dinsdag 25 december 2007
Tegel "invalide parkeerplaats"
VINKEVEEN - Je kunt als bestuurder tijdens het rijden soms ernstig aan het twijfelen worden gebracht. Wie vraagt zich tijdens het rijden nooit eens af of hij/zij wel of niet op een voorrangsweg rijdt. Plezierig om dat als bestuurder te weten voor het geval er verkeer van rechts komt. Tenslotte zit een ongeluk in een klein hoekje. En op een snelweg weet je soms ook niet precies de maximale toegestane snelheid meer. Gauw even naar de hectometerbordjes kijken om je geheugen op te frissen. Andere keren weet je niet precies wat je met een bepaald bord of teken op het wegdek aan moet. Dit laatste heeft vooral te maken met de kennis die wij als bestuurders van de huidige verkeersregels hebben. Want zeg nu eens eerlijk, hoe lang heeft u uw rijbewijs al en hoe vaak heeft u uw verkeerskennis opgefrist. Maar goed, we hadden het over twijfelsituaties. Soms mag ik aan een groep een verkeerspresentatie geven. Meestal ontstaan er gezellige discussies over bijzondere of onbegrijpelijke situaties. Zo werd mij laatst gevraagd wat precies de betekenis is van een tegel in het wegdek met de afbeelding van een poppetje in een rolstoel. Zo'n tegel treft u bijvoorbeeld in de Talingenlaan te Vinkeveen aan nabij het winkelcentrum. Deze tegel geeft onmiskenbaar aan dat die parkeerplaats bestemd is voor een auto, bestuurd door een invalide. Zo'n soort tegeltje kunt u ook aantreffen op een woonerf. Alleen staat daar dan geen “rolstoel” maar de letter “P” in afgebeeld. De hamvraag in dit geval is, kijkend naar de foto, of u daar mag parkeren. Tussen de twee tegeltjes die ik zojuist omschreef zit één groot verschil. Op een woonerf mag u met uw auto of motor uitsluitend parkeren op parkeerplaatsen die zijn aangeduid met de letter “P” in het wegdek. Dit staat zo beschreven in onze wetgeving, in dit geval het RVV. Stoort u zich daar niet aan en parkeert u uw voertuig toch buiten deze aangewezen plaatsen dan is de kans op zo'n klein geel papiertje onder de ruitenwisser vrij groot. Het tegeltje met de rolstoel daarentegen is meer een hulptegeltje. Wanneer de wegbeheerder een bepaalde plaats wil vrijhouden moet er in ieder geval een verkeersbord geplaatst worden. Dit verkeersbord is dan een parkeerverbod met ondertekst “uitgezonderd invaliden“. Al dan niet met een kenteken van de toegestane auto. Met andere woorden, treft u een situatie aan zoals die in Vinkeveen ,dan mag u er parkeren. Waarschijnlijk heeft op die plaats vroeger wel een parkeerverbod gestaan. De paal is ooit eens weggehaald en de tegel is blijven liggen. Rij - en parkeer voorzichtig.
zaterdag 15 december 2007
Doodlopend fietspad
AALSMEER - Wanneer u als fietser rustig door Aalsmeer toert verwacht u vast geen gekke dingen. Zeker niet dat het fietspad er plotseling mee stopt. Toch bestaat er zo'n doodlopend fietspad. Een Aalsmeerse fietser wees mij op deze situatie. Om het u duidelijk te kunnen maken is een korte blik vooraf op de foto aan te bevelen. Op de foto ziet u de Mensinglaan die de Hortensialaan kruist. Op deze kruising, links op de foto, ziet u nog net een puntje van het Wellantcollege. Dagelijks rijden hier veel scholieren met hun fiets van en naar een nieuwe schooldag. Hoe ik weet dat het scholieren zijn? Dat weet ik ook niet zeker. Wat ik wel zeker weet is dat ze met meerdere naast elkaar rijden, slingeren, druk zijn en vaak zonder licht rijden. En dan heb ik het nog niet eens over de volle rugtassen gehad. Dat het scholieren zijn kan dus niet missen. De inrichting van dit fietspad is duidelijk bedoeld- en ingericht voor het fietsverkeer in twee richtingen. Aan het einde van dit fietspad kunnen de scholieren veilig het trottoir op rijden wanneer ze bij school zijn aangekomen. Met een beetje geluk stappen ze daar dan ook af. Het fietspad houdt daar zo maar op. Zonder enige waarschuwing vooraf. Je hebt daar slechts één enkele mogelijkheid als fietser. Het trottoir op. Maar stel, u bent geen scholier. U wilt gewoon even verder trappen om te genieten van de mooie uitzichten over de Westeinder. Wat moet je dan? Wat is wijsheid? U zult, wanneer u toch de Mensinglaan wilt vervolgen, rare capriolen moeten uithalen. De meest veilige tip die ik kan geven is afstappen, over het trottoir lopen, de Mensinglaan oversteken en weer opstappen. U kunt natuurlijk ook de gevaarlijke variant kiezen door een tiental meters tegen de richting in te fietsen. Let dan wel op voor de bussen van Connexxion!! De bedoeling van de wegbeheerder is misschien geweest om een veilige situatie te creëren voor de scholieren. Fietsend Aalsmeer heeft daar zo z'n twijfels over. Ben je fietsend scholier, kijk dan goed uit. Bent je geen fietsend scholier, kijk dan beter uit!
