donderdag 25 december 2008

Doorgetrokken streep ?


AALSMEER - De dubbele middenstrepen op de Aalsmeerderweg brengen de meeste van u in verwarring. ,,Mag ik daar wel of niet inhalen?" werd mij enkele keren gevraagd. Ze zijn niet echt ononderbroken. Maar ze zijn ook niet een echt onderbroken. Tussen de witte gedeelten is een kleine opening gelaten. Een eerste antwoord kan ik u alvast geven. Op de Aalsmeerderweg mag in ieder geval niet worden ingehaald. Dat staat met de bekende verbodsborden (wit rond en rode rand met rood en zwart autootje) aangegeven. Hierover geen twijfel dus. De belijning zoals die hier gebruikt is kunt u ook elders aantreffen. Ook waar geen inhaalverbod van kracht is. Vandaar dat ik deze week hier graag aandacht aan besteed. Wanneer we het over belijning hebben kunnen wij in Nederland meerdere maatvoeringen tegenkomen. Op auto(snel)wegen bijvoorbeeld zijn de lengtes en tussenafstanden groter dan op provinciale wegen. Dat heeft begrijpelijker wijze te maken met de maximale snelheden die u en ik daar mogen rijden. Binnen de bebouwde kom kunnen er zelfs maatverschillen voorkomen op 50- en 70-kilometerwegen. In ieder geval moeten de strepen zodanig zijn uitgevoerd dat voor de weggebruiker duidelijk te zien is wat er bedoeld wordt. Dat is op de Aalsmeerderweg volgens u niet echt het geval. In tegenstelling tot de belijning op de Zwarteweg. Die is duidelijk onderbroken. Ook ik was nieuwsgierig waarom niet de gehele lijn was doorgetrokken. Er zijn kleine tussenafstandjes aangehouden. De reden is eigenlijk heel simpel. Tegenwoordig liggen de lijnen iets verdikt op het wegdek. Bij regen bestaat dan de mogelijkheid dat zich links en rechts naast de strepen water ophoopt. Door deze plassen kunnen bestuurders van auto's en motoren last krijgen van aquaplaning. Door nu een kleine opening te houden kan het water altijd weglopen naar het laagste punt. Belijning met een kleine tussenafstand zult u dus altijd als ononderbroken streep moeten zien. Inhalen mag dan alleen wanneer u niet over de lijn heen komt. Motorrijders hebben soms de mazzel dat de rijbaan breed genoeg is om een auto in te halen zonder over de streep te rijden. Een doorgetrokken streep betekent dus niet dat er niet ingehaald mag worden. Dat mag immers wel. Van een politieman zult u ook nooit een bekeuring krijgen omdat u heeft ingehaald bij een doorgetrokken streep. Nee, u krijgt een bon omdat u over een doorgetrokken streep bent gereden. Dat is wezenlijk anders. De politieman zal in zijn bon wel vermelden dat u terloops een of meerdere auto's heeft ingehaald. Maar dat is bijzaak. Rij voorzichtig en haal nog voorzichtiger in. O ja, strepen op een wegdek gelden ook als de weg besneeuwd is. Uw reactie zie ik graag tegemoet op een van de bekende adressen.

woensdag 24 december 2008

Einde fietspad

MIJDRECHT - Vorige week zaterdagmiddag waren mijn vrouw en ik op verjaardagsvisite bij onze buren. Gelukkig wordt ik af en toe uitgenodigd. Onder het genot van een glaasje rode wijn hoor je nog eens wat. De ene gast vertelde dat haar man je columns leest. De ander kijkt je dan vragend aan bij het horen daarvan. “Waar heeft die het over” zag ik hem denken. Zo kwam ik in gesprek met Marco. Marco heeft een loonwerkerbedrijf in Zevenhoven. Je weet wel, zo’n bedrijf met een hele serie tractoren en andere rijdende werktuigen. Allemaal geschikt voor het zware mannenwerk op het boerenland. Met Marco wilde ik wel even in gesprek. Het is tenslotte al jaren een wens van mij om eens een middagje op het land te werken achter het stuur van zo’n gigantische tractor. En wie kon mij daar beter mee helpen dan Marco. Ik stelde mij voor en praatte hem bij over mijn verkeersactiviteiten. Gelukkig bleek hij niet de moeilijkste en een uitnodiging werd gauw gegeven. “Nu ik je toch spreek”, zei Marco “ga voor mij eens kijken op de 2e Zijweg. “Tussen de A.C.Verhoefweg en Dukaton ligt een fietspad. Ik fiets daar wel eens. Maar vlak voor Dukaton kan ik niet verder Mijdrecht in zonder een overtreding te begaan. Het fietspad stopt en de rijbaan is gesloten voor fietsers”. Uiteraard ging ik de volgende dag kijken. Marco wilde ik tenslotte als vriend behouden. Hij bleek gelijk te hebben. Ik heb getracht de gehele situatie voor u op de foto te krijgen. Het fietspad is bestemd voor fietsverkeer in twee richtingen. Net voor Dukaton geeft een verkeersbord aan dat het “einde fietspad is”. Om dus door te kunnen fietsen in de richting van Hofland wil je als fietser rechts af. Net als de automobilisten. Het fietspad gaat over in een (verlaagd) voetpad. Daar mag in ieder geval niet gefietst worden. En doe je het toch, dan rij je aan de verkeerde kant van de weg. Het fietspad verlaten en voor de rechter kant van de weg kiezen is ook geen optie. Hoewel het bord er erg ongelukkig staat is er op de rijbaan een geslotenverklaring voor fietsers en bromfietsers van kracht. Je zou verwachten dat fietsers deze onmogelijkheid zo’n honderd meter eerder duidelijk wordt gemaakt. Zodat zij eerder rechts af kunnen slaan, richting Mijdrecht centrum. Natuurlijk kunnen de leerlingen van het Veenlanden College rechtdoor richting N201 en later rechtsaf. Maar die route moet je dan wel weten. Het is in ieder geval geen (duidelijke) doorgaande fietsroute. Toeristen die op een zomerse dag Mijdrecht aandoen zullen er voor kiezen om toch maar rechts af te slaan. Een verkeersboete wordt dan geriskeerd. Een situatie die door een wegbeheerder altijd moet worden voorkomen. Gemeente, kijk er nog eens naar. Het is vast zonder al te hoge kosten op te lossen. Overigens, ik hoop eerdaags op een andere verjaardag Jan van Schie tegen te komen. Een dagje sturen op zo’n grote dumper is mijn volgende doel. Rij voorzichtig, vooral bij geslotenverklaringen voor fietsers. Gezellige Kerstdagen en een veilig 2009.

dinsdag 16 december 2008

Deense parkeerschijf


MIJDRECHT - Een paar weken geleden stonden mijn vrouw en ik in winkelcentrum “De Lindenboom” bij Joop & Renee in hun winkel “De Wijnokade”. Wachtend op onze beurt voor het wekelijks stukje “jonge kaas”. Joop was net een andere klant aan het helpen toen hij mij zag staan. En zoals het zo vaak gaat werd er gelijk een verkeersprobleem aan mij voorgelegd. Wat was er aan de hand? Achter de winkel, dus achter de Lindeboom, zijn meerdere parkeerplaatsen aangelegd. Deze liggen in een zgn. “Parkeerschijfzone”. Als er even geen klanten zijn gebruikt Joop een van deze plaatsen om zijn auto te laden of te lossen. De zones zelf zijn te herkennen aan een zonebord en de blauwe belijning op het wegdek. Een parkeerschijf is daar dus verplicht. Maar niet voor motorrijders want die mogen daar wel zonder schijf parkeren. Binnen zo’n zone geldt nog een regel. Je mag er ook niet buiten de aangelegde vakken parkeren. Joop heeft, net als ieder ander, een parkeerschijf. Niet zo’n gewone. Nee, een heel bijzondere. Een Deens exemplaar. Een reuze handige mag ik wel zeggen. Want hij zit vastgeplakt achter de voorruit. Je hoeft met zo’n ding nooit je handschoenenkastje overhoop te halen. Ook stoelen naar voren of naar achteren schuiven is verleden tijd. Deze schijfsticker is altijd paraat. Joop heeft pas nog een discussie gehad met een parkeercontroleur of politieagent. Een duidelijk antwoord is er nooit gekomen en Joop wilde nu wel eens weten of hij zijn bijzondere parkeerschijf wel of niet mocht gebruiken. Eerlijk is eerlijk, ikzelf ben eerst aan het Google-en geslagen voordat ik deze column ging schrijven. In het “Nederlandse Besluit Parkeerschijf” staat precies voorgeschreven hoe zo’n ding er uit moet zien. De kleur, de afmetingen en hetgeen je moet instellen en wat je van buitenaf moet kunnen aflezen. Het is allemaal benoemd. Voor de Nederlandse wet zou je dan ook strafbaar zijn wanneer je een parkeerschijf gebruikt die niet aan die omschrijvingen voldoet. Zoals de Deense van Joop. Zou je zeggen tenminste! Maar in het Europa van tegenwoordig is dat toch moeilijk vol te houden. Want wat kwam ik in de jurisprudentie tegen? Ingevolge het Europese recht mag een product dat in een van de Europese landen is vervaardigd en goedgekeurd in alle andere Europese landen worden verkocht en verhandeld. In dit geval is Joop zijn parkeerkaart geproduceerd in Denemarken en wordt die daar ook als geldige parkeerkaart gebruikt. Dit houdt in dat op grond van artikel 28 van het EG-Verdrag ons “Nederlands Besluit Parkeerschijf” moet worden beschouwd als een verboden maatregel, omdat het besluit werkt als een kwantitatieve invoerbeperking. Met andere woorden, Joop kan gerust zijn en mag, volgens mij dan, zijn Deense parkeerschijf gebruiken. Niet alleen in Mijdrecht maar ook in Nederland en zelfs in de rest van Europa.

