donderdag 30 september 2010

50 km/u in de bocht

VINKEVEEN - 'Ongelofelijk' met hoofdletters. De keuze van en het juist plaatsen van verkeersborden wordt in De Ronde Venen steeds overgelaten aan de mensen die het werk uitvoeren. Dat maak ik u deze week weer eens duidelijk.
Ik reed in Vinkeveen over de Reigerstraat en sloeg links af de Bonkestekersweg op, in de richting van Mijdrecht. Vlak voordat ik deze bocht in ging zag ik een blauw bord 'einde 30 km/u'. Het gaspedaal kon door mij ingetrapt worden en de bocht met 50 km/u ingestuurd worden. Gelukkig ben ik geen coureur. Maar hoeveel beginnende bestuurders zien daar wel een uitdaging in. Dat zouden er wel eens meer kunnen zijn dan u denkt. Maar dit terzijde. Net toen het toerental van de motor omhoog gejaagd was, zag ik ineens een bord '30km/u schoolzone'. Los dat gas en weer netjes terug naar 30 km/u. De vraag kwam echt bij mij op: 'waarom mag ik in de bocht, op zo'n kort stukje, ineens 50 km/u rijden? Waarom is het einde 30 km. bord niet gewoon weggehaald?
Uiteraard ben ik als vader blij dat in een schoolomgeving het nodige wordt gedaan aan verkeersveiligheid. Maar De Ronde Venen doet maar wat. Het plaatsen van bebording wordt niet overgelaten aan mensen die er verstand van hebben. Het maakt geen deel uit van een groter geheel. Er wordt door managers of specialisten niet nagedacht over de (nieuwe) situaties. Waarschijnlijk zijn er niet eens tekeningen aanwezig. Dat is in De Ronde Venen duidelijk te merken. Ik heb er al vaker over geschreven en ga het over twee weken weer doen. Spijtig genoeg krijg ik het idee steeds scherper te moeten gaan schrijven met betrekking tot verkeersveiligheid. Het lijkt wel of de ambtenaren hun schouders ophalen in het gemeentehuis. Of het ze allemaal niets interesseert. Jammer hoor!!!

maandag 20 september 2010

50 IN 30 KM. ZONE



MIJDRECHT - Wanneer we wethouder Dekker mogen geloven is Dukaton nu een stuk veiliger. Vooral door de 30 km-zone. Maar heeft hij daar gelijk in? Nee!! Het is juist gevaarlijker geworden. We kunnen namelijk niet vertrouwen op de geplaatste bebording.
In het verleden hebben aanwonenden en de verschillende scholen zich geroerd. Zij hadden aangeven gek te worden van de hard rijdende auto's over de Dukaton. Vooral het aandeel van het vrachtvervoer nam ernstig toe. Waarschijnlijk door het gebruik van de alom bekende TOMTOM. De bobbels in de weg moesten de hoge snelheid er uit halen. Deze hobbels waren op hun beurt weer verantwoordelijk voor extra geluidsoverlast. De wethouder toonde begrip en gaf opdracht die ellendige bobbels te verwijderen. Tevens werd net voor het zebrapad een 30 km-zone ingesteld. 'Kunnen de kinderen veilig oversteken', zal zijn gedachte zijn geweest. Normaal gesproken heeft Dekker daar gelijk in. Dat de verkeersborden juist geplaatst worden is dan wel een vereiste. In die situaties is onze wethouder afhankelijk van anderen. Van collega's die verstand (zeggen te) hebben van verkeersborden en de juiste plaatsing daarvan. Maar kon de wethouder daar wel op vertrouwen? Rijdend vanaf de ringweg zien we duidelijk het '30 km. zone'-bord staan. Net voor de kruising met Aquamarijn. En dat is niet slim. Wanneer namelijk een andere verkeersdeelnemer de Aquamarijn verlaat ziet hij, net voor de kruising met Dukaton, het bord 'einde 30' staan. Vervolgens slaat hij/zij rechts af en ziet het geplaatste bord op Dukaton dus niet. Met andere woorden: hij mag nu max. 50 km/u rijden. Een snelheid die door de verkeersbrigadiers, schoolkinderen en andere zebrapad gebruikers niet wordt verwacht. Sterker nog, na een aanrijding zal een van de partijen kunnen aangeven vanuit Aquamarijn gekomen te zijn.

zondag 12 september 2010

Hogere boetes: weg van de minste weerstand!



Onze minister Hirsch Ballin heeft in zijn wijsheid besloten dat de boetebedragen in Nederland weer omhoog moeten. Met maar liefst 15%. Als reden geeft hij aan dat de regering geld nodig heeft en de inkomsten uit boetes achterblijft. Hoe zou dat nu komen?

Gelukkig is de VVD evenzeer geen voorstander van deze verhogingen. Maar ik kan onze minister een en ander verklappen. Uiteraard zullen de technische hulpmiddelen, zoals camera's, gewoon hun werk blijven doen. Dag en nacht, daar is geen ontkomen aan. Het achterblijven van de inkomsten kent namelijk ook andere argumenten. Laat ik beginnen bij de parkeerboetes. Steeds meer gemeentes wijzigen deze in een gemeentelijke belastingaanslag. Met tot gevolg dat de opbrengsten niet naar de ministerie van financiƫn gaan. Deze vloeien hiermee rechtstreeks in de gemeentekas. Een andere reden dat de opbrengsten achter blijven, ligt bij de politie. De politie man/vrouw op straat ziet er steeds meer tegen op om hoge boetes uit te delen. Meestal hebben zij te maken met de gewone, hardwerkende, burger. Om toch iemand te kunnen bekeuren wordt tegenwoordig liever gekozen voor een waarschuwing in combinatie met een kleine boete. Voorbeeld: iemand draagt geen gordel en heeft ook geen kentekenbewijs bij zich. Vroeger werd vooral voor de gordel (90 euro) gekozen maar tegenwoordig kiest men liever het kentekenbewijs (30 euro). Maar zo gaat het ook wanneer iemand zonder gordel door het rode licht (160) rijdt. De gordel, een boete van 90 euro wordt dan gekozen. De boetes staan vaak ook niet in verhouding met andere overtredingen. Onze politie snapt er bijvoorbeeld niets van dat rijden door rood licht veel meer moet kosten dan het geven van een klap aan een agent. Hier wil ik het maar bij laten. Ik hoop dat onze regering dit onderwerp eens over de gehele breedte onder de loep wil nemen. Deze verhogingen zijn echt de weg van de minste weerstand.