zaterdag 1 december 2007
Fietser links oversteken
VINKEVEEN - Soms kom je situaties in het verkeer tegen waarbij je denkt: “wie heeft dat verzonnen”. En dan druk ik mij diplomatiek uit. Het liefst had ik geschreven: “welke $%@&% heeft dat verzonnen””. Maar dat doe ik natuurlijk niet. Ik ga het gezellig houden. Een heel klein stukje Vinkeveen lijkt namelijk wel Engeland. Ja, u leest het goed, het lijkt Engeland wel. U denkt nu vast: “daar rijden ze toch links, dat zal toch zeker niet het geval zijn in De Ronde Venen”? Ik moet u teleurstellen. Er is wel degelijk een plaats waar men van fietsers verwacht dat ze links rijden. Wat is er voor moois verzonnen? Dagelijks steken in Vinkeveen veel schoolkinderen de kruising Waterhoenstraat / Reigerstraat over. De Reigerstraat is dan wel geen provincialeweg maar maakt wel degelijk deel uit van een drukke doorgaande route. Zelfs de lijnbussen van Connexxion rijden er. Dat zegt genoeg. Daarom heeft iemand bij de gemeente bedacht dat er een veilige (fiets) oversteekplaats moest komen. Op zich een streven waar ik mij in kan vinden. Wat is er precies aan de hand? Wanneer je een oversteekplaats voor fietsers ontwerpt heb je te maken met twee rij richtingen. Twee oversteekplaatsen is dan ook de meest voor de hand liggende oplossing. Toch is er slechts één oversteekplaats aangelegd en wel aan de linkerzijde in het verlengde van de Waterhoenstraat. Geen verkeersbord, geen lijnen op de weg, helemaal niets. Ervaren scholieren zullen inmiddels wel vertrouwd zijn met de situatie en voorzichtig zijn. Zoek het als fietser maar fijn uit. Ga als fietser vooral op eigen inzicht naar de linkerkant. Werkelijk onvoorstelbaar. Ter afsluiting van mijn column stel ik mij het ergste scenario ook maar even voor. Een automobilist rijdt over de Reigerstraat vanuit Mijdrecht. Hij wil linksaf de Waterhoenstraat in rijden. Schrikken, fietsers aan de verkeerde kant van de weg. BOEM !!!! Wie is er fout? Ik denk degene die verantwoordelijk is voor deze situatie. Zeker nu hij of zij weet dat het een gevaarlijke situatie is. Hierbij nodig ik de verantwoordelijke ambtenaar uit om samen met mij eens de situatie te bekijken. Niet op een mooie zondagmiddag. Nee, we gaan kijken op een doordeweekse ochtend als het regent. Dat heb ik ook gedaan en er gelijk een fotootje van gemaakt. Gemeente, hier moet echt iets veranderen! Het is levensgevaarlijk! Rij voorzichtig, let ook op schoolkinderen die links moeten rijden.
donderdag 15 november 2007
Invalideauto in winkelstraat
AALSMEER - Ik prijs mij gelukkig te kunnen lopen en fietsen. Te veel mensen kunnen dit niet en zien zich genoodzaakt gebruik te maken van aangepast vervoer. Tijdens een van mijn presentaties werd ik aangesproken door een eigenaresse van zo'n gehandicaptenvoertuig. Zij wilde graag weten of zij de Zijdstraat in Aalsmeer in mocht en hoe dan wel. Voordat ik verder ga leg ik u graag eerst uit welke soorten van gehandicaptenvoertuigen u kunt tegenkomen. De eerste en daarmee zonder meer de meest bekenden zijn de elektrische scootmobiel en de rolstoel. Deze voertuigen mogen overal rijden. Hun maximum snelheid is 10 km/u. Dit is overigens altijd nog twee keer zo snel als een gemiddelde voetganger loopt. Aan het sturen in een rolstoel of scootmobiel is geen minimum leeftijd gekoppeld. Daarnaast kennen we in Nederland een tweede soort gehandicaptevoertuig. Deze lijkt meer op een kleine smal autootje. Driewielige scootertjes behoren ook tot deze groep. Deze voertuigen worden voortbewogen door een levensecht motortje en moeten zijn aangepast aan de handicap van de bestuurder. Ik hoor u al denken: ”mijn buurvrouw loopt anders nog als een kievit en haar auto is helemaal niet aangepast”. Ja, dat zou best wel eens kunnen. Mensen met een hart- of ademhalingsprobleem hebben vaak geen zichtbare aanpassing (nodig) in hun voertuig. Wees daar dus voorzichtig mee! Doordat deze autootjes wel een volwaardig vervoermiddel zijn mogen ze maximaal 45 km/u rijden. Zowel buiten als binnen de bebouwde kom. De breedte mag echter niet meer dan 1.10 meter zijn. Rijden en parkeren mogen deze autootjes bijna overal, zolang het maar veilig is en veilig blijft. Ik zal daar in de toekomst uitgebreider op terugkomen. Voor deze groep geldt overigens wél een minimum leeftijd, namelijk 16 jaar. Genoeg over de techniek, terug naar de Zijdstraat. Een verbodsbord bij de Stationsweg zegt dat je er niet in mag met een brommer. Het onderbord zegt: “uitgezonderd invalide voertuigen met in werking zijnde motor”. Hoewel mevrouw aardig op de hoogte was van de verkeersregels begon ze nu toch te twijfelen. “Stel dat ik mijn motortje uitzet en me wil laten duwen”, was haar begrijpelijke vraag. Het antwoord is vrij simpel. Mevrouw mag met haar gehandicaptenvoertuig zonder meer de Zijdstraat inrijden. Met of zonder onderbord. Met of zonder ingeschakelde motor. Haar autootje valt niet onder de categorie bromfietsen waar het verkeersbord het over heeft. Ik weet vrijwel zeker dat dit onderbord meer bedoeld is als waarschuwing voor de overige weggebruikers. Het zegt eigenlijk: “Wees voorzichtig, hier kunnen en mogen sommige motor aangedreven voertuigen rijden”. Rij veilig! Ook met een scootmobiel.
donderdag 1 november 2007
P. op gereserveerde plaats
MIJDRECHT - Heeft u wel eens moeite om in het centrum van Mijdrecht een geschikte parkeerplaats te vinden? Ik heb al jaren een oplossing. Hoewel ik nu mijn eigen parkeerprobleem vergroot ga ik het u toch verklappen. Tussen het gemeentehuis en het postkantoor kunt u met de auto aan de zijkant/achterkant van het gemeentehuis komen. Aan het begin van dit straatje is links en rechts een stopverbod geplaatst. Deze " verboden te stoppen" borden hebben geen onderbord. Dus zijn ze op iedere weggebuiker van toepassing. Wanneer u toch dit straatje inrijdt ziet u na circa dertig meter aan uw rechterzijde vier parkeerplaatsen. En om die plaatsjes gaat het in deze column. Wanneer er in een weg een echte en duidelijke parkeerplaats is aangelegd mag deze ook gebruikt worden als parkeerplaats. Een parkeer- of stopverbod kan daar weinig aan veranderen. Het zijn parkeerplaatsen. Punt uit. En de gemeente weet dat vast ook wel. Men heeft er zelfs een "P" bord bijgezet om aan te geven dat het parkeerplaatsen zijn. Om deze mooie plekjes voor de eigen werknemers vrij te houden is op het bord tevens de tekst "gereserveerd gemeente" geschreven. Voor de zekerheid is er ook een onderbord, met het kenteken voor wie de plaats bestemd is, aangebracht. Nu maak ik eerst een klein zijstapje omdat ik u hoor denken: "maar het is toch op het terrein van het gemeentehuis zelf?" "Ik weet het natuurlijk niet zeker", antwoord ik dan, "maar het zou heel goed kunnen". Het blijkt alleen nergens uit. Wanneer een weg of parkeerplaats op eigen grond vrij te gebruiken is maakt dat gedeelte gewoon deel uit van die weg. In vaktermen heet dat "het is een voor het openbaar verkeer openstaande weg". Ook in dit geval dus. Alle gebruikelijke verkeersregels zijn van toepassing. En nu komt het. Niemand, dus ook een gemeente niet, kan op de openbare weg een parkeerplaatsje reserveren. Uiteraard kun je het proberen en vaak lukt het ook wel. Het is domweg nergens geregeld. De betreffende parkeerplaatsen zijn dus er voor iedereen. Rij en parkeer veilig!