donderdag 20 november 2008

Rolstoelafrit

WILNIS - Er staat in de avond en nachtelijke uren geregeld een auto geparkeerd voor de invalide afrit bij ons in de straat. Kunt u daar eens aandacht aan besteden?” Deze vraag kreeg ik een paar dagen geleden toegestuurd door een inwoner uit Wilnis. Ik krijg soms mailtjes over situaties waar ik eigenlijk niets mee kan. Het is voor mij onmogelijk te schrijven over straten waar vaak te hard wordt gereden. Of over plekjes waar voortdurend fout geparkeerd wordt. Dit soort situaties zijn meer iets voor de politie. Zij hebben verkeershandhaving als taak. Zolang de inrichting en bebording correct is tenminste. Anders kom ik uiteraard wel om de hoek kijken. Eerlijk gezegd dacht ik deze keer ook met zo’n situatie te doen te hebben. Vanzelfsprekend ben ik wel wezen kijken. Gelukkig maar. In de Burgemeester De Voogdlaan in Wilnis heeft de gemeente voor de rolstoelgebruiker ooit een schuine afrit gemaakt. Zeer waarschijnlijk met de bedoeling om het hen gemakkelijk te maken bij het oversteken. Maar er valt daar helemaal niets over te steken. Aan de overkant ligt alleen maar een brede grasstrook met een sloot. Blijft er één mogelijkheid over. De schuine oprit/afrit is aangelegd voor de rolstoelgebruiker die naar de Burgemeester van Baaklaan wil. Of er misschien vandaan komt. Laten we aanvangen met ons voor te stellen dat iemand naar de Burgemeester van Baaklaan toe wil. Ons man/vrouw rijdt dan eerst over het schuine vlak het trottoir af. Vervolgens rechtsaf om de route te vervolgen aan de juiste kant van de weg. Nadat het zijstraatje (ook de Burgemeester De Voogdlaan) is overgestoken wordt het hem/haar gemakkelijk gemaakt. Op deze plaats is namelijk in het verlengde van het trottoir een verlaging aangebracht. Precies zoals het hoort. Ik ben niet echt blij met deze totale situatie. Onze rolstoelgebruiker moet namelijk zo’n meter of 10 aan de rechterzijde van de rijbaan rijden. Zijn enige, misschien veiligere, alternatief is om recht door te rijden over het trottoir. Maar dan kan hij geen gebruik maken van een verlaging. Het trottoir af rijden gaat daar misschien nog wel. Maar ons slachtoffer wil na zijn bezoek vast graag terug naar huis. Nu zal hij de stoep weer op moeten. Hoewel ik geen rolstoelervaring heb denk ik te weten dat dat vast een stuk lastiger is. Dus kiest hij/zij waarschijnlijk voor de verlaging. Het grote nadeel is dan wel dat hij/zij die 10 meter aan de linkerkant van de weg zal moeten rijden. Tegen de rijrichting van het overige verkeer in. Een onveilige hindernis. Niet alleen overdag maar zeker ook in de avonduren en bij slecht weer. Tenslotte moet een rolstoel sinds 1 april 2008 in die uren verlichting voeren wanneer hij/zij het trottoir niet volgt. De komende (donkere) maanden wordt dat dus een probleem voor hen. Ik hoop dat de wegbeheerder de komende week aan de slag gaat en de verlaging verplaatst. Gewoon in het verlengde van het trottoir. Een bijkomend voordeel is dat het probleem van mijn briefschrijver opgelost wordt. Binnen 5 meter van een hoek mag men nu eenmaal niet parkeren. De politie heeft dan meteen de mogelijkheid om te handhaven. In tegenstelling tot de situatie zoals deze nu is. Tot mijn spijt heb ik nog wel een kleine teleurstelling. Parkeren voor de schuine (invalide) oprit/afrit, zoals nu uitgevoerd, is niet verboden. Het wel of niet parkeren hangt uitsluitend af van het fatsoen van de bestuurder. Rij voorzichtig en kijk bij het parkeren van uw auto niet alleen naar de officiële regels.

donderdag 30 oktober 2008

Wethouder oneens met politie


VINKEVEEN - Als columnist van het Witte Weekblad ga ik er deze week gemakshalve van uit dat u ook de andere huis aan huis bladen leest. Vorige week stond in een van de andere bladen een artikel dat één van de Rondeveense fractievoorzitters door de politie bekeurd was. Dit drama had zich afgespeeld op de Vinkekade inVinkeveen. Deze voorzitter woont daar kennelijk. In het kort leg ik u uit wat er gebeurd is. Op de Vinkekade is een geslotenverklaring van kracht voor auto’s en motoren binnen bepaalde tijdstippen. De Ronde Venen had de bewoners van de Vinkekade schriftelijk beloofd dat zij, tijdens die verboden tijden, daar wel mochten rijden. Dit zou in overleg met de politie zijn gebeurd. Kennelijk werd dit tevens door een (tijdelijk) onderbord aangegeven. Maar nu komt de grote grap. Het onderbord was niet meer aanwezig toen onze fractievoorzitter de Vinkenkade opreed. En, zo zegt de wethouder die het voor hem opneemt, kwam er een “overijverige diender” een bekeuring uitschrijven. Onze twee gekozen politici vonden het ongehoord dat de bewoners (en dus zijzelf) een dikke prent kregen. Terwijl diezelfde bewoners (en dus zijzelf) beloofd was dat zij er wel mochten rijden. Meteen werd de makkelijke stap naar een krant gezet. Uiteraard moest er ook een kwaaie brief naar de baas van de agent. Jammer, ik kan manieren bedenken die een stuk vriendelijker, professioneler zijn. Maar nu ik even. Om te beginnen wil ik de mannen eens vragen mijn columns van het afgelopen jaar te lezen. Hierin ben ik richting de gemeente altijd netjes en beschaafd gebleven. Ik heb geen personen benoemd en mij vooral gericht op de feiten. Voor hetzelfde geld had ik die feiten overspoeld met een makkelijk en smakeloos sausje. Een reden hiervoor had zo langzamerhand kunnen zijn dat afgelopen jaar geen van de situaties, beschreven in de columns, door de gemeente is opgepakt. Alles is zo gebleven zoals het was. Lekker makkelijk. Met andere woorden, de taak van wegbeheerder wordt door de gemeente De Ronde Venen niet echt serieus genomen. Nu is de politiek eindelijk zelf een keer aan de beurt. Wat een tegenvaller zeg, een bekeuring krijgen. En het kost nog geld ook! Ja, zo gaat dat als je een verkeersovertreding begaat. Op een klein stukje verkeerswetgeving na zal ik er verder over zwijgen. U mag uw eigen conclusie trekken. Borden en onderborden zijn geldig zoals ze op dat moment staan en gezien kunnen worden. Niet alleen voor de bestuurders van auto’s en aanwonenden van de Vinkekade. Zeker ook voor de politieman of vrouw die zijn of haar werk ter plaatse doet. Borden zijn zelfs geldig wanneer ze niet door het bevoegde gezag, maar door een burger, zijn geplaatst. Datzelfde geldt ook wanneer (onder)borden zijn weggehaald door anderen dan het bevoegd gezag. Ik heb de bewuste situatie zelf niet gezien. Toch ga ik er van uit dat de agent de bon terecht heeft uitgeschreven. Gemeentes kunnen namelijk nooit met een brief de inwoners (of henzelf) toestemming geven de wet te overtreden. Dat kan en mag niemand, zelfs onze politie niet. Degene die dat wel doet gaat zijn boekje ver te buiten en handelt niet integer. Waar hebben wij anders onze landelijke (verkeers)wetten voor. Dit punt wil ik even gemaakt hebben. De agent in kwestie was niet overijverig, hij deed gewoon integer zijn werk. Daar betalen wij hem als samenleving voor. Hij bekeurde zonder aanzien des persoon. Hadden we maar meer van die mannen. Wat de gemeente wel kan doen is simpel. Ten eerste: zich ook integer gedragen en handelen. Ten tweede: als wegbeheerder signalen uit de samenleving serieus nemen en goede verkeersbesluiten daarop laten volgen. Voordat deze besluiten van kracht worden advies bij diezelfde politie inwinnen. Samenwerken heet dat. Zij weten veel meer van de verkeersregels en de gevolgen bij handhaving dan een gemeentebestuurder. Met zo’n besluit in de hand kunnen verkeerssituaties aangepast worden en is Mijdrecht weer een stukje veiliger. Als ik de betreffende wethouder en/of de fractievoorzitter was zou ik wel weten wat me te doen stond tegenover de agent en zijn chef. En de boete dan ? Gewoon betalen !

zondag 26 oktober 2008

Wir-war van verkeersborden


MIJDRECHT - De dagen en avonden worden weer korter en guur. Gelukkig maar. Mijn vrouw en ik verheugen ons namelijk weer op deze knusse tijd. Met als belangrijkste dag het welkom heten van Sinterklaas met Bastiaan, onze kleinzoon. Een mooiere taak kunnen wij ons als opa en oma nauwelijks voorstellen. Maar dat interesseert u natuurlijk geen snars. Daarvoor leest u mijn column niet. U verwacht van mij dat ik u meeneem naar een vreemde of onbegrijpelijke verkeerssituatie. Vandaar dat ik nu direct stop bij de kruising van de provinciale weg N201 met de 2e Zijweg in Mijdrecht, richting Dukaton. Rechts in de berm staan twee palen. Op de eerste paal is een verkeersbord bevestigd dat ons verbiedt er met onze auto of motor in te rijden. Op zich niet zo vreemd want de 2e Zijweg is een smalle weg. Er rijdt veel (schoolgaand) fietsverkeer en hij heeft een zachte berm. Dit eerste bord heeft geen onderbord. Met andere woorden, “geen enkel motorvoertuig, zoals een personenauto, tractor, vrachtauto of motor, mag hier inrijden. Dit wetende neem ik u mee naar de borden op de tweede paal. Deze borden zijn zeer waarschijnlijk bedoeld voor de voertuigen die het eerste bord voorbij mochten rijden. Dat zijn dus de voertuigen zoals de fiets, bromfiets, brommobiel, scootmobiel, snorfiets, enz. Nu komt het vreemde. Deze lichte voertuigen mogen geen grotere asdruk hebben dan 4.8 ton (4800 kilo) of breder zijn dan 2.30 meter ( inclusief de lading) . De kans dat ik een fietser tegenkom met een olifant op de bagagedrager lijkt me heel erg klein. En zie ik die moedige fietser wel, dan mag hij vrolijk doortrappen. Als daar zijn bestemming ligt tenminste. Het onderbord geeft daarvoor tenslotte toestemming. Ik persoonlijk denk dat de laatste twee borden net zo goed achterwege hadden kunnen blijven. Wanneer de wegbeheerder de borden toch wil laten staan kunnen zij het betreffende onderbord beter op de eerste paal plaatsen. Dan mogen zware en brede auto’s er zo wie zo niet in. Voor alle andere motorvoertuigen geldt dat uitsluitend wanneer ze bestemmingverkeer zijn. Over bestemmingsverkeer is nog wel iets aardigs te vertellen. U hoeft als bestemmingsverkeer geen sluitende verklaring te hebben tegenover de politie. Een huisnummer of naam noemen is niet echt noodzakelijk. U kunt al bestemmingsverkeer zijn wanneer u ter plaatse graag een foto van de grazende koeien wilt nemen.
Zo ruim is het begrip. Ik zie bijna dagelijks auto’s met flinke snelheid over de 2e Zijweg rijden. En zeker niet omdat ze bestemmingsverkeer zijn. Ze rijden in een keer van de Dukaton naar de N201. Afgelopen zondag nog, toen ik de foto ging maken schepte een zwarte VW Golf bijna een jogger. Deze bestuurder wist, denk ik, dondersgoed dat er voor de politie weinig mogelijkheden zijn. Misschien is het een idee om ca. 100 meter na de N201 in de 2e Zijweg een simpele fietssluis te maken.
Een bijkomend voordeel is dat je dan minder kruisend verkeer op het N201 hebt. In ieder geval wordt het voor de fietsers dan een stuk veiliger. Rij en loop voorzichtig, zeker op wegen die eigenlijk alleen bestemd zijn voor bestemmingsverkeer.

