ik u aan eens te kijken wanneer de school begint of uitgaat. Druk, druk, druk aan die zijde. Ook ik zou niet graag tussen al die springende en rennende jeugd rijden of wandelen. Wanneer je een trottoir aanlegt, leg er dan een aan die veilig is en waarop iedereen weet wat hij/zij verkeerstechnisch kan verwachten. Ik ben benieuwd wat de gemeente deze keer gaat doen. Dit was voor mij in ieder geval de laatste keer dat ik u, en de gemeente Aalsmeer, ongevraagd mijn mening heb mogen geven over de verkeersveiligheid. Dit is namelijk mijn laatste column geweest voor het Witte Weekblad. Bedankt voor alle tips die ik van u heb mogen ontvangen. Uiteraard bedank ik vooral de redactie voor de kans en het vertrouwen. Stoppen met schrijven over verkeer doe ik niet. Op mijn site kunt u mij volgen bij mijn nieuwe stap. Heel graag tot ziens.

dinsdag 2 september 2008

Begraafplaats voorrang

AALSMEER - Het afgelopen jaar heb ik meerdere mailtjes mogen ontvangen over de voorrangssituatie bij de 'Algemene Begraafplaats Aalsmeer' aan de Ophelialaan. Veel lezers vragen zich af of ze voorrang moeten verlenen aan het verkeer dat van de begraafplaats komt. Dat het in de volksmond een uit- of inrit wordt genoemd is duidelijk. Het is een uitrit, maar hoe zit het verkeerstechnisch? Is het verkeerstechnisch ook een uitrit? Moet ik het verkeer van rechts voorrang verlenen of mag ik doorscheuren? In het verleden heb ik vaker aandacht besteed aan uitrit situaties. Maar het blijft kennelijk een lastig onderwerp. Zeker voor de leek. Daarom schenk ik graag aandacht aan deze specifieke situatie. Zo op het eerste oog kan ik mij voorstellen dat het hier moeilijk te zien is of het een uitrit of een gewone weg is. Om die reden alleen al zou het hier al geen uitrit kunnen zijn. Er zijn namelijk twee punten die u absoluut moet onthouden wanneer u twijfelt of u wel of niet met een uitrit te maken heeft. Ten eerste, is een uitrit is een uitrit wanneer iedereen vind dat het een uitrit is. Denk hierbij maar aan een boerenerf langs een landweggetje. Daarvan zegt iedereen: 'dit is een uitrit'. Ten tweede is een uitrit een uitrit wanneer hij technisch als uitrit is ingericht. Van belang is dan dat de stratenmaker er een schuine grijze rand en haakse hoektegels neergelegd heeft. Het soort wegdek is hierbij niet van belang. Het antwoord over de situatie bij de begraafplaats kunt u nu dus al geven. Verkeer van rechts heeft daar gewoon voorrang. Het is heel duidelijk geen uitrit. Wel blijft het vreemd dat wanneer je je auto tot stilstand brengt om verkeer van rechts voorrang te geven je op een andere kruising stil komt te staan. Maar dat is niet anders. Kijkend naar de foto die ik van de situatie genomen heb vind ik dat het stopverbod niet erg duidelijk geplaatst is. Dit stopverbod is zeer waarschijnlijk van toepassing op de weg naar de parkeerplaats. Er van uitgaande dat je binnen 5 meter van het snijpunt van een kruising niet mag parkeren zou ik zelf het bord wat duidelijker op die weg zelf hebben gezet. Nu ik toch bezig ben is het misschien ook een idee om in het midden van de uitrit/weg een witte druppel te schilderen. Door wat lijnen en/of druppel op het wegdek kan het verkeer vanuit de begraafplaats gedwongen worden zich duidelijk rechts op te stellen. Hierdoor wordt het voor de bestuurders op de Ophelialaan duidelijker dat het een gewone weg betreft. Rij voorzichtig, neem nooit voorrang. Zeker niet wanneer u twijfelt of u wel of niet met een uitrit te maken heeft.