donderdag 25 oktober 2007
Mag ik rechtsaf
AMSTELVEEN - Een paar dagen geleden werd ik door mijn oom Joop gebeld. Oom Joop woont in Uithoorn en rijdt regelmatig met mijn tante Nel in hun auto naar Amstelveen. Eigenlijk gaat dat altijd goed maar deze keer was er toch iets ernstig fout gegaan. Reden: “een prent van een agent”. Of ik hem kon helpen om de situatie eens goed te bekijken. Wat was er tijdens deze rit misgegaan? Normaal kiezen mijn oom en tante de route over de Beneluxbaan. Deze keer echter niet. Het was prachtig weer en besloten werd een gedeelte langs de Amstel te rijden. Om bij de Amstel te komen moesten zij op de Bovenkerkerweg rechts af slaan, de Nesserlaan in. Dus knippertje uit, snelheid minderen, vooral goed uitkijken voor de parallelle fietsers en rechts af. Maar na enkele tientallen meters op de Nesserlaan stond de bekende man in het blauw die een perfect stopteken gaf aan mijn oom Joop. Nadat het rijbewijs ter inzage aan deze agent was afgegeven werd de reden van het stopteken snel duidelijk. Hij had niet rechts af mogen slaan. De agent legde hem correct uit dat dit duidelijk twee keer voor de kruising was aangegeven voor alle bestuurders. Na de bon in ontvangst genomen te hebben werd ik dus gebeld. Een paar dagen later moest ik er toch langs de plek des onheils en bekeek de situatie. Een paar opmerkingen zijn hier wel degelijk op zijn plaats. Ten eerste het aantal onderborden. In Nederland hebben we afgesproken dat het er maximaal twee mogen zijn. Probeer als gemiddelde auto of motorrijder de betekenis van vier onderborden maar eens te verwerken. Dat lukt niemand. Dan de leesbaarheid. De onderborden waren stuk voor stuk smerig. Maar stel dat je ze wel kon lezen dan blijft het toch bijna onmogelijk de betekenissen ervan te verwerken. Het blauwe bord met de witte pijlen geeft aan dat u uitsluitend rechtdoor of linksaf mag. Daaronder een piepklein bordje met de tekst “ma t/m vr”. Weer eentje lager een bord met de dubbele tijdentekst 07.00-10.00h en 15.00-18.00h. Mag je binnen deze tijden juist wel of juist niet rechts af slaan? Het derde onderbord gaf aan “uitgezonderd landbouwvoertuigen” . Tenslotte als laatste onderbord de mededeling dat de betreffende kruising nog 150 meter weg is. Voor de zekerheid is er vlak voor de kruising nog een herhaling geplaatst. Wanneer u bij de eerste mogelijkheid bijvoorbeeld het bovenste kleine bordje niet goed gelezen heeft kunt u dus in de herkansing. Maar dan heeft u toch echt pech. Op de tweede paal is de volgorde precies omgekeerd. En de 150 meter aanduiding is daar uiteraard weggelaten. Een en al verwarring! Wat ik maar aan wil geven is dat je wel een erg pientere weggebruiker moet zijn om hier een juiste beslissing te kunnen nemen. Mijn oom Joop zal de boete betalen maar heeft voor de komende mooie dagen een prima oplossing bedacht. Dan rijdt hij een stukje door naar de volgende kruising, draait zijn auto weer in de richting van Uithoorn en slaat even later gewoon links af. Dat is niet verboden. Lijkt mij niet minder gevaarlijk maar de kans op een bon is minimaal.
maandag 15 oktober 2007
Kruisvlak vrijhouden
AALSMEER - De afgelopen maanden ontving ik meerdere mailtjes over een situatie op de Bachlaan te Aaslmeer, net voor de aansluiting met de Legmeerdijk (N231). Enthousiast dook ik achter mijn toetsenbord en beschreef de situatie voor mijn column. Net toen ik mijn artikeltje af had reed ik langs de bedoede kruising. Tot mijn schrik zag ik dat een onbekende het probleem al had opgelost. Dat moet hij tenminste gedacht hebben. Ik kon niet anders dan opnieuw achter mijn laptop plaats nemen. De onbekende had beter even kunnen wachten tot hij dit artikeltje had gelezen. Wat is er allemaal aan de hand vraagt u zich af? Ik ga een poging ondernemen. Wanneer u deelneemt aan het verkeer wordt u vaak gevraagd een keuze te maken tussen (kennelijk) tegenstrijdige signalen. Dit kunnen aanwijzingen zijn in de vorm van een verkeersbord, een tekstbord, of tekens op het wegdek. Vlak voor de bovengenoemde kruising zie je aan de rechterzijde nog een verborgen in-uitrit. Om deze situatie aan te geven is een groot wit vierkant / kruis op het wegdek geschilderd. Een duidelijke oplossing die wel vaker wordt toegepast. Rechts van de stopstreep, gemonteerd op een paal van het verkeerslicht, hangt een klein bordje. Hierop kon u lezen: “oprijden tot de stopstreep”. Een logisch (tekst)bordje. De verkeersinstallatie weet namelijk niet eerder dat er een voertuig staat te wachten tot er over een detectielus wordt gereden. Deze detectielus ligt in het wegdek, precies tussen het kruisvlak en de stopstreep. De afstand tussen stopstreep en kruisvlak is iets meer dan 2 flinke stappen. Een beetje auto is gauw een metertje of drie. Jezelf aanmelden bij deze verkeerslichten zonder gedeeltelijk op het kruisvlak te gaan staan lukt niet. Uw eerste reactie zou dan ook kunnen zijn te wachten tot er een piepklein autootje of motorrijder u komt helpen. Mocht dat niet het geval zijn dan kunt u de auto altijd nog overdwars plaatsen. Maar dat is gekheid natuurlijk. Deze vlakken geven alleen aan dat er een kruising is en u dus extra moet opletten. Je mag zo wie zo een kruising van wegen niet blokkeren. De situatie zoals die daar was klopte. U mag best een stukje over een wit kruis staan, zolang de kruising zelf maar vrij blijft. Spijtig genoeg heeft iemand nu het tekstbordje met witte verf besmeurd. Niet erg netjes. Nu bestaat de kans dat bestuurders niet tot aan de stopstreep doorrijden en nutteloos staan te wachten. Onze schilder was niet alleen slecht op de hoogte. Hij heeft zich zelfs schuldig gemaakt aan het strafbare feit vernieling. Erg jammer. Rij veilig! Laat wijzigingen vooral over aan de wegbeheerder!