zaterdag 25 oktober 2008

Dubbele middenstreep


AALSMEER - De dubbele middenstrepen op de Aalsmeerderweg in Aalsmeer brengen de meeste van u in verwarring. “Mag ik daar wel of niet inhalen ?” werd mij enkele keren gevraagd. Ze zijn niet echt ononderbroken. Maar ze zijn ook niet een echt onderbroken. Tussen de witte gedeelten is een kleine opening gelaten. Een eerste antwoord kan ik u alvast geven. Op de Aalsmeerderweg mag in ieder geval niet worden ingehaald. Dat staat met de bekende verbodsborden (wit rond en rode rand met rood en zwart autootje) aangegeven. Hierover geen twijfel dus. De belijning zoals die hier gebruikt is kunt u ook elders aantreffen. Ook waar geen inhaalverbod van kracht is. Vandaar dat ik deze week hier graag aandacht aan besteed. Wanneer we het over belijning hebben kunnen wij in Nederland meerdere maatvoeringen tegenkomen. Op auto(snel)wegen bijvoorbeeld zijn de lengtes en tussenafstanden groter dan op provinciale wegen. Dat heeft begrijpelijker wijze te maken met de maximale snelheden die u en ik daar mogen rijden. Binnen de bebouwde kom kunnen er zelfs maatverschillen voorkomen op 50 en 70 kilometer wegen. In ieder geval moeten de strepen zodanig zijn uitgevoerd dat voor de weggebruiker duidelijk te zien is wat er bedoeld wordt. Dat is op de Aalsmeerderweg volgens u niet echt het geval. In tegenstelling tot de belijning op de Zwarteweg. Die is duidelijk onderbroken. Ook ik was nieuwsgierig waarom niet de gehele lijn was doorgetrokken. Er zijn kleine tussenafstandjes aangehouden. De reden is eigenlijk heel simpel. Je moet het alleen even weten. En ik weet het nu. En ik ga het met u delen ook. Tegenwoordig liggen de lijnen iets verdikt op het wegdek. Bij regen bestaat dan de mogelijkheid dat zich links en rechts naast de strepen water ophoopt. Door deze plassen kunnen bestuurders van auto’s en motoren last krijgen van aquaplaning. Door nu een kleine opening te houden kan het water altijd weglopen naar het laagste punt. Belijning met een kleine tussenafstand zult u dus altijd als ononderbroken streep moeten zien. Inhalen mag dan alleen wanneer u niet over de lijn heen komt. Motorrijders hebben soms de mazzel dat de rijbaan breed genoeg is om een auto in te halen zonder over de streep te rijden. Een doorgetrokken streep betekent dus niet dat er niet ingehaald mag worden. Dat mag immers wel. Van een politieman zult u ook nooit een bekeuring krijgen omdat u heeft ingehaald bij een doorgetrokken streep. Nee, u krijgt een bon omdat u over een doorgetrokken streep bent gereden. Dat is wezenlijk anders. De politieman zal in zijn bon wel vermelden dat u terloops een of meerdere auto’s heeft ingehaald. Maar dat is bijzaak. Rij voorzichtig en haal nog voorzichtiger in. O ja, strepen op een wegdek gelden ook als de weg besneeuwd is. Uw reactie zie ik graag tegemoet op een van de bekende adressen.

vrijdag 17 oktober 2008

Voetbalveldje

Op de vorige column heeft de gemeente Aalsmeer weer snel gereageerd. Eerlijk is eerlijk dat vind ik grote klasse. Om uw geheugen nog even op te frissen. Ik behandelde toen de twee verschillende toegestane maximale snelheden op de Hornweg. Natuurlijk vind ik leuk om deze colums te schrijven, maar ik doe het vooral om de Aalsmeerse verkeersveiligheid te bevorderen. Vandaar dat ik blij ben met ieder resultaat. Het 30 km/u bord werd direct na het verschijnen van de betreffende editie vervangen door een 50 km/u bord. Bedankt daarvoor. Deze week neem ik u (en de gemeente) mee naar de nieuwe (tijdelijke) weg tussen de Aalsmeerderweg en de Vlinderweg. Ter hoogte van de Vlinderweg is een voetbalveldje aangelegd. Toen ik daar enkele weken geleden met mijn motor langs wilde rijden waren er een paar jongens een stevig potje aan het voetballen. Mijn eerste gedachte was nog: “wat fantastisch dit veldje voor de jongens”. Maar die gedachte maakte snel plaats voor een stukje teleurstelling. Juist op het moment dat ik met mijn motor vlakbij de in/uitgang reed zag ik de helft van de aanwezige armen omhoog gaan. Er was zeer vermoedelijk gescoord. Het duurde niet lang voordat ik zeker wist dat er inderdaad een doelpunt gevallen was. Een lederen Ajax bal stuiterde vlak voor mijn motor van rechts naar links, de rijbaan over. Achter deze rood-witte bal rende, een kennelijk teleurgesteld, voetballertje aan. Deze Johan Cruyff in de dop stond nu zeer waarschijnlijk achter en had zijn zinnen op een tegenpunt gezet. Zonder voldoende uit te kijken stak de toekomstige professional vol aanvalslust de weg over. Hij pakte zijn bal en rende terug het veld op om te kunnen scoren. Deze onbezonnen actie liep gelukkig goed af. Buiten mijzelf reed er op dat moment niemand. Bijna tot stilstand gekomen zag ik dat de indeling van het voetbalveldje wel heel erg ongelukkig is. De doelpalen staan precies voor de uit/ingang. De kans dat bij ieder doelpunt de bal doorschiet naar de weg is bijzonder groot. En ik weet zeker dat achter iedere bal ook zo’n jongetje aan zal rennen. Over een paar weken gaat de zon nog vroeger onder en spelen onze voetballertjes in het donker, nog net even voor het avondeten. En als ze in het donker voetballen, rennen ze vast ook in het donker de weg over. Jammer genoeg zijn er meer gevaarlijke scenario’s te bedenken. Voor hetzelfde geld raakt de bal na een stevige trap een voorbijrijdende oudere op de fiets. Of wat dacht u van een onervaren scooterrijder die geraakt wordt. Wat er dan gebeurd laat zich gemakkelijk raden. U begrijpt vast waar ik deze week naar toe wil. Wat zou het fijn zijn als de speelrichting een kwartslag gedraaid zou kunnen worden. Wel zo veilig. Pas op voor overstekende spelende kinderen en zeker ook voor aanstaande profvoetballers.

vrijdag 10 oktober 2008

Raar voetgangersgedeelte op bruggetje

AALSMEER - Een woonwijk behoort verkeersveilig te zijn. Zeker een moderne wijk als Aalsmeer - oost. Volwassenen, kinderen en gehandicapten moeten zich veilig voelen op straat. Niet alleen bij het naar school gaan of boodschappen doen. Ook tijdens het buiten spelen. Een wegbeheerder heeft hier een verantwoordelijke taak. Ik vind het van belang dat iedereen, maar dan ook iedereen, kan zien wat er van hen in het verkeer verwacht wordt. Niet alleen de automobilist die in het bezit is van een rijbewijs moet het snappen. Zeker ook de schoolgaande kinderen die niet meer dan een paar simpele verkeerslesjes op school hebben gehad. Lesjes waarin ze amper leren een hand uit te steken bij het afslaan. Ik leerde vroeger mijn kinderen het trottoir te volgen op weg naar school. Oversteken mochten ze op een punt waar de weg overzichtelijk was en de oversteek kort. Zolang ze maar op het trottoir bleven was ik gerust. De ouders in Aalsmeer-oost zitten met de handen in het haar. Hoe leren ze hun kroost zich in het verkeer te gedragen. Hoe moeten ze hun dreumesen iets leren wanneer het voor henzelf al onduidelijk is. Ik heb daar diverse mailtjes over ontvangen. Toegegeven, de wijk op zich ziet er fantastisch uit. Persoonlijk zou ik daar best wel willen wonen. Alleen verkeerstechnisch kan ik soms wel janken. Bekijk de foto eens die ik genomen heb van de brug in de Karperstraat nabij de Vlinderweg. Op de brug is een strook aangegeven met een soort punaises. Zeer waarschijnlijk is deze gerecreëerde strook bedoeld voor de voetganger. Het blijkt alleen nergens uit. Wanneer je als voetganger oversteekt vanuit de Karperstraat naar de Vlinderweg mis je een veilig trottoir. Auto’s, fietsen en bromfietsen kun je over de gehele breedte van deze brug rijdend aantreffen. Zowel links als rechts van de punaises. Ik heb werkelijk geen idee wat hier het enige en juiste gedrag is voor alle weggebruikers. In de gehele wijk is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen het voetgangers verkeer en het gemotoriseerde verkeer. Overal liggen verhoogde trottoirs. Behalve op de bruggen. U kunt op de brug zelfs een geparkeerde auto aantreffen. “Waar kan ik hier nog veilig oversteken”vraagt u zich waarschijnlijk af. Ik zou het echt niet weten. Een puntje weet ik wel. Bij het ontbreken van een voet- of fietspad wordt van een voetganger gevraagd aan de andere kant van de weg ( dus links, tegen het verkeer in ) te lopen. Maar of dat hier veilig is! Over deze situatie is nog veel meer te schrijven. Toch wil ik het hier bij laten. Veel fantasie heb je niet nodig om te bedenken wat hier allemaal mis kan gaan. Rij en loop voorzichtig, zeker op de bruggen in het nieuwe Aalsmeer-oost.

vrijdag 3 oktober 2008

Te veel tekst op onderbord


MIJDRECHT - In deze column neem ik u toch weer een keertje mee naar de Dorpsstraat in Mijdrecht. Het is niet ons eerste uitstapje daar naar toe. En ik weet nu al dat het ook niet onze laatste bezoek zal zijn. Zoals u op de foto kunt zien heeft de wegbeheerder aangegeven dat het hier een voetgangersgebied betreft. Maar opgepast, niet op ieder uur van de dag immers. Ik stond even stil om het onderbord te kunnen lezen en te begrijpen. Volgens mij is het hier uitsluitend een voetgangers gebied wanneer de winkels feitelijk open zijn. Maar dat zou vermoedelijk een te simpele tekst zijn geweest. Zoals u op de foto kunt lezen staat er: “fietsen toegestaan m.u.v. maandag 12-18 dinsdag t/m vrijdag 9 –18 zaterdag 9 –17 en op koopavonden tot 21 uur. Een onderbord met 23 woorden. En dan heeft men het woordje “uur” nog drie keer weggelaten. Wanneer u thuis een brief schrijft gebruikt u zeer waarschijnlijk niet meer dan 15 woorden per zin, Mensen met een hogere opleiding kunnen tot 25 woorden gaan. En natuurlijk zijn er bollebozen die meer aankunnen. Maar dat zijn er niet veel. Ik probeer in mijn columns de zinnen altijd binnen de 15 woorden te houden. Het onderbord hier is er eentje met te veel en te ingewikkelde tekst. Voordat een weggebruiker de tekst op dit bord heeft kunnen lezen is hij er vast al voorbij. Laat staan dat er precies begrepen is wat er bedoeld wordt. Ik vroeg mij tijdens het lezen af “welke dag is het vandaag en hoe laat leven we”. Een tweede keer lezen was het enige wat mij overbleef. Ik hoor de wegbeheerder al reageren: “Die tijden en dagen moeten echt genoemd worden. Anders kunnen mensen zich straks misschien beroepen op het feit dat ze de openingstijden niet wisten”. Maar dan heb ik een kleine verassing voor ze. De niet winkelende fietser weet toch ook niet wanneer de Mijdrechtse koopavond is. En wat mogen we wel en niet op de koopzondagen? Die zondag wordt zelfs helemaal niet genoemd. Wanneer de wegbeheerder consequent was geweest had hij in plaats van “koopavonden” in ieder geval de “donderdag” genoemd. Ik wil helemaal niet kinderachtig doen. Het is absoluut geen halszaak. Maar er zijn dagen dat de politie hier probeert te handhaven. Tijdens die confrontaties moet voorkomen worden dat er discussies ontstaan tussen de politie en degene die de boete krijgt. Verkeersregels moeten voor iedereen duidelijk zijn. Ook voor de dorpsgenoten die niet, slecht of helemaal niet kunnen lezen. En dan heb ik het nog niet over de toerist of buitenlandse arbeider gehad. Daarnaast stel ik mij op het standpunt dat een voetgangersgebied ook daadwerkelijk een voetgangergebied moet zijn. Niet allerlei lastige uitzonderingen verzinnen en toepassen. Laten we daar toch eens mee stoppen. En als we dan toch een onderbord maken, maak hem dan simpel leesbaar en begrijpelijk voor iedereen. Loop, lees en fiets voorzichtig, zeker in uw voetgangersgebied.

