donderdag 25 december 2008
Doorgetrokken streep ?
AALSMEER - De dubbele middenstrepen op de Aalsmeerderweg brengen de meeste van u in verwarring. ,,Mag ik daar wel of niet inhalen?" werd mij enkele keren gevraagd. Ze zijn niet echt ononderbroken. Maar ze zijn ook niet een echt onderbroken. Tussen de witte gedeelten is een kleine opening gelaten. Een eerste antwoord kan ik u alvast geven. Op de Aalsmeerderweg mag in ieder geval niet worden ingehaald. Dat staat met de bekende verbodsborden (wit rond en rode rand met rood en zwart autootje) aangegeven. Hierover geen twijfel dus. De belijning zoals die hier gebruikt is kunt u ook elders aantreffen. Ook waar geen inhaalverbod van kracht is. Vandaar dat ik deze week hier graag aandacht aan besteed. Wanneer we het over belijning hebben kunnen wij in Nederland meerdere maatvoeringen tegenkomen. Op auto(snel)wegen bijvoorbeeld zijn de lengtes en tussenafstanden groter dan op provinciale wegen. Dat heeft begrijpelijker wijze te maken met de maximale snelheden die u en ik daar mogen rijden. Binnen de bebouwde kom kunnen er zelfs maatverschillen voorkomen op 50- en 70-kilometerwegen. In ieder geval moeten de strepen zodanig zijn uitgevoerd dat voor de weggebruiker duidelijk te zien is wat er bedoeld wordt. Dat is op de Aalsmeerderweg volgens u niet echt het geval. In tegenstelling tot de belijning op de Zwarteweg. Die is duidelijk onderbroken. Ook ik was nieuwsgierig waarom niet de gehele lijn was doorgetrokken. Er zijn kleine tussenafstandjes aangehouden. De reden is eigenlijk heel simpel. Tegenwoordig liggen de lijnen iets verdikt op het wegdek. Bij regen bestaat dan de mogelijkheid dat zich links en rechts naast de strepen water ophoopt. Door deze plassen kunnen bestuurders van auto's en motoren last krijgen van aquaplaning. Door nu een kleine opening te houden kan het water altijd weglopen naar het laagste punt. Belijning met een kleine tussenafstand zult u dus altijd als ononderbroken streep moeten zien. Inhalen mag dan alleen wanneer u niet over de lijn heen komt. Motorrijders hebben soms de mazzel dat de rijbaan breed genoeg is om een auto in te halen zonder over de streep te rijden. Een doorgetrokken streep betekent dus niet dat er niet ingehaald mag worden. Dat mag immers wel. Van een politieman zult u ook nooit een bekeuring krijgen omdat u heeft ingehaald bij een doorgetrokken streep. Nee, u krijgt een bon omdat u over een doorgetrokken streep bent gereden. Dat is wezenlijk anders. De politieman zal in zijn bon wel vermelden dat u terloops een of meerdere auto's heeft ingehaald. Maar dat is bijzaak. Rij voorzichtig en haal nog voorzichtiger in. O ja, strepen op een wegdek gelden ook als de weg besneeuwd is. Uw reactie zie ik graag tegemoet op een van de bekende adressen.
woensdag 24 december 2008
Einde fietspad
MIJDRECHT - Vorige week zaterdagmiddag waren mijn vrouw en ik op verjaardagsvisite bij onze buren. Gelukkig wordt ik af en toe uitgenodigd. Onder het genot van een glaasje rode wijn hoor je nog eens wat. De ene gast vertelde dat haar man je columns leest. De ander kijkt je dan vragend aan bij het horen daarvan. “Waar heeft die het over” zag ik hem denken. Zo kwam ik in gesprek met Marco. Marco heeft een loonwerkerbedrijf in Zevenhoven. Je weet wel, zo’n bedrijf met een hele serie tractoren en andere rijdende werktuigen. Allemaal geschikt voor het zware mannenwerk op het boerenland. Met Marco wilde ik wel even in gesprek. Het is tenslotte al jaren een wens van mij om eens een middagje op het land te werken achter het stuur van zo’n gigantische tractor. En wie kon mij daar beter mee helpen dan Marco. Ik stelde mij voor en praatte hem bij over mijn verkeersactiviteiten. Gelukkig bleek hij niet de moeilijkste en een uitnodiging werd gauw gegeven. “Nu ik je toch spreek”, zei Marco “ga voor mij eens kijken op de 2e Zijweg. “Tussen de A.C.Verhoefweg en Dukaton ligt een fietspad. Ik fiets daar wel eens. Maar vlak voor Dukaton kan ik niet verder Mijdrecht in zonder een overtreding te begaan. Het fietspad stopt en de rijbaan is gesloten voor fietsers”. Uiteraard ging ik de volgende dag kijken. Marco wilde ik tenslotte als vriend behouden. Hij bleek gelijk te hebben. Ik heb getracht de gehele situatie voor u op de foto te krijgen. Het fietspad is bestemd voor fietsverkeer in twee richtingen. Net voor Dukaton geeft een