maandag 1 oktober 2007
Voorbeeld gemeenteauto
MIJDRECHT - Motorrijden is voor mij een zeer plezierige bezigheid. Ik prijs me dan ook gelukkig dat mijn vrouw met de aankoop van zo'n monster heeft ingestemt. Ik weet vanuit mijn vriendenkring dat niet iedere vrouw zich in zo'n aankoop kan vinden. Maar dat terzijde. Motorrijden heeft ook zo zijn minpunten. Wacht dacht u van automobilisten die hun sigarettenpeuk al rijdend uit het geopend raam of dak gooien. Ook zijn er automobilisten die hun voorruit weer helder en fris willen maken. Dat doen ze dan niet even voordat ze vertrekken. Nee, bij voorkeur wordt dat al rijdend gedaan. En dan nog het liefst wanneer er een motorrijder achter hen rijdt. De spetters en peuken vliegen je soms letterlijk om je oren. Zo de helm in. Maar er is meer. Vaak ligt er op het wegdek van kruisingen en rotondes hopen aarde en zand. Het kan niet anders of die stoffen zijn van transporten afkomstig. Heel onplezierig wanneer je met je scootertje of motor op die plaatsen in de ankers moet, zoals motorrijders een noodstop noemen. De kans dat je onderuit gaat is heel groot. Daarom hebben chauffeurs de verplichting om zand, aarde en andere soorten losse lading af te dekken. Niet alleen bij het vrachtverkeer maar ook bij aanhangwagentjes achter personenauto's en landbouwvoertuigen. Hierdoor krijgt de wind er minder vat op en blijft de lading daar waar het hoort. Namelijk op de laadbak. Spijtig genoeg zie je zelden dat een chauffeur een dekzijl over zijn lading heeft gespannen. Waarom begin ik hier over. Je mag als weggebruiker er toch van uitgaan dat een gemeente hierin het goede voorbeeld geeft. Jammer genoeg is men zich in De Ronde Venen hiervan (nog) niet voldoende bewust. Regelmatig zie ik een auto van deze gemeente waarvan de bestuurder de specifieke (transport)verkeersregels onvoldoende kent. Op de foto's treft u twee voorbeelden aan. De eerste foto toont een vrachtauto waarvan de lading niet is afgedekt. Bij de bestelauto, op de tweede foto, ziet u dat er een huis, tuin en keuken kliko aan de buitenzijde van de auto is opgehangen. En dan ook nog precies voor de achterkentekenplaat. Rij voorzichtig, denk ook aan de tweewielers.
zaterdag 15 september 2007
Bord aan verkeerde kant
AALSMEER - Vorige week ontving ik een mailtje uit Aalsmeer. Een fietser wees mij op een situatie in de Bachlaan, nabij de Lunalaan aldaar. Een verkeersbord, dat een fietspad aangeeft, zou op een verwarrende plaats staan. Enthousiast sprong ik op een geleende fiets en trapte naar de omschreven plaats. Vanuit de Lunalaan sloeg ik rechts af. Uiteraard niet eerder dan nadat ik mijn hand had uitgestoken. Vanaf dat moment speelde ik de domme fietser. In gedachten hoorde ik mijn vrouw al zeggen: “dat is voor jou niet zo moeilijk”. En gelijk heeft ze. Ik deed net alsof ik daar voor de eerste keer reed. Vooral de verkeersborden en tekens op het wegdek hadden dus mijn aandacht. In Nederland hebben we de regel dat verkeersborden aan de rechterzijde van een weg of fietspad geplaatst moeten worden. Maar daar zijn uitzonderingen op te vinden. Zo kunt u parkeer- en stopverboden aantreffen aan de linkerzijde van de weg. Ook inhaalverboden mogen links geplaatst zijn. Als u de bijbehorende foto vooraf heeft bekeken weet u waarschijnlijk al waar ik naar toe wil. Het scheelde niet veel of ik stuurde het stalen ros niet het fietspad maar de rijbaan op. Een rijbaan die eigenlijk bestemd is voor het autoverkeer. Het fietspad liet ik aan de rechterzijde bijna links liggen. Wanneer ik uitsluitend aandacht zou hebben gehad voor het verkeersbord dan had ik inderdaad de rijbaan gekozen. Maar zo makkelijk kom je er als weggebruiker niet van af. Stel, u krijgt een boete en laat deze situatie voorkomen bij de Kantonrechter. Dan weet ik zeker dat de rechter u zal wijzen op de duidelijke inrichting van de weg. De rijbaan voor het autoverkeer is zwart, het fietspad rood en het voetpad grijs van kleur. Daarnaast is het fietspad fysiek gescheiden van de rijbaan door een brede verhoging. Kortom, zelfs zonder verkeersbord kan een fietser weten waar hij/zij moet fietsen. Fiets voorzichtig en let zeker óók op de inrichting van de weg!
zaterdag 1 september 2007
Fietsverkeer "twee richtingen"
MIJDRECHT - Soms voel ik mij sportief. Soms ben ik sportief. Wanneer ik sportief ben kunt u mij op de fiets tegenkomen. Tijdens het trappen vermaak ik mijzelf met het kijken naar de verkeerssituaties. Zo fietste ik vorige week over de Industrieweg door Mijdrecht. Deze weg blinkt niet uit in veiligheid. Sterker nog, hij is gevaarlijk. Regelmatig lees ik tot mijn grote schrik dat er weer een (brom)fietser is aangereden door afslaand autoverkeer. Ik was dus extra op mijn hoede. Tenslotte wilde ik graag weer veilig thuiskomen. Wat is het geval. Fietsers en bromfietsers, rijden daar in twee richtingen over één fietspad. Voor de duidelijkheid is er in het midden van dit fietspad een witte onderbroken streep getrokken. Hierdoor kun je als (brom)fietser zien dat je het pad moet delen met je tegenligger. Wie daar regelmatig rijdt zal zich dus niet snel laten verrassen door de situatie. Maar er zijn ook bestuurders die voor het eerst Mijdrecht binnen rijden. Vaak kennen zij de weg en dus de situaties niet. Deze bestuurders zijn afhankelijk van juiste geplaatste verkeersborden. En dat ontbreekt hier. Onder de blauwe ronde borden met de afbeelding van een fiets en bromfiets mag men op zijn minst een onderbord verwachten. Zo'n smal wit bordje met een rechterpijl die naar boven wijst en een linker pijl die naar beneden wijst. Hiermee wordt dan voor iedereen duidelijk gemaakt dat er ter plaatse (brom)fiets verkeer in twee richtingen is. Niet alleen voor de fietsers en bromfietsers zelf, maar zeker ook voor het afslaand personen- en vrachtverkeer. Rij voorzichtig, kijk naar twee kanten bij het afslaan !