donderdag 18 september 2008

30 of 50 km/u


AALSMEER - Voordat ik, samen met u, de Hornweg in Aalsmeer oprijd een blijde mededeling. Een buurtbewoner uit Kudelstaart berichtte mij dat de gemeente de gewraakte ribbels op de Bilderdammerweg heeft weggehaald. Tot grote opluchting van de buurt overigens. Het is er een stuk rustiger en veiliger geworden. Of ik de gemeente wilde bedanken. Natuurlijk, bij deze graag gedaan. Vorige week ontving ik een mailtje van Carla B. Als ik haar naam goed onthouden heb tenminste. Nadat ik het mailtje had gelezen lukte het mij niet meer om haar te antwoorden. Er ging iets gruwelijk mis in huize Hoogland. Plotseling was haar verhaal volledig uit mijn laptop verdwenen. Zelfs hotmail was haar kwijt. Vandaar dat ik haar inzending bovenop de stapel heb gelegd en deze week alvast behandel. Carla vroeg zich af wat de toegestane snelheid op de Hornweg is. Met name het gedeelte tussen de Willem Alexanderstraat en de Legmeerdijk. Ik bleek te maken te hebben met de scherpe verkeersblik van Carla. Gelukkig maar, want van die scherpe blikken moet ik het toch vaak hebben. Wat is de situatie. Normaal gesproken moet een afwijkende snelheid of parkeerverbod na iedere kruising van wegen herhaald worden met verkeersborden. Om te voorkomen dat er veel verkeersborden geplaatst moeten worden heeft men ooit bedacht dat er zones aangewezen kunnen worden. Op die manier kan de wegbeheerder een bepaalde snelheid of parkeerverbod aan een hele wijk toewijzen. De “30 km zone” is hier een veel toegepast voorbeeld van. Deze zoneborden worden dan uitsluitend geplaatst bij de in/uitgangen van een wijk. Voorwaarde is wel dat het woordje “zone” op het bord staat afgedrukt. Is dat niet het geval dan telt de betreffende snelheid slechts tot de volgende kruising. Toen Carla met haar auto de Willem Alexanderstraat uit kwam rijden en linksaf de Hornweg op stuurde passeerde zij bij het zonebord “einde 30 km/u”. De Hornweg ligt binnen de bebouwde kom. Dus mocht zij haar snelheid gelijk opvoeren naar 50 km/u. Een uurtje later, na het boodschappen doen in Amstelveen, reed Carla in tegenovergestelde richting weer naar huis. Nu kwam zij vanaf de Legmeerdijk de Hornweg op. Tot haar grote verbazing zag zij een 30km/u bord, maar er miste wat. Het woordje “zone”. De maximale snelheid van 30 km/u is hierdoor geldig tot aan de Willem Alexanderstraat. Terwijl Carla een uurtje geleden hier nog 50 km/u mocht rijden mag zij nu over dat zelfde stuk Hornweg niet harder dan 30 km/u. Zoals de bebording nu is gelden er inderdaad twee maximumsnelheden. Vreemde situatie. Rij voorzichtig en houdt er rekening mee dat er wegen zijn waarop uw tegenligger misschien wel 66% sneller mag rijden dan u.

vrijdag 12 september 2008

Lantaarns midden op trottoir

AALSMAAR - Deze keer de Koningsstraat. Het doodlopende stuk van deze straat is de afgelopen maanden doorgetrokken naar de Karperstraat. Niet voor auto’s maar uitsluitend voor de fietsers. Een mooi recht fietspad met aan beide zijden een trottoir aangelegd. En omdat het in Aalsmeer-oost vast ook wel eens donker wordt zijn er bovendien lantaarnpalen geplaatst. Mooi en veilig dus. Er is kennelijk goed over nagedacht door mensen die verstand hebben van esthetische inrichting. Het is niet de eerste keer dat ik uw wegbeheerder attent maak op raar geplaatste lantaarnpalen. (U kunt de column nog eens nalezen op mijn site, nummer 2008-03.) Zal de wegbeheerder weten dat er op een trottoir niet alleen voetgangers met helder zicht lopen. Hij zal toch wel weten dat (tweeling) kinderwagens, rolstoelen, visueel gehandicapten voetgangers en niet te vergeten de gehandicaptenautootjes op trottoirs te vinden zijn. Bestuurder van die autootjes mogen rijden op plaatsen waar ze het zelf veilig vinden. Dus ook op een trottoir. Dus ook op dit trottoir. Hoewel deze autootjes smal lijken zijn ze toch altijd zo’n 1.10 meter breed. In ieder geval breder dan de smalste doorgang die hier nu gerealiseerd is. De afstand tussen het fietspad en de lantaarnpalen is minder dan 1.10 meter. Net als de afstand tussen de berm en de palen. Slechtzienden verwachten toch niet hele series lantaarnpalen in het midden van een trottoir. Kom op gemeente, denk toch eens na. Dit kan tegenwoordig echt niet meer. Misschien denkt u als lezer nu “dan gebruiken ze toch het trottoir aan de andere zijde. Daar waar geen lantaarnpalen staan” In dat geval raadt ik u aan eens te kijken wanneer de school begint of uitgaat. Druk, druk, druk aan die zijde. Ook ik zou niet graag tussen al die springende en rennende jeugd rijden of wandelen. Wanneer je een trottoir aanlegt, leg er dan een aan die veilig is en waarop iedereen weet wat hij/zij verkeerstechnisch kan verwachten. Ik ben benieuwd wat de gemeente deze keer gaat doen. Dit was voor mij in ieder geval de laatste keer dat ik u, en de gemeente Aalsmeer, ongevraagd mijn mening heb mogen geven over de verkeersveiligheid. Dit is namelijk mijn laatste column geweest voor het Witte Weekblad. Bedankt voor alle tips die ik van u heb mogen ontvangen. Uiteraard bedank ik vooral de redactie voor de kans en het vertrouwen. Stoppen met schrijven over verkeer doe ik niet. Op mijn site kunt u mij volgen bij mijn nieuwe stap. Heel graag tot ziens.

dinsdag 2 september 2008

Begraafplaats voorrang

AALSMEER - Het afgelopen jaar heb ik meerdere mailtjes mogen ontvangen over de voorrangssituatie bij de 'Algemene Begraafplaats Aalsmeer' aan de Ophelialaan. Veel lezers vragen zich af of ze voorrang moeten verlenen aan het verkeer dat van de begraafplaats komt. Dat het in de volksmond een uit- of inrit wordt genoemd is duidelijk. Het is een uitrit, maar hoe zit het verkeerstechnisch? Is het verkeerstechnisch ook een uitrit? Moet ik het verkeer van rechts voorrang verlenen of mag ik doorscheuren? In het verleden heb ik vaker aandacht besteed aan uitrit situaties. Maar het blijft kennelijk een lastig onderwerp. Zeker voor de leek. Daarom schenk ik graag aandacht aan deze specifieke situatie. Zo op het eerste oog kan ik mij voorstellen dat het hier moeilijk te zien is of het een uitrit of een gewone weg is. Om die reden alleen al zou het hier al geen uitrit kunnen zijn. Er zijn namelijk twee punten die u absoluut moet onthouden wanneer u twijfelt of u wel of niet met een uitrit te maken heeft. Ten eerste, is een uitrit is een uitrit wanneer iedereen vind dat het een uitrit is. Denk hierbij maar aan een boerenerf langs een landweggetje. Daarvan zegt iedereen: 'dit is een uitrit'. Ten tweede is een uitrit een uitrit wanneer hij technisch als uitrit is ingericht. Van belang is dan dat de stratenmaker er een schuine grijze rand en haakse hoektegels neergelegd heeft. Het soort wegdek is hierbij niet van belang. Het antwoord over de situatie bij de begraafplaats kunt u nu dus al geven. Verkeer van rechts heeft daar gewoon voorrang. Het is heel duidelijk geen uitrit. Wel blijft het vreemd dat wanneer je je auto tot stilstand brengt om verkeer van rechts voorrang te geven je op een andere kruising stil komt te staan. Maar dat is niet anders. Kijkend naar de foto die ik van de situatie genomen heb vind ik dat het stopverbod niet erg duidelijk geplaatst is. Dit stopverbod is zeer waarschijnlijk van toepassing op de weg naar de parkeerplaats. Er van uitgaande dat je binnen 5 meter van het snijpunt van een kruising niet mag parkeren zou ik zelf het bord wat duidelijker op die weg zelf hebben gezet. Nu ik toch bezig ben is het misschien ook een idee om in het midden van de uitrit/weg een witte druppel te schilderen. Door wat lijnen en/of druppel op het wegdek kan het verkeer vanuit de begraafplaats gedwongen worden zich duidelijk rechts op te stellen. Hierdoor wordt het voor de bestuurders op de Ophelialaan duidelijker dat het een gewone weg betreft. Rij voorzichtig, neem nooit voorrang. Zeker niet wanneer u twijfelt of u wel of niet met een uitrit te maken heeft.

donderdag 21 augustus 2008

Dubbel oversteken

VINKEVEEN - Van meerdere Vinkeveners kreeg ik het dringende verzoek om vooral eens te gaan kijken op de Bonkestekersweg. En dan met name naar het dubbele oversteken wat je daar als fietser moet doen. Wat is de situatie. Net na het eerste gedeelte Bonkestekersweg, gezien vanuit Vinkeveen, liggen tussen het Veenlandencollege en de Waverbancken twee fietspaden. Eentje links en eentje rechts. “Dat is toch normaal” hoor ik u denken. Nou nee hoor, niet helemaal. De beide fietspaden zijn te gebruiken voor fietsverkeer in twee richtingen. De meeste gebruikers van deze route zullen wel weten welk fietspad ze moeten kiezen. En zij weten ook waar je moet oversteken om de doorgaande route te kunnen vervolgen. Ben je echter toerist en niet bekend dan moet je verdraaid goed opletten. Kijk even naar de foto. Je fietst op je gemak vanuit Vinkeveen naar Wilnis. Je komt hier van rechts en fietst naar links. Duidelijk is te zien dat het fietspad ophoudt en het overgaat in een voetpad. Je fietst dus aan de verkeerde kant van de weg en kunt eigenlijk niet anders dan links de woonwijk in sturen. En dat wil je natuurlijk niet. Nu heb je de keuze uit drie mogelijkheden. Ten eerste terug fietsen naar de kruising bij de school en daar oversteken. Ten tweede afstappen en het zebrapad lopend gebruiken. En tot slot heb je de mogelijkheid om door te fietsen over het voetpad naar de volgende oversteekplaats. Sommige Vinkeveners bekenden mij steeds voor de laatste optie te kiezen. Uiteraard zou ik haast zeggen. Wel zo veilig voor jezelf. Wanneer je links wilt blijven ga je niet twee keer oversteken. Zeker niet wanneer je een dreumes achterop of voorop hebt zitten, waar jij als ouder of grootouder verantwoordelijk voor bent. We mogen niet vergeten dat het hier een doorgaande route betreft. Niet alleen voor onze fietsers maar ook voor haastige ouders die, met de auto, hun kroost gauw even naar school willen brengen. Soms zelfs nog met beslagen ruiten en te hoge snelheden. Over het vracht- en busverkeer heb ik het dan nog niet gehad. Kortom een zeer ongewenste situatie. Vooral in de donkere maanden waarbij de fietsers moeilijk te zien zijn. Door de situatie zoals ik die omschreven heb is er nog een tweede groep die zich onveilig mag voelen. Doordat onze fietsers op het voetpad rijden doel ik hier natuurlijk op de voetgangers zelf. Al dan niet met een (on)aangelijnde hond. Bij het zien van de situatie vroeg ik mij meteen af waarom hier niet duidelijk bewegwijzerd en belijnd is. Op zich is het niet erg wanneer een fietser twee keer moet oversteken. Maar dan moet het wel veilig en duidelijk zijn voor alle weggebruikers. En dat is hier zeker niet het geval. Het woord “niet” met hoofdletters wel te verstaan. Hier fietsten en lopen vooral de zwakkere verkeersdeelnemers. Ik schreef al eerder over deze omgeving. Misschien is het een goed idee om de gehele doorgaande route in Vinkeveen eens opnieuw te bekijken en vooral op de schop te nemen. Natuurlijk kost zoiets geld maar ik weet zeker dat onze schooljeugd het waard is. De keuze is aan onze gemeenteraad.