verkeersbord aan dat het “einde fietspad is”. Om dus door te kunnen fietsen in de richting van Hofland wil je als fietser rechts af. Net als de automobilisten. Het fietspad gaat over in een (verlaagd) voetpad. Daar mag in ieder geval niet gefietst worden. En doe je het toch, dan rij je aan de verkeerde kant van de weg. Het fietspad verlaten en voor de rechter kant van de weg kiezen is ook geen optie. Hoewel het bord er erg ongelukkig staat is er op de rijbaan een geslotenverklaring voor fietsers en bromfietsers van kracht. Je zou verwachten dat fietsers deze onmogelijkheid zo’n honderd meter eerder duidelijk wordt gemaakt. Zodat zij eerder rechts af kunnen slaan, richting Mijdrecht centrum. Natuurlijk kunnen de leerlingen van het Veenlanden College rechtdoor richting N201 en later rechtsaf. Maar die route moet je dan wel weten. Het is in ieder geval geen (duidelijke) doorgaande fietsroute. Toeristen die op een zomerse dag Mijdrecht aandoen zullen er voor kiezen om toch maar rechts af te slaan. Een verkeersboete wordt dan geriskeerd. Een situatie die door een wegbeheerder altijd moet worden voorkomen. Gemeente, kijk er nog eens naar. Het is vast zonder al te hoge kosten op te lossen. Overigens, ik hoop eerdaags op een andere verjaardag Jan van Schie tegen te komen. Een dagje sturen op zo’n grote dumper is mijn volgende doel. Rij voorzichtig, vooral bij geslotenverklaringen voor fietsers. Gezellige Kerstdagen en een veilig 2009.
dinsdag 16 december 2008
Deense parkeerschijf
MIJDRECHT - Een paar weken geleden stonden mijn vrouw en ik in winkelcentrum “De Lindenboom” bij Joop & Renee in hun winkel “De Wijnokade”. Wachtend op onze beurt voor het wekelijks stukje “jonge kaas”. Joop was net een andere klant aan het helpen toen hij mij zag staan. En zoals het zo vaak gaat werd er gelijk een verkeersprobleem aan mij voorgelegd. Wat was er aan de hand? Achter de winkel, dus achter de Lindeboom, zijn meerdere parkeerplaatsen aangelegd. Deze liggen in een zgn. “Parkeerschijfzone”. Als er even geen klanten zijn gebruikt Joop een van deze plaatsen om zijn auto te laden of te lossen. De zones zelf zijn te herkennen aan een zonebord en de blauwe belijning op het wegdek. Een parkeerschijf is daar dus verplicht. Maar niet voor motorrijders want die mogen daar wel zonder schijf parkeren. Binnen zo’n zone geldt nog een regel. Je mag er ook niet buiten de aangelegde vakken parkeren. Joop heeft, net als ieder ander, een parkeerschijf. Niet zo’n gewone. Nee, een heel bijzondere. Een Deens exemplaar. Een reuze handige mag ik wel zeggen. Want hij zit vastgeplakt achter de voorruit. Je hoeft met zo’n ding nooit je handschoenenkastje overhoop te halen. Ook stoelen naar voren of naar achteren schuiven is verleden tijd. Deze schijfsticker is altijd paraat. Joop heeft pas nog een discussie gehad met een parkeercontroleur of politieagent. Een duidelijk antwoord is er nooit gekomen en Joop wilde nu wel eens weten of hij zijn bijzondere parkeerschijf wel of niet mocht gebruiken. Eerlijk is eerlijk, ikzelf ben eerst aan het Google-en geslagen voordat ik deze column ging schrijven. In het “Nederlandse Besluit Parkeerschijf” staat precies voorgeschreven hoe zo’n ding er uit moet zien. De kleur, de afmetingen en hetgeen je moet instellen en wat je van buitenaf moet kunnen aflezen. Het is allemaal benoemd. Voor de Nederlandse wet zou je dan ook strafbaar zijn wanneer je een parkeerschijf gebruikt die niet aan die omschrijvingen voldoet. Zoals de Deense van Joop. Zou je zeggen tenminste! Maar in het Europa van tegenwoordig is dat toch moeilijk vol te houden. Want wat kwam ik in de jurisprudentie tegen? Ingevolge het Europese recht mag een product dat in een van de Europese landen is vervaardigd en goedgekeurd in alle andere Europese landen worden verkocht en verhandeld. In dit geval is Joop zijn parkeerkaart geproduceerd in Denemarken en wordt die daar ook als geldige parkeerkaart gebruikt. Dit houdt in dat op grond van artikel 28 van het EG-Verdrag ons “Nederlands Besluit Parkeerschijf” moet worden beschouwd als een verboden maatregel, omdat het besluit werkt als een kwantitatieve invoerbeperking. Met andere woorden, Joop kan gerust zijn en mag, volgens mij dan, zijn Deense parkeerschijf gebruiken. Niet alleen in Mijdrecht maar ook in Nederland en zelfs in de rest van Europa.
Abonneren op:
Posts (Atom)