woensdag 15 augustus 2007
Parkeren in winkelstraat
AALSMEER - -Wat kan het besturen van een motorvoertuig toch spannend en verrassend zijn. Vooral in het dorp van de tv-studio's en VBA. Hier loont het de moeite om een straat eens van de andere kant te bekijken. Ik ga u verklappen wat ik ontdekt heb. Wat is het geval. Ik moest bij de groenteman in de Zijdstraat mijn portie vitaminen halen. Natuurlijk gaf ik er de voorkeur aan met mijn auto de Zijstraat in te rijden vanaf de Stationsweg. Aan het begin van de Zijstraat kreeg ik me toch een lawine van informatie over mij heen. Niet te geloven. Meer dan mij lief was en iemand menselijkerwijze kan verwerken. De wegbeheerder probeerde mij met verkeersborden ontzettend veel duidelijk te maken. Te veel eigenlijk. Speciaal voor u zet ik alles nog eens op een rijtje. Ten eerste zag ik dat ik een woonerf binnenreed. Ten tweede dat ik er met mijn motor of auto niet in mocht, tenzij ik zou komen bevoorraden. Ten derde werd mij duidelijk gemaakt dat ik een 1-richtingstraat in zou rijden, behalve dan weer voor fietsers. Ten 4e en als laatste zag ik dat ik er als brommer rijder niet in zou mogen, tenzij ik in een invalide voertuig zou rijden. Maar dan wel weer met ingeschakelde motor. Om gek van te worden. Wie is in staat om dit al rijdend te verwerken? Waarschijnlijk niemand. Ik vond het knap van mijzelf dat ik had begrepen wat er bedoeld werd. Eerlijkheidshalve zeg ik u dat ik de auto wel eerst tot stilstand heb gebracht om rustig de borden te bestuderen. Jammer, ik mocht de Zijdstraat niet in. Dat was me na een minuutje of 10 staren wel duidelijk. Toch wilde ik graag mijn fruithapje scoren. En het liefst natuurlijk met mijn auto. Tenslotte ben ik een echte Hollander en parkeer het liefst voor de deur van de te bezoeken winkel. Om mijn geluk te beproeven reed ik om en bekeek de situatie in de Zijdstraat vanaf de andere zijde. Ten slotte weet je nooit. En wat denkt u ? BINGO, ik had prijs. Vanaf de Weteringstraat had ik vrij toegang en vrij parkeren. Geen enkel verkeersbord te zien. Ik kon voor de deur gratis parkeren en dat zonder kans op een bon. Mijn verse fruithapje smaakte overigens heerlijk. Rij veilig! Gun uw medeweggebruiker een fout!
woensdag 1 augustus 2007
Aanwonend of niet
AALSMEER - Deze week een vreemde situatie aan het einde van de Oosteinderweg in Aalsmeer. Vorig jaar is er hard gewerkt aan het herinrichten van de Bosrandweg / Schinkeldijkje. Niet alleen de gemeente Amstelveen maar ook die van Aalsmeer is als wegbeheerder bij het project betrokken geweest. Toevallig moest ik vorige week een bezoek brengen aan een van de woningen aan de Bosrandweg. Zoals u van mij gewend bent bekeek ik de verkeersborden aandachtig voordat ik een weg insloeg. Aan het begin stond het verkeersbord: “verboden in te rijden voor personenauto’s en motoren”. “Dat wordt een stukje lopen” zei ik nog tegen mijzelf. Onder het verbodsbord hing een onderbord met de tekst: “alleen omwonenden”. Bofte ik even. Als gast mocht ik nu wél verder rijden. Het onderbord gaf aan dat uitsluitend de eigen bewoners niet verder mochten. Niet echt plezierig wanneer je, als aanwonende, met een paar kratjes frisdrank thuiskomt. Dat wordt dus sjouwen. Maar hoe is een en ander geregeld? Een onderbord mag bij verbodsborden alleen maar een uitzondering aangeven. De tekst had dus “uitgezonderd aanwonenden” moeten aangeven. Zullen de newonders dit begrijpen ?
zondag 15 juli 2007
Zware fiets
Een goede vriendin van mijn moeder verzocht mij om eens in de wijk Wickelhof in Mijdrecht te kijken. Juist de verkeerssituatie bij het bruggetje in Walstro riep wat vragen bij haar op. Zo nieuwsgierig als ik ben ging ik direct kijken. Mijn moeder heeft pientere vriendinnen, dat bleek wel weer. Er is daar inderdaad een vreemde situatie! Op het eerste gezicht denk je dat daar een weggedeelte is afgesloten voor voetgangers en tweewielers die zwaarder wegen dan 5400 kilo. Wat is het geval. Het wegdek over de brug bestaat uit twee gedeelten. Een breed gedeelte, duidelijk een rijbaan voor bestuurders. Daarnaast een verhoogd gedeelte. Dit gedeelte kan niets anders kan zijn dan een verhoogd voetpad, ofwel trottoir. In het wegdek staan twee paaltjes, midden op de weg, zonder enige waarschuwing. Uitsluitend tweewielers kunnen zonder schade te veroorzaken deze brug over. De brug is niet aangeduid als fietspad. De brug kent ook geen andere geslotenverklaring. Geen waarschuwingsborden voor gevaarlijke paaltjes. Helemaal niets. Aan beide zijden niet. Iedere bestuurder kan en mag daar (met 50 km/u) over de brug rijden. Kan een wegbeheerder dan zomaar paaltjes in een wegdek aanbrengen? Natuurlijk niet. Dat vraagt om ongelukken. Iedere bestuurder van een tweewieler kan en mag deze brug over rijden zolang zijn gewicht maar niet boven de 5400 kilo (5,4 ton) uitkomt. Auto’s mogen wel maar kunnen niet. Het jongentje op de foto heeft hoogst waarschijnlijk geen zware spullen in zijn fietstassen. Anders zou hij vast zijn omgereden. Dit verbod lijkt mij zinloos. Ik stel voor om het weggedeelte over de brug gewoon als fietspad aan te wijzen. Een wit streepje in het midden van de rijbaan en ook de paaltjes kunnen veilig geplaatst worden. Wel zo gemakkelijk te handhaven door de politie.
zondag 1 juli 2007
Busbaan / voorsorteervak
AALSMEER - Deze week heb ik, op verzoek van een buschauffeur van Connexxion, een klein stukje van zijn route gereden door Aalsmeer. Spijtig genoeg niet met zo’n grote groene gelede bus. Dat zal altijd wel een jongensdroom blijven. Ik moest op mijn eigen motor, de jongensdroom die gelukkig wel is uitgekomen. Met dank aan mijn vrouw daarvoor overigens. De rit ging over de Burgemeester Kasteleinweg, beter bekent als provincialenweg N201. Ik stuurde vanaf de Van Cleefkade / Oosteinderweg ( studio ) richting Hoofddorp. De N201 wordt gekruist door de Dorpsstraat. Tot nu toe is mijn verhaal vast heel begrijpelijk. Maar nu moet u echt een oplettende lezer worden. Om u te helpen heb ik er een fotootje van de situatie gemaakt. Wat is het geval. In de richting van Hoofddorp kan de “lijnbus” van o.a Connexxion gebruik maken van een busstrook. Theoretisch loopt deze strook helemaal door tot over de brug van de Ringvaart. Theoretisch ja! Gelukkig zijn de chauffeurs van Connexxion professionals en schatten ze situaties goed in. Zo ook hier. Een bestaande situaties die in de praktijk voor gevaarlijke situaties zou kunnen gaan zorgen. Wat is er aan de hand. Een metertje of 50 voor de kruising houdt de busstrook plotseling op te bestaan. De busstrook wordt zo maar, zonder waarschuwing vooraf, een voorsorteervak voor het rechts-afslaande verkeer. Richting Oostinderweg. Na de kruising gaat de busstrook vrolijk verder. De wegbeheerder had dat waarschijnlijk zelf ook niet helemaal in de gaten bij het ontwerpen. Want we zijn er nog niet. Net voor de kruising, aan de rechterzijde, staan twee verkeerslichten. Ten eerste de normale (rechtsaf) rood/oranje/groen zoals u en ik die kennen als automobilist. Voor de duidelijkheid hangt er ook een exemplaar hiervan boven de weg. De tweede is het zogenaamde negenoog, bestemd voor onze rechtdoorrijdende bus(chauffeurs). Toen ik deze situatie tot mij liet doordringen vroeg ik mijzelf een en ander af. Sinds wanneer moet een buschauffeur gevolg geven aan een negenoog op een normaal weggedeelte? Het lijkt mij dat wanneer geen gebruik wordt gemaakt van busstrook of busbaan de normale lichten moeten worden gevolgd. Maar ook de pijlen op het wegdek zullen door hem moeten worden gevolgd. De bus moet dus rechtsaf. Maar dat doen de bussen niet en rijden rechtdoor. Zo loopt de busroute nu eenmaal niet. Verderop staan passagiers op de halte te wachten. Na het voorsorteervak, eenmaal op de kruising, rijdt Connexxion rechtdoor. Ik kan mij goed voorstellen wat er op de betreffende kruising fout kan gaan. Zolang het goed gaat zul je er niemand over horen. Het gaat al jaren goed. Edoch de situatie snappen doen de buschauffeurs en ik niet.
vrijdag 15 juni 2007
Voorrangsweg kruist voorrangsweg
AALSMEER - Op Op een mooie dag reed ik met mijn auto rustig door Aalsmeer, over de Ophelialaan. Ik kon echt zien dat ik in de bloemenstad vanvan de regio reed. Overal “hanging baskets” en andere bakken met gekleurd bloeiend goed. Voor zover ik enige kennis heb van bloemen en plantjes denk ik hier voornamelijk te maken te hebben met een Geraniumsoort. Het geheel zag er mooi en verzorgd uit. Dat mag ook wel eens gezegd worden. De eerste regels lijken wel het begin van een sprookje van de Gebroeders Grimm. Maar dat blijft het niet. Hopelijk bent u nu niet al te veel beteuterd. Ik kwam uit de richting van de N201. Uiteraard rustig rijdend want de parkeerplaatsen voor de auto’s van het winkelende publiek liggen in het midden van de weg. De winkelwagentjes, al dan niet gevuld met boodschappen, zie je van links naar rechts voor je oversteken. Goed dat hier een 30 km/u zone is ingesteld dacht ik nog. Even voor de C1000 moest ik achter een van de “hanging baskets’ dat ik een éénrichtingsweg in reed. Enkele meters later, nadat ik veilig de C1000 voorbij was gereden werd ik geconfronteerd met iets merkwaardigers. Voor de hoek met de Spoorlaan zag ik twee verkeersborden op een paal. Ik nam ze meteen in mij op. Het bovenste bord vertelde mij dat ik op een voorrangsweg reed. Zo’n bord had ik vanaf de N201 nog niet eerder gezien. Maar het kon niet missen want mijn idee werd versterkt door de haaientanden op het wegdek van de Spoorlaan. Het onderste bord van de twee vertelde me dat ik een 30 kilometerzone zou verlaten. Mooi dacht ik. Ik schakelde meteen naar de derde versnelling en wilde mijn snelheid opvoeren naar de toegestane 50 km/u. Nadat ik amper mijn versnellingspook had losgelaten liet ik ook gauw mijn gaspedaal los. Ik zat stijf achter mijn stuur. Wat was het geval. Aan de overkant van de kruising, amper 15 meter verderop, aan de rechterzijde bevestigd aan de lantaarnpaal zag ik toch iets wat ik niet helemaal begreep. Ten eerste een bord waarvan ik op school de betekenis heb geleerd, “U nadert een voorrangsweg, stoppen voor kruisend verkeer en voorrang verlenen”. Nu was ik niet een bijster goede leerling maar deze betekenis had ik zeker goed onthouden. “HELP” dacht ik, ik rij nu toch zelf op een voorrangsweg! Dat had ik zojuist toch werkelijk gezien. Kruist mijn voorrangsweg een andere voorrangsweg? En ook de 30 kilometerzone werd plotseling weer ingesteld. Ik mocht dus alleen de kruising even met 50 km/u overblazen? Al met al een bizarre verkeerssituatie. Een verkeerssituatie die voor meerdere uitleg vatbaar kan zijn.