donderdag 14 augustus 2008

Brommobiel op N201


MIJDRECHT - Afgelopen week werd ik aangesproken door een oude baas. “Meneer, ik snap er niets van” zie hij bijna teleurgesteld. “Ik heb er jaren autorijden op zitten en besloot niet zo lang geleden mijn autootje in te ruilen voor een brommobiel. En wat denkt u, tijdens een van mijn eerste ritten vanuit Vinkeveen over de rijbaan van de N201 kreeg ik, ter hoogte van restaurant “Le Virage”, een stopteken van de Mijdrechtse politie. Of ik maar snel verder op het fietspad wilde gaan rijden. Want daar zou ik thuishoren” Ik voelde al snel welke kant het gesprek op zou gaan. Tijdens verjaardagen hoor ik namelijk vaak opmerkingen over die gevaarlijke langzame brommobielen die maar niet op het fietspad willen rijden. Die oude mensen kennen de verkeersregels niet en zijn een gevaar op de weg, wordt er dan even losjes achteraangeroepen. Enig zulke avondjes, want het eerste wat ik dan roep is : “Vriend, je kent zelf de verkeersregels niet, dus wie is hier eigenlijk het gevaar op de weg“. Wanneer de ogen van de verschrikte feestganger dan vraagt om een antwoord leg ik het uiteraard graag uit. Ik begin te vertellen dat het niet echt een schande is wanneer ze deze materie niet geheel onder de knie hebben . Tenslotte vergissen veel politiemensen zich ook vaak wanneer het dit onderwerp betreft. Ik heb het idee dat deze vergissing vooral door de naam “brommobiel” komt en zijn definitie. Er wordt in de definitie gesproken over een bromfiets op vier wielen. Vandaar dat veel weggebruikers en politiemensen automatisch de link leggen met een tweewielige bromfiets. Een brommobiel rijdt en parkeert op precies dezelfde plaatsen als u en ik met onze personenauto. Behalve op autowegen, autosnelwegen en op wegen die verboden zijn voor tractoren. Een brommobiel mag in ieder geval nooit over een fietspad rijden. De Mijdrechtse politie had dus gedeeltelijk gelijk toen onze baas over het weggedeelte tussen de Veenweg en Hofland reed. Daar geldt namelijk een inrijverbod voor tractoren. De politie mocht hem echter niet naar het fietspad verwijzen. Omrijden was hier de enige juiste mogelijkheid geweest. Wat betreft het gedeelte voor Le Virage had de bestuurder van de brommobiel gelijk. Hij mocht daar rijden. Nu ik toch uw aandacht heb wil ik gelijk uw kennis omtrent dit onderwerp iets opvijzelen. Een bestuurder van een brommobiel mag binnen de bebouwde kom 45 kilometer per uur rijden. Een tweewielige bromfiets mag nog steeds niet harder dan 30 km/u. Waarschijnlijk tot grote teleurstelling van onze jeugd. Brommobielen die voor 1 januari 2007 op de weg zijn gekomen zijn zelfs nog niet verplicht om spiegels te hebben. Een bromfietscertificaat of rijbewijs AM is wel verplicht evenals een WA verzekering. Tevens kent de bestuurder van een brommobiel de gordelplicht. Wat nog wel eens ontbreekt aan deze kleine autootjes zijn de ronde witte stickers met rode rand. Hierin hoort, in de kleur zwart, het getal “45” te staan zodat u aan de achterzijde de maximale snelheid kunt aflezen. Deze sticker wordt nogal eens weggelaten. Waarschijnlijk om de brommobiel op een echte auto te laten lijken. Mocht u zich ergeren aan deze langzame autootjes bedenk dan dat de maximale snelheid van tractoren nog altijd lager ligt. En die rijden ook over de N201. Nog een klein puntje waarop u vast graag een antwoord wilt! Hoe zit het dan met die dubbele doorgetrokken streep op de N201? Daar mag u niet overheen rijden om een brommobiel in te halen. Ik hoop vanaf nu ook niet meer te zien dat (vracht)auto's gaan kleven en claxoneren om deze categorie bestuurders duidelijk te maken dat ze fout rijden. U kunt ze dus wel degelijk op een 80 km/u weg aantreffen. Rij voorzichtig en gun iedereen zijn snelheid, ook op de provinciale weg.

maandag 4 augustus 2008

Smal trottoir

AALSMEER - Mijn aandacht gaat deze week naar het Praamplein in Aalsmeer. Er wordt daar niet alleen veel ge-
bouwd maar ook afgebroken en verbouwd. Zo heeft de gemeente bijvoorbeeld voor het verkeer een makkelijke doorsteek gemaakt naar de Uiterweg. Met als “logisch gevolg” dat er over het Praamplein meer en vooral ook harder gereden wordt. Niet alleen door auto's maar ook door de overbekende scootertjes. Het volgende “logische gevolg” zou dan ook een veilige plaats moeten zijn voor de gebruikers van het trottoir. Ik schrijf hier bewust over de gebruikers van een trottoir en niet over voetgangers. Gebruikers zijn tenslotte ook de moeders of vaders met zo'n grote kinderwagen waarin een tweeling naast elkaar ligt. Maar ook uw oma met haar rollator of een gehandicapte dorpsgenoot in een rolstoel of invalideautootje behoren tot deze groep. De maximale breedte van zo'n voertuig kan zo maar 1.10 meter zijn. Een veilig trottoir moet dus minimaal die breedtemaat hebben. Liefst iets breder want ook bij voetgangers hebben we wel eens een tegenligger. Zeker in bochten is een breed trottoir van belang. Bestuurders van auto's en scootertjes, zeker als ze hard rijden, steken graag een bocht zoveel mogelijk af. Het mag dus niet noodzakelijk zijn om met twee wielen van de kinderwagen het trottoir te moeten verlaten. Zeker niet in onoverzichtelijke bochten. U heeft inmiddels vast al de foto bekeken. Op de hoek bij de makelaar, richting Weteringstraat, heeft de gemeente een trottoir aangelegd van wel 2 tegels breed. Iedere tegel is 30 x 30 centimeter. U kunt dus uitrekenen hoeveel ruimte onze gebruikers te kort kunnen komen. Eén enkele voetganger zou misschien nog kunnen. Alleen is het voor onze voetganger niet te hopen dat er iemand in de etalage van de daar gevestigde makelaar staat te kijken. Iemand die een huis zoekt en misschien wel in een veilig Aalsmeer wil komen wonen. Wandel en loop voorzichtig, zeker wanneer u even het trottoir moet verlaten.

dinsdag 22 juli 2008

Ribbels op de weg


KUDELSTAART - Uit de gemeente Aalsmeer mag ik mij maandelijks verheugen op post. Zijn de Aalsmeerders aardig op de hoogte van de verkeersregels of valt daar gewoon veel te verbeteren. Wie zal het zeggen. Dat laat ik graag aan u. Zo af en toe zit er een brief tussen die ik bijna 1 op 1 kan overnemen. Brieven ook die een glimlach op mijn gezicht te voorschijn toveren. Mijn vrouw wordt dan nieuwsgierig. Samen lees ik hem dan nogmaals door. Een brief uit Kudelstaart, enige maanden geleden, was er zo eentje. Hij geeft goed aan hoe de buurt zich voelt. Vandaar dat ik de tekst uit de brief zoveel mogelijk in takt heb gelaten. De tekst: Ik weet niet of het volgende probleem ook onder jouw invalshoek valt, maar ik wil het graag proberen. Ik doel hierbij op de z.g. Ribbelstrook die op in Bilderdammerweg te Kudelstaart ligt. Zijn taak is het om de snelheid van het gemotoriseerd verkeer af te remmen. Nu zijn er heel erg veel mogelijkheden om snelheid te reduceren. Waarvan er velen niet werken. De Kudelstaartse ribbels werken in ieder geval niet. Ze zijn jaren geleden waarschijnlijk voor veel geld aangelegd. Het zou de uitvinding van de eeuw zijn. De bedoeling is dat de automobilist een irritant geluid hoort zodat hij zich bewust wordt van zijn snelheid. De strook is echter zo kort dat je er als automobilist al over heen bent voor dat je het in de gaten hebt. In de zomer van 2005 (3 jaar geleden dus) zijn er metingen verricht. De wegbeheerder was laaiend enthousiast. Er werd langzamer gereden ter plekke, zei men. Ja, dat dank je de koekoek. Hoe ging men te werk? Op een mooie zonnige dag werd er veel apparatuur langs de weg geplaatst om de snelheden en geluid van het verkeer te meten. Er werden zelfs pionnen geplaatst waar de autos precies tussendoor moesten rijden. Als je dan nog met de normale snelheid door blijft karren ben je wel heel erg dom, denk ik. Het mankeerde er nog maar net aan dat de personen, die de meting uitvoerden, geen uniformen aan hadden. De afgelopen jaren heb ik rond de strook geen activiteit meer gezien of gehoord. Bewoners rond de strook willen het ding graag weg hebben. Waarom? Bij ons als bewoners geeft het geluidsoverlast. Begrijp me goed, niet als er rustig een auto over heen rijdt. Als dat al extra geluid geeft is het niet met ons gewoon gehoor waar te nemen Dat was overigens ook de insteek van de bedenkers. Maar je schrikt je wel iedere keer rot als er een auto met een aanhanger over heen rijdt met daarop b.v. losse materialen. Aluminium platen met daarop weer ander materiaal zijn helemaal een ramp. En je kunt er niet aan wennen. Je weet namelijk niet wanneer het gaat gebeuren. Maar er is nog een andere bijkomstigheid. Aan beide zijden van de strook ligt een rode strook. Daar verwacht je dat de fietsers er rijden. Maar veel, vooral jeugdige, fietsers rijden met opzet over de ribbels. Want dat vinden ze leuk. Dat ze daardoor gevaarlijk midden op de rijbaan rijden nemen ze voor lief. Een paar maanden geleden fietste er een groepje meisjes overheen. En wat denk je dat ik hoorde roepen: Ha, leuk, het lijkt wel een vibrator. Zelfs ouders op de fiets met kinderen in een stoeltje zie ik opzettelijk over de stook rijden. Deze kinderen hoor ik dan enthousiast mee gillen met de trilling. Wij als bewoners willen vooral van de strook af om de extreme en onverwachte geluiden. Welke snelheidsremmende maatregel er dan wel moet komen laat ik graag aan de gemeente over. Ik weet dat er buurtbewoners zijn die het al eens aangekaart hebben. Maar zij hebben tot nu nul op het rekest gekregen. Ik persoonlijk heb het nog niet gedaan. Misschien dat ik met deze brief mijn steentje kan bijdragen. Met vriendelijke groeten



Tot zover de brief. Mocht u er op willen reageren dan verwijs ik u naar de website www.witteweekblad.nl. Daar heeft u de mogelijkheid om een reactie te plaatsen. Verkeerstechnisch is er weinig aan te merken op de ribbels. Deze inrichting van de weg is een keuze van de wegbeheerder. Voor mij overigens wel een onbegrijpelijke keuze. Bestuurders moeten weten waar ze aan toe zijn en wat ze tegen kunnen komen. Verassingen en schrikmomenten horen in het verkeer niet thuis. Uw ondersteuning voor de briefschrijver is dus van belang. Ik weet zeker dat de gemeente uw reacties leest. Rij veilig. Pak je stuur stevig vast, vooral wanneer hij begint te bibberen.

donderdag 17 juli 2008

Wijziging uitritsituaties (Mijdrecht)


MIJDRECHT - Vorige week zaterdag liep ik samen met mijn vrouw over de braderie van Mijdrecht. Voor zover je kunt spreken over een braderie tenminste. Ons leek het meer een verkapte weekmarkt. Ik zag zelfs een standje waarin valse merkkleding werd verkocht. Voordat u denkt dat ik daar ook al verstand van heb ga ik snel terug naar het verkeer. Valse merkkleding laat ik graag aan de vergunninggever en de douane over. Ik werd tijdens mijn wandeling een paar keer aangesproken. Gelukkig, mijn columns worden gelezen. Mijn weekend kon niet meer stuk. "Of ik de nieuwe situatie op de Aquamarijn al gezien had" werd mij verscheidene keren gevraagd. Het antwoord moest "ja" zijn want ik kom nogal eens in Hofland-noord. Een wijk waar de Aquamarijn als een soort rondweg in ligt. Wat is daar aan de hand. Enige weken terug werd ook ik zeer verrast. De foute uitrit situaties, die daar al jaren lagen, werden door een stel enthousiaste stratenmakers op de schop genomen. "Het mocht tijd worden", dacht ik meteen. Voordat deze mannen aan de slag gingen mocht je op de Aquamarijn 50 kilometer per uur rijden. De meeste bestuurders lieten dat gelukkig wel uit hun hoofd want de hobbels ( of zoals de Engelsen zeggen : the sleeping policeman ) deden hun werk. Hoewel de meeste bestuurders het nooit geweten hebben moest je het verkeer van rechts in de meeste gevallen voorrang geven. Want het merendeel van de uitritten waren helemaal geen uitrit. "Waar moet een uitrit aan voldoen", wilt u weten! Er zijn twee hoofdpunten die u kunt onthouden. Ten eerste is een uitrit een uitrit wanneer iedereen het een uitrit vindt. Denk hierbij maar aan een boerenerf. Ten tweede is een uitrit een uitrit wanneer hij als zodanig is ingericht. Hiervoor is een grijs schuin vlak en zijn haakse hoektegels in de inrichting noodzakelijk. Een verschil in bestrating, wat vroeger ook meespeelde, mag u tegenwoordig vergeten. Met andere woorden, de meeste kruisingen op de Aquamarijn zijn goed verbeterd. U hoeft verkeer van rechts geen voorrang meer te geven. Jammer genoeg wordt uw (lagere) snelheid nu niet meer afgedwongen. De drempels zijn weggehaald. Gelukkig heeft de gemeente inmiddels wel 30 km/borden geplaatst. Ik ben alleen nog bang voor de vele bochten in de Aquamarijn. Bochten die automobilisten nu met een hogere snelheid kunnen en zullen gaan nemen. Hierdoor komen zij vast en zeker op het weggedeelte voor het tegemoetkomend verkeer. Dagelijks fietst mijn dochter met Bastiaan, mijn kleinzoon, triomfantelijk zittend in zijn stoeltje over deze weg. Op weg naar- of van school. En zij fietsen daar niet alleen. Ook andere moeders, vaders, opa's en oma's zie je daar met hun kroost fietsen. Ik hou mijn hart echt vast. Waarschijnlijk hoopt u dat onze politie daar eerdaags snelheidscontroles gaat houden. Dan moet ik u teleurstellen. Dat zit er niet echt in. Van de politie wordt namelijk niet verwacht dat zij op 30 km/u wegen gaan controleren. In principe moet de wegbeheerder een 30 km/u weg zodanig inrichten dat er niet harder gereden kan worden. Maar dat is hier niet het geval. Misschien, heel misschien komt het nog. Ik hoop het van harte. In ieder geval vraag ik u om de 30 km/u in acht te nemen. Niet alleen op de Aquamarijn maar zeker ook in andere 30 km/u gebieden. Daarmee rijdt u zelf veilig en dwingt u snellere, achterop komende bestuurders, om zich ook aan die snelheid te houden. Rij veilig! 50 en 30 borden geven de maximum snelheid aan. Niet de minimum snelheid.

donderdag 10 juli 2008

Haaientanden over breedte weg


Haaientanden. Voor de niet bestuurders onder ons, zoals windsurfers, dingen die ze liever niet tegenkomen. Witte puntige tandjes waar ze, als het even kan, uit willen blijven. Voor u en mij zijn het de punten die op een kruising van wegen liggen. Zij geven aan dat je van een gewone weg een voorrangsweg oprijdt. Normaal gesproken tenminste. U begrijpt het vast al. Niet in Aalsmeer. Daar heb je ook met haaientanden te maken wanneer je in tegenovergestelde richting rijdt. Ik neem u mee naar het einde van de Aalsmeerderweg, vlak bij tankstation Loogman. Daar ligt nog een klein stukje doodlopende weg tussen het tankstation en de nieuwe aansluiting naar de Legmeerdijk. Ik ga u eerst even bijpraten. Haaientanden vertellen ons niet dat u een echte voorrangsweg nadert of oprijdt. Hoewel het er wel een beetje op lijkt. Haaientanden vertellen ons dat we voorrang moet verlenen aan het verkeer op de kruisende weg. En dat is wezenlijk anders. De weg voor Loogman is niet aangewezen als voorrangsweg, Toch moet u het verkeer op die weg voorrang verlenen. Weet u dat dat zelfs geldt wanneer de haaientanden door sneeuw onzichtbaar zijn geworden? Vast niet. Nu eerst even naar de foto. Zoals u kunt zien zijn de hier geplaatste haaientanden over de gehele breedte van de weg aangebracht. Dus ook op het gedeelte voor het tegemoetkomend verkeer. Misschien dacht onze wegbeheerder dat het op deze manier wat extra duidelijk voor u werd. Ik denk daar zelf toch iets anders over. U zou als verkeersdeelnemer kunnen denken dat het hier een eenrichtingsweg betreft. Er zijn nu allerlei scenario's te bedenken wat er verkeerstechnisch fout kan gaan. Zeker op zo'n druk punt als bij Loogman. Deze keer laat ik het verder graag aan uw eigen fantasie over. Rij voorzichtig, pas op voor grote en fout geplaatste tanden.

zaterdag 5 juli 2008

Paaltje in fietspad

MIJDRECHT - Vorige week nam ik u mee naar het 'voetgangersgebied' in Mijdrecht. In dit zelfde gebied is mij nog iets opgevallen. Vandaar dat deze rubriek twee weken achter elkaar in De Ronde Venen staat. Ik neem u mee naar het fietspad op het Raadhuisplein, nabij het Burgemeester Haitsmaplein. Vorige week verbaasde ik mij al over het feit dat er een fietspad door het winkelgebied is aangelegd. Deze column kunt u eventueel nalezen op http://www.freewebs.com/petorverkeer (column). Hierin besprak ik vooral de veiligheid van het winkelend publiek. Omdat het fietspad er nu eenmaal ligt, zal ik het deze keer opnemen voor de fietsers onder ons. Tussen het gemeentehuis en de ING-bank heeft de wegbeheerder een dikke korte glimmende paal geplaatst. Kennelijk met de bedoeling om het fietspad in tweeën te verdelen. Hierdoor is de doorrijbreedte beperkt en worden auto's uit het winkelgebied fysiek geweerd. Hoe een wegbeheerder dit uitvoert, wordt aan hem zelf overgelaten. Het is, denk ik, vaak een kwestie van hoe de pet staat. Tien meter eerder is namelijk een rood paaltje midden in het fietspad geplaatst. Ik vraag mij werkelijk af waarom er niet gekozen is voor een duidelijk zichtbare oplossing. Nu staat er midden op het fietspad ineens een glimmende korte paal. Slecht zichtbaar tijdens de schemeruren en vrijwel onzichtbaar bij een regen- of hagelbui. Welke fietser knijpt nou niet zijn of haar ogen dicht tijdens een flinke bui? Of houdt een paraplu boven zijn of haar hoofd? Ik in ieder geval wel. Had er in het midden van het fietspad niet tevens een witte lijn kunnen worden getrokken of een paar witte stenen gelegd? Zo'n lijn die, heel simpel, het pad in twee richtingen verdeeld. Hierdoor dwing je de fietsers aan de rechterzijde de paal voorbij te rijden. De paal geel schilderen hoeft volgens mij ook geen vermogen te kosten. Tenslotte zijn paaltjes op vluchtheuvels vaak ook geel van kleur. Een blauwe sticker met een witte ( naar rechts wijzende) pijl zou ook nog een idee kunnen zijn. Waarmee ik maar wil aangeven dat uw veiligheid geen kapitalen hoeft te kosten. Fiets voorzichtig! Pas op voor slecht zichtbare paaltjes op uw fietsroute.

maandag 30 juni 2008

Voetgangersgebied of niet



MIJDRECHT - Graag wil ik eerst een paar weken terug met u. In mijn column schreef ik over een inhaalverbod op de N201. U kunt, als u wilt, het artikel (hieronder)teruglezen op mijn website www.freewebs.com/petorverkeer. De provincie reageerde met een uitleg. Waarvoor dank. Ik wil u het antwoord niet onthouden. Het inhaalverbod is daar speciaal ingesteld om vrachtauto's te beletten in te halen op het naderende weggedeelte. Net voor en na de kruising met de Ingenieur Enschedeweg verdubbeld de weg. Het verbod is ingesteld omdat de beschikbare inhaalafstand, in relatie met de snelheidsverschillen van vrachtauto's, te kort is.



Misschien dat de gemeente, de wegbeheerder van deze week, ook uitleg kan geven. Ik neem u mee naar de Dorpsstraat in Mijdrecht. Wanneer ik vanaf Hofland de Dorpsstraat in kom zie ik op één paal twee borden. De bovenste vertelt mij dat ik een fietspad op kom. Onder dit bovenste bord twee onderborden. De eerste vertelt mij dat ik er niet mag brommen. Maar dat hadden we al geleerd bij het behalen van het bromfietscetifcaat / rijbewijs. Ik noem zo'n bord dus een verwenbord. Onnodig en weggegooid overheidsgeld. Waarom is dat bord hier wel geplaatst en naast het gemeentehuis weer niet? Het schept onduidelijkheid. Mag je bij ingang van het gemeentehuis dan wel brommen? Als tweede het onderbord “uitgezonderd verzorgend verkeer”. Tot overmaat van ramp een bord dat aangeeft dat het hier een voetgangersgebied betreft. Nu weet ik het niet meer hoor. Mag ik hier nu wel of niet fietsen. Is het nou wel of geen voetgangersgebied? Mag een vrachtwagen wel of niet een stukje op het voetgangers gedeelte staan? Ik vergeet dan nog maar even het gele bord “doorgaand rijverkeer gestremd”. De werkzaamheden zijn tenslotte al lang voorbij. Kortom, voor het publiek is het bijna onmogelijk om de situatie vooraf eigen te maken. Wat doe je als je door de Dorpsstraat fietst en er staat zo'n grote vrachtauto combinatie op het fietsgedeelte te laden of te lossen? Juist, je fietst over het voetgangers gedeelte vrolijk verder. Persoonlijk vind ik dat iedereen veilig moet kunnen winkelen in een winkelgebied. Dat je bijvoorbeeld je kinderen vrij kunt laten loslopen. Dat je (slechthorende) moeder met haar rollator veilig van de Molenhof naar de Lindeboom kan oversteken. Dat een slechtziende geen rekening hoeft te houden met een fietspad op gelijk niveau. Winkels moeten bevoorraad worden, daar is geen twijfel over mogelijk. Met palen die wegzakken in het wegdek bestaat hier die mogelijkheid. Maar waarom fietsers per sé moeten fietsen in een zogenaamd voetgangersgebied is mij onduidelijk. Dat is vragen om ongelukken. Er rijden al genoeg voertuigen zoals invalideautootjes en scootmobielen. Deze voertuigen mogen in een voetgangersgebied maximaal 6 km/u. Fietsers mogen er, als ze het fietspad volgen, stevig doortrappen en er doorheen racen. Zo hard als ze kunnen. Het is voor de Politie onmogelijk om hier te handhaven en het voor u veilig te maken.

