vrijdag 27 maart 2009
Route Mobiel : foute vraag, fout antwoord
Hebt u op internet de verkeersquiz van Route Mobiel al gespeeld? Ik wel. Tijdens het invullen zag ik een, toch wel ernstige, foute vraag/antwoord combinatie. De vraag ging over het feit wanneer een bestuurder van een dieselauto zijn APK papieren bij zich moet hebben. Deze verplichting is namelijk een paar maanden geleden uit de Wegenverkeerswet geschrapt. Een (diesel)auto moet uiteraard wel APK gekeurd zijn. Het APK-bewijs hoef je alleen niet meer aan de politie te kunnen laten zien. Ik nam de moeite om Route Mobiel hierover een mailtje te sturen. Hun antwoord luidde: "Wij hebben uw opmerking in goede orde ontvangen. Wij houden voor onze quiz de richtlijnen van de RDW aan. Volgens de APK-informatie op de site van de RDW is men verplicht tijdens het rijden het rapport bij zich te hebben. Wij zijn daarom van mening dat wij wel het juiste antwoord geven. Wanneer de organisatie waar ik werk een dergelijk meedenk-mailtje krijgt wordt daar gelukkig anders mee omgegaan. Wij bedanken de schrijver en kijken de bewering nog eens goed na. Maar bij Route Mobiel niet. En dat hoeft natuurlijk ook niet. Maar dan mogen ze ook niet verwachten dat ik het juiste antwoord niet met u ga delen. Bij dezen heb ik dat gedaan. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik nog eens teruggegaan naar de site. Een tweede ernstig fout was de vraag waarbij Route Mobiel een trekker/trailer combinatie toont. De daaraan gekoppelde vraag luidde: "Bij welke lengte mag een vrachtauto niet op de linker baan rijden?". Beste Route Mobiel, dit geldt niet voor vrachtauto's. Bij drie of meer rijstroken mogen vrachtauto's, zo wie zo, uitsluitend op de twee rechter stroken rijden. Ongeacht hun lengte. Voor personen- en bestelauto's met aanhangwagens geld wél de maximale lengte van zeven meter. Aan het einde van de quiz kreeg ik nog de volgende vreemde vraag voorgelegd: "Hoeveel bevindt u zich op de snelweg?" Snapt u de vraag? Ik had in ieder geval de keuze uit de volgende, nog vreemdere, antwoorden: 1.Zelden, ik heb geen eigen auto. 2. Sinds mijn pensioen vrijwel niet meer. 3. Eigenlijk alleen voor woon-werk verkeer. 4. Voortdurend onderweg voor mijn werk. 5. Ik rijd er gewoon privé mee. Een oordeel over de site, de prijsvraag en het antwoordmailtje laat ik aan u over.
vrijdag 20 maart 2009
Wat zegt 10 jaar rijervaring!
Minimaal tien jaar rijervaring is nodig om begeleider te mogen zijn van een nieuwbakken chauffeur. Fantastisch idee minister Eurlings. Het is een nog beter idee dat bestuurders die ooit zijn veroordeeld voor het rijden onder invloed helemaal niet mogen begeleiden. En o wee als je ooit een asociale verkeersovertreding hebt begaan. Dan mag je ook niet begeleiden. Hierbij is een kanttekening te maken. Wij hebben allemaal, zelfs de beste chauffeurs, vast wel eens een asociale verkeersovertreding begaan. Daar ben ik heilig van overtuigd. Ik gok er zomaar op dat zelfs de chauffeur van de minister dat wel eens gedaan heeft. Wij zijn alleen niet gesnapt door de politie. Uiteraard zijn drugs- en drankveroordelingen wel een prima reden om geen begeleiderspas af te geven. Is minimaal tien jaar rijervaring wel een goede graadmeter? Ik ben bang van niet. Ik weet het trouwens wel zeker. Ik zal u enkel, niet al te moeilijke, punten met betrekking tot het verkeer voorleggen. Mochten die u allemaal bekend zijn dan bent u waarschijnlijk meer geschikt om een begeleiderspas in ontvangst te nemen dan de gemiddelde chauffeur.
1. Weet u dat u bij het oprijden van een rotonde geen richting meer hoeft te worden aangegeven.
Alleen nog bij het verlaten van die rotonde?
2. Weet u dat u op een laad- en losplaats voor vrachtauto's ook met uw personenauto mag laden
en lossen?
3. Weet u dat u in een blauwe zone uitsluitend in de parkeervakken mag parkeren?
4. Weet u dat bestuurders van een brommobiel in het bezit moeten zijn van een AM rijbewijs?
5. Weet u dat dagrijlichten niet in combinatie met dimlicht mogen branden?
Wist u ze allemaal? Dan is dat een felicitatie waard. Met deze simpele punten wil ik maar aangeven dat het misschien niet eens een slecht idee is om aanstaande begeleiders minimaal een nieuwe theorietoets te laten doen. Tenslotte is die 10 jaar rijervaring een minimum. Er zullen ook begeleiders komen die al 30 jaar geleden hun theoriecertificaat hebben gehaald. Aan praktisch verkeersinzicht zal het hen niet ontbreken. Wel aan theoriekennis.
maandag 16 maart 2009
'Ga toch naar het fietspad'
Regelmatig kun je als automobilist de pech hebben achter een brommobiel te moeten blijven hangen. U kent ze wel, die 45 km/u auto's van 1.25 meter breed. Aan de lichaamstaal van de volgers kun je aflezen wat ze denken. "Wat doen die trage en kleine mormels op een provinciale weg. Ze houden al het echte verkeer op. En vooral mij. Ga toch naar het fietspad, daar waar je thuishoort." Soms gaan die gedachtes gepaard met de nodige claxongeluiden in de richting van het brommobiel. Bleef het daar maar bij. Soms wordt er ook ingehaald en de nietsvermoedende bestuurder afgesneden. Waarschijnlijk met de bedoeling om duidelijk te maken dat hij of zij helemaal fout zit. Maar met een beetje pech voor de echte weggebruiker ligt er vaak ook nog eens een ononderbroken streep in het midden van de weg. Geduldig in het zog van de brommobiel blijven is de enige betaalbare optie. Deze streep overschrijden kan je al snel op 150 euro boete komen te staan. Dat brommobielen op het fietspad moeten rijden is één groot misverstand. En dat komt vooral door de naam. In het verleden was de definitie van een brommobiel "vierwielige overdekte bromfiets". Parkeren en rijden doen deze brommobielen op precies dezelfde straten, wegen en parkeerplaatsen als iedere andere auto. Natuurlijk zijn er enkele uitzonderingen. Autowegen en autosnelwegen zijn verboden terrein, evenals de wegen die gesloten zijn voor tractoren. Een officieel fietspad is zelfs verboden terrein voor onze brommobiel.
Toch bestaat de mogelijkheid dat u ooit een klein autootje over het fietspad heeft zien rijden. Autootjes die verdacht veel op een brommobiel lijken. Het grote verschil is vooral hun breedte. Deze zijn slechts 1.10 meter breed en vallen onder de gehandicaptenvoertuigen. Bestuurders van deze gehandicapten voertuigen mogen rijden waar ze het zelf veilig vinden. Met een beetje pech kunt u deze ook op een provinciale weg aantreffen. Gelukkig zijn dit vaak verstandige bestuurders en heb ik dat zelf nog nooit meegemaakt. Een brommobiel is verder te onderscheiden van een gehandicaptenautootje aan zijn gele (bromfiets) kentekenplaat en een rond wit bordje met rode rand. Hierin het cijfer 45. Ter afsluiting nog twee brommobiel puntjes die voor vele automobilisten nagenoeg onbekend zijn. De maximale snelheid binnen de bebouwde kom mag net zo hoog zijn als buiten de bebouwde kom, dus 40 km/u. En de bestuurder is, samen met zijn eventuele passagier, verplicht een gordel te dragen.
donderdag 5 maart 2009
Snotneuzen op een tractor
Heeft u zich er ook wel eens over verbaasd? De snotneuzen achter het stuur van een tractor combinatie op onze wegen. Met of zonder aanhangwagen en/of aangekoppelde gereedschappen zoals graskeerders. Rijdend met een wettelijke maximum snelheid van 25 km/u. Vooruit, de lage maximale snelheid wil ik nog wel als voordeel zien. Die zorgt er tenslotte voor dat op de provinciale wegen de gemiddelde snelheid lager wordt. Echter, dit is niet het belangrijkste wat mij omtrent dit onderwerp bezighoudt. Zelfs punten zoals scherpe uitstekende delen, niet afgedekte c.q. losse lading en spiegels die ontbreken zal ik in deze bijdrage achterwege laten. Dat komt een volgende keer wel. Wat dan wel?, vraagt u zich waarschijnlijk af. De akelige gedachte dat die enorme machines ( 8 cilinders en 4000 cc is een minimum) bestuurd kunnen worden door 16-jarigen, boezemt mij angst in. Een rijbewijs of enig ander bewijs van verkeerskennis is voor deze groep verkeersdeelnemers niet verplicht. Voor de Nederlandse verkeerswetgeving niet tenminste. De ARBO-wet houdt zich er wel mee bezig. Deze wet stelt een zogenaamd tractorrijbewijs verplicht. Maar dan is een arbeidsverhouding verreist tussen de bestuurder en de eigenaar. De zoon of dochter van de (loonbedrijf) eigenaar hebben die arbeidsverhouding niet. Dus rijden zij, vaak al vanaf hun 16e verjaardag, op deze enorme machines. De pubers mogen zonder problemen met enorme combinaties over de openbare weg rijden met een totale lengte van 18 meter. Tonnen aan vracht, zoals aardappels en bieten, worden door hen vervoerd. Meer dan één aanhangwagen aankoppelen is ook nog eens toegestaan. Ik kom nu aan het punt dat mij wel verbaasd. Aan het einde van een werkdag parkeren de jeugdigen hun zware tractorcombinatie op het erf. Tijd om van het bedrijf naar huis te gaan. Daar staat, als het goed is, een warme hap te wachten. Waarschijnlijk rijden zij huiswaarts op hun 50 cc scootertje. En nu komt het. Tijdens dit ritje is voor hen als bestuurder wél een rijbewijs verplicht.
Abonneren op:
Posts (Atom)