Het aantal gemotoriseerde voertuigen breidt zich met de dag uit. Ook in De Ronde Venen. Inmiddels zijn we een klein beetje gewend aan de verschijnsels Segway, Trigger en Spider. Deze vervoermiddel worden nog vaak onterecht als speeltjes gezien. De Trigger en Spider zullen u, als gewone verkeersdeelnemer, waarschijnlijk niet direct iets zeggen. Dat is niet zo vreemd. Tochr weet ik zeker dat u er wel eens eentje tegengekomen bent. Ik zou me overigens over die leemte in uw kennis niet al te veel zorgen maken. Anders is het met de Segway. Dit elektrische tweewielige vervoermiddel heeft inmiddels een plaatsje veroverd op onze wegen en zult u vast herkennen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat hun concurrentie niet stil heeft gezeten. Het resultaat kunt u sinds 1 september 2011 in Nederland aantreffen.
Na het toelaten van de bekende Segway heeft onze Tweede Kamer de wens geuit om de toelating voor dergelijke vervoermiddelen te vereenvoudigen. Uiteraard zonder dat de verkeersveiligheid in gevaar komt. Door een wijziging in de Wegenverkeerswet kunnen voertuigen vanaf heden aangewezen worden als bromfiets. Men spreekt dan van een “aangewezen bromfiets”. Voor deze voertuigen is geen enkel rijbewijs vereist.
De eerste geluksvogel die voor dit predikaat in aanmerking is gekomen is de elektrische Trikke (zie foto). De naam is waarschijnlijk afgeleid van een “trike”, een gemotoriseerde driewieler. Doordat de Trikke gelijkgesteld is aan de Segway is de regelgeving dan ook precies hetzelfde.
Omdat ik veronderstel dat u nieuwsgierig bent naar wat de “aangewezen bromfietsen” wel en niet mogen geef ik u een opsomming: ze mogen pas bestuurd worden door personen die minimaal 16 jaar oud zijn. Ze zijn NIET kentekenplichtig en gebruiken altijd het fietspad met een max. snelheid van 25 km/u. Een WA verzekering is verplicht en het verzekeringsplaatje moet bevestigd zijn aan het voertuig. Het bijbehorende verzekeringsbewijs moet de bestuurder altijd bij zich hebben en aan de politie kunnen tonen. Verder zijn ook een voor- en achterlicht (mag afneembaar zijn) tijdens de donkere uurtjes verplicht. Evenals de rode reflectoren aan de achterzijde.
Voor gehandicapten met een zogenaamde gehandicaptenkaart zijn er ruimere regels. Zij mogen op het trottoir met max. 6 km/u. en voor hen is ook de leeftijd van 16 jaar niet van toepassing. Wat betreft die 6 km/u in voetgangersgebieden, daar kom ik in de toekomst vast nog wel eens op terug.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten