donderdag 16 december 2010
Winterswaardigheden
REGIO - Iedere sneeuwperiode verwonder ik mij weer. Hoe is het toch mogelijk dat drommen automobilisten met hun besneeuwde auto de weg op gaan. Is het een kwestie van onverantwoord gedrag of gewoon luiheid?
Op een willekeurig winterdag zie ik de mannen en vrouwen in hun auto stappen. De losse sneeuw los op de ruiten wordt nog net even door de ruitenwissers weggeveegd. Daar blijft het dan bij. De sneeuw op het dak en op de verlichting laat men zitten. Net zoals de sneeuw op de kentekenplaten en in de buitenspiegels. 'Waait wel weg', zullen ze denken. Deze mensen realiseren zich waarschijnlijk niet de consequenties van hun gedrag. In deze column besteed ik er daarom graag aandacht aan.
De ruiten van een auto moeten schoon zijn. Daar mag geen sneeuw of ijs op liggen. Uiteraard weet iedereen dat 100% schoon moeilijk haalbaar is. Ook de politie. Een toegestaan percentage bedekte autoruit wordt nergens genoemd. Er moet voldoende zicht zijn. Het oordeel ligt bij de agent op straat. Hij zal een foto of een schatting van het percentage maken wanneer hij een bon uitschrijft. Een autoruit, bedekt met ijs of sneeuw kost 160 euro. Spiegels die niet gebruikt kunnen worden kosten de automobilist nog eens zo'n 90 euro. En dan de verlichting. Ook die wordt vaak vergeten schoon te maken. Een besneeuwd dimlicht kost 90 euro. Het besneeuwde remlicht kan u op 90 euro komen te staan, evenals bij een van de richtingaanwijzers. Een door sneeuw bedekte kentekenverlichting kost 60 euro. En wanneer uw kentekenplaat zelf onzichtbaar is mag u 90 euro aftikken. Bij de hierboven genoemde bedragen zijn de administratiekosten รก 6 euro nog niet opgenomen. Het kan dus flink oplopen.
Maar we zijn er nog niet. Indien een en ander het gevolg is van nalatigheid kan het zelfs zijn dat men zich voor de rechter moet verantwoorden. Artikel 5 van de Wegenverkeerswet (WvW) zegt namelijk: 'Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.' Dit artikel wordt het 'kapstok artikel' genoemd. Let vooral op de zinsneden 'kan worden veroorzaakt of kan worden gehinderd'. De wetgever bedoelt hiermee dat bijvoorbeeld een aanrijding niet echt hoeft te hebben plaatsgevonden. Wanneer een politieagent van mening is dat u met uw auto een gevaar op de weg bent kan met dit artikel een proces-verbaal worden opgemaakt. Dat geldt bijvoorbeeld voor harder rijden dan het overige verkeer op een besneeuwde snelweg. Maar ook het verliezen van brokken ijs of flinke hoeveelheden sneeuw. Of het rijden met een berg sneeuw op de motorkap waardoor je zicht naar voren onvoldoende is. De boetes voor een artikel 5 overtreding zullen een stuk hoger uitpakken. Rechters hebben er geen moeite mee om nalatigheid te straffen. Een gewaarschuwde automobilist telt voor twee. Prettige feestdagen en een veilig 2011.
Abonneren op:
Posts (Atom)