zaterdag 14 juni 2008

Gereserveerde P-plaats


UITHOORN - Een gereserveerd parkeerplaatsje voor uw eigen auto, voor uw eigen deur. Lijkt u dat wat? Vast wel! Maar is het realistisch om zo'n wens op je verlanglijstje te hebben? Ik denk het niet. Met een beetje geluk bent u al een van de weinigen met een eigen P-plaatsje in de eigen tuin. Stel dat u denkt: ik plaats een bordje “gereserveerd” pal voor mijn deur. Wedden dat dat paaltje er niet lang blijft staan. Het kan natuurlijk niet. Maar het mag ook niet. Wettelijk gezien kan een parkeer plaats op de openbare weg nooit gereserveerd worden. Niet door u, niet door een bedrijf en zeker ook niet door een overheids instelling. Zijn er dan geen uitzonderingen? Natuurlijk wel! De enige mogelijkheid zou misschien nog zijn om een parkeerverbod te plaatsen op de betreffende parkeerplaats. Onder dit bord moet dan wel een onderbord geplaatst zijn met de tekst: “uitgezonderd, gevolgd door een kenteken of dienst”. Wettelijk zal er eerst door de wegbeheerder een verkeersbesluit genomen moeten worden. En dan nu naar de foto. Daar ziet u de parkeerplaats achter het gemeentehuis, aan de Boterdijk. Hier zijn heel veel parkeerplaatsen voorzien van een bordje “gereserveerd” met of zonder kenteken. De ambtenaren moeten kennelijk een eigen parkeer plekje hebben. Vooral dicht bij de ingang. Worden ze niet moe en kunnen ze al hun energie kwijt aan het besturen van Uithoorn. Nu maak ik toch eerst een klein zijstapje omdat ik u hoor denken: “maar het is toch op het terrein van het gemeentehuis?” Dat zou ook best wel eens kunnen. Het blijkt alleen nergens uit. Wanneer een weg of parkeerplaats op eigen grond vrij te gebruiken is maakt dat gedeelte gewoon deel uit van de openbare weg. In vaktermen heet dat “het is een voor het openbaar verkeer openstaande weg”. Ook in dit geval. Alle verkeersregels zijn hier van toepassing. En nu komt het. Niemand, dus ook de gemeente Uithoorn niet, kan op de openbare weg een parkeerplaatsje reserveren. Zeker niet met een simpele tekst op een even simpel wit bordje. Uiteraard kan men het proberen en vaak lukt het ook wel. Het is domweg nergens geregeld en een gele bon zult u daar nooit onder uw ruitenwisser kunnen vinden. Rij en parkeer veilig!

donderdag 12 juni 2008

50 of 80 km/u


AALSMEER - Ik hoop niet dat u mij erg gemist heeft. Ik ben namelijk een paar weekjes op vakantie geweest en heb aan een eigen internet verkeerssite gewerkt. Vanaf deze week zult u mij weer regelmatig aan kunnen treffen. Wanneer ook u blijft schrijven tenminste. Vooral uit Aalsmeer en Kudelstaart krijg ik relatief veel post. Dank zij een van deze briefschrijvers bekeek ik vorige week een situatie op de Mr. Jac. Takkade, tegenover het zwembad "Oosterbad". Ook daar weer zo'n typisch Aalsmeer geval die je vast nergens anders in Nederland zult tegenkomen. Als bestuurder weet ik niet beter of de Takkade ligt binnen de bebouwde kom van Aalsmeer. Dat gegeven wordt bij het binnenrijden van de gemeente op diverse plaatsen aangegeven met een langwerpig blauw bord met daarop de plaatsnaam "Aalsmeer" in witte letters. Dit bord geeft aan dat uw snelheid met de auto of motor niet hoger mag zijn dan 50 km/u. Sommige gemeenten verwennen de bestuurders wat extra door onder dat blauwe bord ook nog een rond wit bord met rode rand te plaatsen In dit bord staat dan het cijfer "50". Dit verwennen hoeft niet en is daardoor een onnodige gemeentelijke uitgave. Iedere rijbewijs bezitter weet dat je binnen de bebouwde kom niet harder dan 50 km/u mag rijden. Dat hoeft niet nog eens extra te worden aangegeven. We hebben al verkeersborden zat. Kijk maar eens in de Zijdstraat. Uiteraard zijn er, ook nu weer, uitzonderingen. Zoals op de Burgemeester Kasteleinweg. Daar wordt duidelijk aangegeven dat er maximaal "70 km/u" gereden mag worden. Dezelfde ronde borden maar nu met het getal "70" er in. De provincie doet het daar precies volgens het boekje. Nu terug naar de Takkade. Daar staat in de richting van de molen (zie foto) een wit bord met het getal "50". Door de "50" staan schuine strepen. De Takkade wordt niet als autoweg of autosnelweg aangeduid, dus de maximale snelheden 100 of 120 km/u vallen af. Als bestuurder zou je nu best wel eens kunnen denken dat je er 80 km/u mag rijden. Feit blijft wel dat de Takkade binnen de bebouwde kom ligt. En binnen de bebouwde kom is en blijft het maximaal 50 km/u. Dit einde bord kan alleen in combinatie gebruikt worden wanneer de maximale snelheid eerder is aangegeven dmv het bekende ronde “50“ bord. Al met al een onduidelijke en dus onveilige situatie. Wie heeft het gelijk aan zijn zijde na een aanrijding? Persoonlijk zou ik het niet aandurven om na dit bord het gaspedaal in te trappen. Al was het alleen maar omdat daar erg veel recreatie verkeer loopt en rijdt. Tegen de wegbeheerder zou ik zeggen: “weg met die “50” borden binnen de bebouwde kom”!

donderdag 1 mei 2008

Bosmobiel (Amstelveen)

AALSMEER - Enthousiast las ik in de editie van 18 maart 2008 de initiatieven van “Rotaryclub Aalsmeer-Uithoorn”. De leden van deze club brachten hierin een mooi plan naar buiten. Ouderen en gehandicapten zouden straks in de gelegenheid worden gesteld om als passagier in een golfkarretje door het Amsterdamse bos gereden te worden. Voor dit initiatief zullen op termijn meerdere golfkarretjes aangeschaft worden. De activiteiten zelf worden ondergebracht in de stichting “Bosmobiel”.

Waarschijnlijk verwacht u nu van mij het woordje ”maar”. Inderdaad was dat het eerste woord wat bij mij opkwam. Ik moet u, en de stichting Bosmobiel, toch echt even meenemen naar onze verkeerswetgeving. Volgens mij gaat het namelijk heel moeilijk worden deze plannen te realiseren. Wat kunnen zoal de obstakels zijn? Ik ga een poging doen het u duidelijk te maken. De fiets-, wandel- en ruiterpaden in het Amsterdamse Bos zijn voor het openbaar rij- en ander verkeer opengesteld. In gewoon Nederlands betekent dit dat alle voertuigen die hier rijden typegoedgekeurd moeten zijn. Deze keuringen worden door het RDW uitgevoerd. Golfkarretjes zijn per definitie niet goedgekeurd. Zij mogen uitsluitend buiten de openbare weg gebruikt worden. Straffeloos kunnen zij wel op afgesloten golfterreinen of op een (afgesloten) terrein zoals Schiphol rijden. Dat dit voertuig niet tot een goedgekeurd type behoord ontdekte ik al snel door naar de foto in het artikeltje te kijken. Zo ontbreken er spiegels, remlichten, richtingaanwijzers, koplampen, en nog veel meer. Laat ik beginnen met u iets te vertellen over de keuringen. Het RDW kent drie soorten resultaat na een keuring. De eerste mogelijkheid is dat een voertuig door het leven gaat als “bijzonder voertuig”. Wanneer dat gebeurd mag hij niet harder kunnen rijden dan 25 km/u. Aan de achterzijde moet dan een z.g. (afgestompte) driehoek gemonteerd zijn, zoals u die ook bij tractoren kunt aantreffen. Qua verlichting moet alles, net als bij auto's, aanwezig zijn en functioneren. En dan het belangrijkste punt bij deze categorie. Hierin mogen geen personen vervoerd kunnen worden. Het voertuig zal uitsluitend ingericht moeten zijn voor het vervoer van goederen. Een tweede mogelijkheid is dat er een kenteken voor een brommobiel of personenauto wordt afgegeven. In dat geval zal het voertuig echt aan alle technische eisen en overige inrichtingseisen van deze categorie voertuigen moeten voldoen. De derde mogelijkheid is een algehele afkeuring. Verschillende redenen kunnen hieraan ten grondslag liggen. Meestal hebben die betrekking op de breedte, de lengte, het gewicht, de technische voorzieningen, motorvermogen, remvermogen, enz. enz. Ons golfkarretje behoort zonder twijfel tot deze laatste groep. Derhalve mogen we hem dus niet zien rijden over de weg, fiets en voetpad. Ook niet in een bos. “Misschien kan de stichting ontheffing aanvragen”, hoor ik u denken. Ik verwacht zelf niet dat de gemeente Amstelveen hiervoor een ontheffing gaat verlenen. Daarvoor is er te veel mis. Wanneer de stichting besluit toch te gaan rijden dan raad ik ze aan vooraf heldere en harde (schriftelijke) afspraken te maken met hun verzekeringsmaatschappij. Hiermee kunnen zij voorkomen dat deze zich, na een ongeval, gaat beroepen op de punten die ik zojuist heb aangegeven. En dan hebben we het nog niet gehad over de handhavers van de Wegenverkeerswet. Zij mogen en kunnen dit niet door de vingers zien! Inbeslagneming door de politie is hier zelfs mogelijk. De stichting zelf zal nu de keuzes moeten maken. Daar wens ik hen oprecht veel succes mee. Jammer dat de leverancier hen niet attent heeft gemaakt op deze onmogelijkheden voordat men met de proefrit begon. Tot slot: “don't shoot the messenger”

zondag 20 april 2008

Eenrichtingsverkeer

AALSMEER - Een goede vriend van me fietst regelmatig door het nieuwe gedeelte van Aalsmeer-oost. “Het is daar genieten” zegt ie, “maar ik wordt regelmatig van mijn sokken gereden.” Nieuwsgierig als ik ben fietste ik op een zonnige avond die kant op. Ik kan u zeggen dat mijn vriend gelijk had. Wie in deze wijk de borden geplaatst heeft heeft zijn diploma “verkeer” vast cadeau gekregen bij de Blue Band. En dan heb ik mij erg diplomatiek uitgedrukt. Met de verkeersmissers in dit nieuwe stukje Aalsmeer ga ik het einde van het jaar absoluut halen met mijn columns. Laat ik beginnen op de Vlinderweg. Een gedeelte van deze weg is eenrichtingsverkeer. Normaal gesproken wordt zo'n weggedeelte aangegeven met twee, door de overheid, vastgestelde borden. Ja u leest het goed “normaal gesproken.” De juiste borden worden in het RVV genoemd. Aan het begin van de weg moet u het bekende ronde rode bord met witte balk aantreffen. Aan de andere kant moet dan zijn tegenhanger, het vierkante blauwe bord met witte pijl naar boven, geplaatst zijn. Maar niet op de Vlinderweg. Laat ik beginnen met wat goed is. Het rode ronde bord met witte balk, is goed. Aan de andere kant de kleur van het bord (blauw), is goed. De kleur van de pijl (wit), is gelukkig ook goed. Zelfs de richting die de pijl aangeeft (naar boven) is goed. Alleen de vorm van het blauwe bord is een grote misser. Hier is het vierkante bord enthousiast vervangen door een rond bord. Deze ronde borden mogen op hun beurt alleen gebruikt worden op bijvoorbeeld vluchtheuvels. Daarmee wordt dan aangeven aan welke zijde u een vluchtheuvel voorbij moet rijden. Maar ik ben er nog niet op dit stukje. Spijtig genoeg heb ik hier nog een tweede minpuntje. Fietsend vanuit de Citroenvlinderstraat trof ik onder het rode bord een wit rechthoekig onderbordje met de tekst “uitgezonderd fietsers” aan. Als weggebruiker mag je verwachten dat het verkeer vanuit de tegenovergestelde richting dan exact dezelfde tekst te lezen heeft gekregen. Dat is wel zo veilig. U raadt het al, denk ik zo. Niet dus. Onder het blauwe bord ontbreekt deze belangrijke tekst. Hoe kunt u als automobilist nu weten of er wel of niet fietsers mogen rijden? Kortom, er deugen meerdere feiten niet in deze situatie. Rij veilig en kijk goed uit, zeker in éénrichtingsstraten.