vrijdag 1 juni 2007
Welk bord is geldig
MIJDRECHT - Soms ben ik gewoon even met mijn auto aan het toeren. Zo kwam ik in Mijdrecht terecht en wel op de Derde Zijweg. Ik wilde op een boerderij wat gezonde landbouwproducten aanschaffen. HELP, wat een verkeersborden bij het begin. Ik durfde deze weg niet zomaar in te rijden. Dus parkeerde ik mijn auto eerst even om de situatie rustig in mij op te nemen. Drie verbodsborden en dat ook nog eens met een onderbord. Mag ik hier eigenlijk wel inrijden? Je moet op zijn minst een driesterren chauffeur zijn om die informatie snel te kunnen verwerken. En dan heb ik het nog niet eens over het toepassen van diezelfde informatie. Als chauffeur moest ik mijzelf eerst afvragen in wat voor een soort auto ik reed. En dat wist ik gelukkig. Deze keer reed ik in een personenauto. Mijn situatie was dus vrij simpel. Het verbodsbord dat aangaf dat personenauto’s en motoren er niet in mochten was op mij en mijn autootje van toepassing. Jammer. Maar na even goed gekeken te hebben zag ik dat het onderbord mij een vrije toegang gaf wanneer mijn bestemming op de Derde zijweg zou liggen. En dat was het geval. Tevreden kon ik mijn weg vervolgen naar de boerderij. Door de kwaliteit van de gekochte groenten en niet op de laatste plaats de kookkunst van mijn vrouw hebben wij die week heerlijk gegeten. Een week later waren wij alweer door onze voorraad boerenproducten heen. Na mijn enthousiaste verhalen over de kwaliteit en natuurlijk de prijs van de producten verzochten mijn buren ook voor hen wat mee te nemen. En ik heb wat buren kan ik u verzekeren. Zo’n hoeveelheid eten paste natuurlijk niet in mijn kleine autootje. Ik leende een flinke vrachtwagen. Weer wilde ik de Derde Zijwegweg inrijden maar nu vielen mijn ogen op de twee andere borden. Ik mocht niet breder zijn dan 2.30 meter. En dat was mijn vrachtautootje wel. Hij was 2.50 meter. Wat een pech? Gelukkig gaf het onderbord mij weer uitkomst. “Uitgezonderd bestemmingsverkeer” stond er op. Bofte ik even, ik was weer bestemmingsverkeer. Ik moest ten slotte daar erg veel boodschappen doen. Maar toen zag ik ineens ook het verbodsbord met de aslast van 4.8 ton. Ik had twee assen en volgens het kenteken van de auto mocht mijn achteras het dubbele hebben. Even dacht ik met lege handen naar huis te moeten. Maar is het onderbord ook op dit bord van toepassing ? Wie het weet mag het zeggen. Ik ben er maar van uitgegaan.In het hier omschreven geval kan iedere sukkel dus de Derde Zijweg in rijden, ongeacht de grote en zwaarte van zijn auto. Misschien handig voor onze wegbeheerder te weten dat er jurisprudentie is met betrekking tot de hier gebruikte onderborden. Een automobilist hoeft maar een kleine reden te hebben om ergens te zijn en hij heeft vrije toegang. De betreffende automobilist kan zelfs een onzinnige (privé)reden verzinnen. Op deze weg zijn door de gemeente aan twee zijden drie verkeersborden en twee onderborden geplaatst. Een enkel bord (c12), (inrijverbod voor alle motorvoertuigen) was een stuk simpeler, duidelijker en goedkoper geweest. Ik zou zelf gekozen hebben voor een onderbord met de tekst: “Uitgezonderd ten behoeve van aanwonenden”. Dan sluit je veel verkeer uit. Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens makkelijker te handhaven is door de plaatselijke politie. Heeft u ook zo’n onduidelijke situatie bij u in de buurt ? Laat het mij weten. Een mailtje of briefje naar de redactie is voldoende.
dinsdag 15 mei 2007
Verboden voor vrachtauto's
UITHOORN - Wanneer ik in een heldere nacht naar de maan kijk lijkt het soms wel of ik hem met een gestrekte arm zo uit de lucht kan plukken. Even later kan mijn wekkertje op mijn nachtkastje weer erg ver van mij vandaan staan. Dan red ik het niet om hem met mijn gestrekte arm vanuit bed de nek om te draaien. Dan zal ik echt moeite moeten doen en mij links- of rechtsom draaien. Hetzelfde geldt voor een ritje in 8-baan. Wanneer je bang bent lijkt er geen einde aan zo’n rit te komen. Terwijl de rondvaartboot na een rondvaart door de Amsterdamse grachten binnen de kortste keren weer afmeert. Aan deze voorbeelden moet ik denken toen ik vanaf De Kwakel in de richting van Aalsmeer met mijn breed uitgevallen caravan over de Vuurlijn reed. Wat is tijd en wat zijn afstanden? Iedereen beleeft tijd en afstand anders. Waarschijnlijk ook de wegbeheerder van de gemeente Uithoorn.Op het genoemde punt staat een verkeersbord. Een voorwaarschuwing voor de bestuurders van brede voertuigen onder ons. Dus vrachtauto- en buschauffeurs, tractor- bestuurders en caravaneigenaren opgelet! Na 500 meter komt er voor ons een inrijverbod voor voertuigen die breder zijn dan 2.2 meter. “Dat zal dus ongeveer bij de Noorddammerweg zijn”, dacht ik zo. Voor de zekerheid zette ik mijn dagteller op “0”. Ten slotte is een dikke prent het laatste wat ik wil. Daar werk ik niet voor! Ik stuurde de Vuurlijn op, richting Noorddammerweg. Na circa 50 meter al verschijnt het definitieve bord dat ik er niet verder mag. Zo’n korte 500 meter had ik nog nooit meegemaakt. Daar sta je dan met je grote combinatie. Op een smal weggetje met veel fietsverkeer. Ik kon niet anders dan doorrijden. Dat leek mij het meest veilig. Een situatie die vast moeilijk te handhaven is door de plaatselijke politie. Omrijden is waarschijnlijk het beste advies wat ik mijzelf in de toekomst kan geven. Wie het weet mag het zeggen.