zaterdag 29 maart 2008

Rotonde


UITHOORN - Regelmatig ontvang ik vragen en opmerkingen met betrekking tot rotondes. Zo ook over de spiksplinternieuwe rotonde in de provinciale weg N201, tussen Uithoorn en Aalsmeer. De meest opvallende onder de reacties was toch wel: 'Hoe is het mogelijk dat op deze rotonde, die binnen de bebouwde kom ligt, fietsverkeer geen voorrang heeft'. Ouders uit Uithoorn en Aalsmeer maken zich ongerust omdat hun kinderen dagelijks met de fiets heen en weer naar school rijden. Andere lezers vragen zich af hoe ze zich moeten gedragen of willen iets weten over de aankleding van het middengedeelte. Bij alle vragen kon ik mij iets voorstellen. Tenslotte zijn rotondes in Nederland een nog steeds opkomend fenomeen. Ik zal proberen u deze week bij te praten. Rotondes hebben één groot voordeel. Er is uitsluitend rechts afslaand verkeer. Met andere woorden, er is geen kruisend gemotoriseerd verkeer. Dit komt de veiligheid absoluut ten goede. Een vermindering van 75 procent slachtoffers in vergelijking met normale kruisingen is het gevolg. Daar kan niemand omheen. De manier waarop van u verwacht wordt hoe u zich moet gedragen, is ook vrij simpel. U mag een rotonde zien als een rechte, doorgaande weg. Wanneer u een rotonde oprijdt, hoeft u daarom geen richting aan te geven. U geeft alleen richting aan bij het verlaten van de rotonde. Tenslotte het ronde middengedeelte. Een lezeres gaf aan dat het zicht op haar tegenliggers vaak wordt weggenomen door een verhoging of de aanplant van hoge bomen en struiken. Hierdoor moest zij voorzichtig de rotonde oprijden omdat ze niet kon zien wat er uit tegenovergestelde richting aan kwam rijden. En dat is nu precies de bedoeling geweest. Op rotondes moet de snelheid eruit. Maar nu het meest lastige punt, de voorrangsregeling. Hiervoor moest ik zelf ook weer even in de boeken. In 1998 is er een publicatie geweest (van het CROW, voor de kenners). Hierin werd aanbevolen ( niet verplicht gesteld dus) om fietsers op rotondes binnen de bebouwde kom met vrijliggende fietspaden voorrang te verlenen. Niet alleen de veiligheid, maar ook het gebruik van de fiets, de doorstroming en een eenduidige vormgeving hadden tot dit besluit geleid. Deze aanbeveling werd overgenomen door bijna iedere organisatie die zich bezighield met verkeersveiligheid. Vervolgens brachten zij deze informatie naar buiten, naar hun leden en lezers. Zodoende weet u als verkeersdeelnemer waarschijnlijk niet beter dan dat er twee soorten rotondes zijn. De eerste soort ligt binnen de bebouwde kom en daar hebben fietsers voorrang. De tweede ligt buiten de bebouwde kom en hier hebben de fietsers dit niet. De laatste 10 jaar heeft Nederland veel ervaring opgedaan wanneer het gaat over de veiligheid op rotondes. Op basis van deze ervaringen en onderzoeken (uitgevoerd door het SWOV, voor de kenners) is besloten om geen verschil meer te maken met betrekking tot de voorrang. De fietsers worden hierdoor langzamerhand overal uit de voorrangsregeling gehaald. De hoop voor de briefschrijvers dat de rotonde in de N201 in een later stadium aangepast zal worden, wordt zeer waarschijnlijk niet gehonoreerd. Desondanks blijft in deze gevallen een rotonde velen malen veiliger voor fietsers dan een normale kruising. Iedere weggebruiker weet straks exact wie er voorrang heeft, ongeacht de locatie. Doordat wij onze kinderen nu de eenduidige regels kunnen leren, hoeft straks niemand meer te twijfelen. Misschien een mooie taak voor de scholen om daar eens een uurtje aan te besteden. Rij voorzichtig, zeker op rotondes. De voorrangsregeling kan (en mag) nog steeds verschillen.

vrijdag 21 maart 2008

Veilig tanken


AALSMEER - Zo'n drie weken geleden schreef ik in mijn Aalsmeerse column uitgebreid over in- en uitrit situaties. Ik legde hierin uit hoe ze behoren te zijn aangelegd. Bij een van mijn lezers ging kennelijk direct een lampje branden. Hij mailde mij en beschreef een vreemde in-uitrit situatie. De schrijver gaf aan dat vele automobilisten zich niet beseffen dat ze hier een uitrit uit- of inrijden. Misschien bent u inmiddels nieuwsgierig geworden. We hebben het hier over de Aalsmeerderweg tussen Aalsmeer en Amstelveen. En wel bij het tankstation van Loogman. Na het lezen van het mailtje ben ik direct op mijn motor gesprongen om te tanken. Het zag er bij Loogman absoluut netjes uit en ik werd vriendelijk geholpen. Maar daar schrijf ik niet over. Ik moest mij een mening vormen over de verkeerssituatie aldaar. Ik kan u zeggen dat het niet meeviel. Natuurlijk zag ik meteen dat het niet snor zat maar ik besloot toch eerst maar een foto te maken. Thuis zou ik de situatie nog maar eens rustig bekijken beloofde ik mijzelf. Gek eigenlijk dat ik er eerst rustig over na moest denken. “Dat zou toch niet mogen”, zou mij moeder gezegd kunnen hebben. Het moet voor weggebruikers toch meteen duidelijk zijn wat er van hen verwacht wordt. Er mag geen twijfel zijn wie er in bepaalde gevallen voorrang heeft van wie. Is het het verkeer uit het tankstation of het verkeer op de Aalsmeerderweg. Voor alle duidelijkheid ga ik voor u eerst een paar regels tekst herhalen uit mijn vorige column. Ik gaf hierin aan dat een uitrit in ieder geval een uitrit is wanneer iedereen er van overtuigd is dat het ook daadwerkelijk een uitrit is. Ook kan een uitrit een uitrit zijn wanneer hij technisch is uitgevoerd als uitrit. Van belang is dan onder andere de schuine grijze kant met de 90 graden hoektegel. Wanneer ik hier kijk kan ik niet zeggen dat het een uitrit betreft. Hoe ik ook kijk. Al was het maar omdat er op een vrij willekeurige plaats wat haaientanden zijn aangebracht. En haaientanden mogen zo wie zo nooit bij een uitrit. Het zou bij dit tankstation toch moeten gaan om een veilige af en aanvoer van vooral auto's. Hier treffen we geen enkele voorziening aan waardoor het komende en gaande verkeer in goede banen wordt geleid. Over een grote afstand langs de Aalsmeerderweg, over de gehele breedte van het tankstation, rijdt iedereen maar in en uit. Het lijkt wel één groot plein. Nu zouden we kunnen denken dat het privéterrein is. Maaaaaaaaar ! Dit prive terrein is dan wel 24 uur per dag, 7 dagen per week, opengesteld voor u en mij, dus voor al het dagelijks verkeer. Geen bordje verboden toegang, geen hek of slagboom, helemaal niets. Met andere woorden, op deze weg gelden alle, maar dan ook alle, Nederlandse verkeersregels. Precies net zo als die op de Aalsmeerderweg gelden. De wegbeheerder zou dan ook samen met de tankstation eigenaar voor juiste bebording en inrichting mogen zorgdragen. De in- en uitgang kunnen veel beter worden aangegeven dan nu het geval is. Duidelijke routering komt de veiligheid van het verkeer zeker ten goede. Ik hoop mijn briefschrijver niet teleurgesteld te hebben maar het is hier zeker geen uitrit. Wat het hier wel is weet ik echt niet. Het is een vreemde situatie waar tot nu toe onvoldoende over is nagedacht. “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald', waren eveneens wijze woorden van mijn moeder. Rij en tank voorzichtig.

woensdag 19 maart 2008

Inhaalverbod bij doorgetrokken streep


VINKEVEEN - Vorige week reed ik, na een dagje winkelen, met mijn vrouw vanuit Amsterdam naar huis. Vanaf de A2 de N201 op, richting Mijdrecht, over de N201. Mijn vrouw is inmiddels ook aardig scherp wanneer het op verkeerszaken aankomt en wees mij op een niet echt duidelijke situatie. Tussen Vinkeveen en de Ingenieur Enschedeweg ( de weg richting Woerden) heeft de provincie in het midden van de weg een doorgetrokken streep aangebracht. De bedoeling van deze strepen is dat er niet ingehaald wordt. Een motor zou nog kunnen inhalen wanneer de automobilist hem dit gunt en uiterst rechts gaat rijden. De boetes voor het overschrijden van deze doorgetrokken lijnen zijn niet mis. Wanneer u zich niet kunt beheersen en toch de lijn overschrijd om een medeweggebruiker in te halen kan dat u zo maar 150 euro kosten (tarief sinds 1 april 2008). Naast deze doorgetrokken strepen kennen we ook verkeersborden die ons verbieden in te halen. Daar zijn er twee soorten van. De meest voorkomende is het ronde witte bord met rode rand met in het midden een zwart en rood autootje. Het bord zegt namelijk dat motorvoertuigen andere motorvoertuigen niet mogen inhalen. Hier mag de bestuurder van een motor dus ook niet inhalen. Ook niet als er ruimte is of geboden wordt is. Maar dit was even terzijde. We hebben ook nog het iets minder voorkomende inhaalverbod met in het midden een rode vrachtauto en zwarte personenauto afgebeeld. Op de foto kunt u precies zien wat ik bedoel. Dit bord zegt dat je als bestuurder van een vrachtauto geen andere motorvoertuig mag inhalen. Dit is zo expliciet en duidelijk dat iedereen weet dat het inhalen van een personenauto of motor dan wel is toegestaan. En daar ligt nu net het venijn. U bent ontspannen aan het autorijden in uw personenauto en wordt opgehouden door een langzamer rijdende tractor. U ziet aan de rechterkant van de weg het verbodsbord staan dat vrachtauto's niet mogen inhalen. Uw enthousiaste reactie is dan vast zoiets van: "is dat even boffen, ik ben geen vrachtauto," Vervolgens kijkt u goed uit, geeft u richting naar links en drukt het gaspedaal nog iets extra in om uw inhaalmanoeuvre zo kort mogelijk te houden. Nu zou het zo maar kunnen dat u even later van een politieman of politievrouw een stopteken krijgt, gevolgd door een prent. Tenslotte bent u over een doorgetrokken streep heengereden. Je mag je alleen afvragen in hoeverre die prent dan echt rechtvaardig is. Natuurlijk reed u over de doorgetrokken streep, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar het is toch ook begrijpelijk dat u hier in de veronderstelling bent geweest dat u, als bestuurder van een personenauto, wel mocht inhalen. Dit bord brengt verwarring. Ik stel voor dat de wegbeheerder snel een keuze maakt. Rij voorzichtig en haal nog voorzichtiger in !