Bushalte op stopverbod
AALSMEER - Vorige week stond ik in Aalsmeer te wachten op het trottoir van de Stationsweg voor het postkantoor. Ik zag een echtpaar die duidelijk boodschappen wilden doen. Pa zette zijn autootje stil op de bushalte. Hij stapte uit, liep achterlangs zijn auto en hielp zijn vrouw bij het uitstappen. Mevrouw had een grote boodschappentas dus was het duidelijk wat er stond te gebeuren. Een dikke kus, pa stapte weer in en ma lipe in de richting van de winkels. Op de Stationsweg, aan de zijde van deze bushalte, is een stopverbod van kracht. Ineens begon het mij te duizelen. Het stopverbod zegt dat die aardige man daar eigenlijk niet mocht stoppen. Die meneer mocht zijn vrouw dus ook niet laten uitstappen. Maar een bushalte geeft aan dat dat juist wel mag. Op een bushalte mag je stoppen maar niet parkeren. HELP, kan iemand mij dat uitleggen? Ik heb in ieder geval mijn best gedaan om het te begrijpen, maar kom er niet uit. Motorvoertuigen, dus ook bussen, mogen niet stoppen op een stopverbod. Een stopverbod wordt in heel de wereld aangegeven met een blauw rond bord, rode rand en rood kruis daarin. Dus ook in Nederland. Ik onthoud zelf altijd het verschil tussen een stop en parkeerverbod door de twee strepen die het kruis vormen. Als er één diagonale streep in het bord staat mag je wel stoppen maar niet parkeren. Iedere streep heeft een betekenis. Want als er twee diagonale strepen in staan mag je niet stoppen en ook niet parkeren. Een rare, onduidelijke en gevaarlijke situatie. Voor de politie vast een onmogelijke taak om te handhaven. Wie het weet mag het zeggen! Heeft u ook zo’n onduidelijke situatie bij u in de buurt ?
dinsdag 1 mei 2007
Bushalte op stopverbod
MIJDRECHT - Vorige week stond ik in Mijdrecht te wachten op het trottoir op de hoek van de Zr. den Hertoglaan met de Prinses Margrietlaan. Ik zag een wat ouder echtpaar die waarschijnlijk boodschappen gingen doen. Pa zette zijn autootje stil op de bushalte van de Prinses Magrietlaan. Hij stapte uit, liep achterlangs zijn auto en hielp zijn vrouw galant bij het uitstappen. Mevrouw had een grote boodschappentas dus was het duidelijk wat er stond te gebeuren. Een dikke kus, pa stapte weer in en ma stak de weg over richting de winkels. Op de Margrietlaan, aan de zijde waar ook de bushalte is aangelegd, is een stopverbod van kracht. Ineens begon het mij te duizelen. Het stopverbod zegt dat die aardige man daar eigenlijk niet had mogen stoppen. Meneer mocht zijn vrouw dus ook niet laten uitstappen. Maar een bushalte geeft toch aan dat dat juist wel mag. Op een bushalte mag je stoppen maar niet parkeren. HELP, kan iemand mij dat uitleggen? Ik heb in ieder geval mijn best gedaan om het te begrijpen, maar kom er niet uit. Motorvoertuigen, dus ook bussen, mogen niet stoppen op een stopverbod. Een stopverbod wordt in heel de wereld aangegeven met een blauw rond bord, rode rand en rood kruis daarin. Dus ook in Nederland. Ik onthoud zelf altijd het verschil tussen een stop en parkeerverbod door de twee strepen die het kruis vormen. Als er één diagonale streep in het bord staat mag je wel stoppen maar niet parkeren. Iedere streep heeft een betekenis. Want als er twee diagonale strepen in staan mag je niet stoppen en ook niet parkeren. Maar we zijn er nog niet. Stoppen op een kruising mag toch ook niet. Zeker niet om passagiers in of uit te laten stappen. Een rare, onduidelijke en gevaarlijke situatie. Voor de politie vast een onmogelijke taak om te handhaven. Wie het weet mag het zeggen! Heeft u ook zo’n onduidelijke situatie bij u in de buurt ? Laat het mij weten. Een mailtje of briefje naar de redactie is voldoende.
donderdag 29 maart 2007
Vrachtauto op zebra
MIJDRECHT - Winkelt u wel eens op de markt in Mijdrecht? Ik niet meer! Op de markt is uw gulden een daalder waard, zeggen de kooplui al decennia. Dat vraag ik mij zo langzamerhand toch echt af. Ja, voor zolang het goed gaat. Zolang u veilig met uw lege boodschappentas de ene en met een tas vol aardappelen, brood en stroopwafels de andere kant op kunt. Maar de kans dat er iets fout gaat wordt met de week groter. De Mijdrechtse wegbeheerder maakt er namelijk een zooitje van. Voor de wekelijkse markt worden de verkeersregels kennelijk aangepast. In het bijzonder wanneer u fietser of voetganger bent loopt u gevaar. En dan heb ik het nog niet eens over de moeders die kinderwagens voortduwen. Of wat denk u van ouderen die afhankelijk zijn van hun rollator of elektrische rolstoel. Ik ga proberen het u duidelijk maken. Marktshoppers kunnen hun auto het beste parkeren aan de overzijde van de Rondweg. Na ongeveer 100 meter gelopen te hebben komt men bij een zebrapad. Een zebrapad is bedoeld om veilig over te kunnen steken. Maar wat doe je als aan de overzijde een vrachtauto geparkeerd staat. Dan moet je verder over de rijbaan lopen. Daar rijden toch de auto’s en scootertjes hoor ik u denken? Klopt! Het is bij de Mijdrechtse markt onmogelijk om veilig het zebrapad te verlaten. Je kunt ook niet over het trottoir of fietspad langs de markt lopen. De handelaren smijten hun voertuigen en handelswaar overal maar neer. De marktmeester vindt het kennelijk prima. Ten slotte hoeft hij zich geen zorgen te maken over de verkeersveiligheid. Daar hebben we toch de politie voor? Die zijn er toch voor de handhaving? Maar dan zal toch eerst door de wegbeheerder een situatie gecreëerd moeten worden die te handhaven is. Zoals de situatie nu is is het voor de politie onmogelijk te handhaven. Op zebrapaden, trottoirs en fietspaden bent u in de omgeving van de Mijdrechtse markt niet veilig. Ter afsluiting nog een kleinigheidje. Een simpel geel bordje met tekst ”Verboden over de markt te fietsen” heeft geen enkele rechtsgeldigheid. Wie het weet mag het zeggen. ! Heeft u ook zo’n onduidelijke situatie bij u in de buurt ? Laat het mij weten. Een mailtje of briefje naar de redactie is voldoende.
Abonneren op:
Posts (Atom)