zaterdag 5 november 2011

Spijkerbanden in NL



Brrrrr. Samen met Sinterklaas en de Kerstman staat ook de winter weer voor de deur. Wanneer wij de weermannen en vrouwen van de televisie mogen geloven gaan wij het koud krijgen. Extra wegenzout is door Rijkswaterstaat, gemeentes en provincies ingekocht. Het word weer glibberen en glijden met onze vervoermiddelen. De wintersporters onder ons zijn nog wel gewend om in barre omstandigheden te rijden. Zij hebben in het buitenland vaak ook nog eens de beschikking over sneeuwkettingen om de bergpassen veilig te kunnen nemen. In veel Europese landen zijn sneeuwkettingen, winterbanden en/of spijkerbanden zelfs verplicht.

Maar hoe is het in Nederland geregeld? Een vraag die mij vaak gesteld wordt. Vooral wanneer er een flink pak sneeuw ligt en de files door sneeuw en ijzel een vertrouwd verschijnsel zijn geworden. Wat betreft de particuliere bestuurders, zoals u en ik, kan ik kort zijn. Voor hen is het altijd verboden om met sneeuwkettingen en/of spijkerbanden te rijden. Eerlijk gezegd denk ik niet dat u snel een prent zult krijgen zolang er een dik pak ijs of sneeuw ligt. Het asfalt mag namelijk niet beschadigd worden. Daar gaat het vooral om.

Toch zijn er enkele uitzonderingen. Politie, brandweer en ambulance mogen tussen half november en half maart wél gebruik maken van spijkerbanden. Een logische groep. Buiten deze hulpverleners is er nog een groep die tijdens ontij de weg op moeten, zoals huisartsen en vroedvrouwen. Deze groep kan een ontheffing aanvragen bij de wegbeheerder. Een dergelijke ontheffing kan verleend worden op wegen waarop diezelfde wegbeheerder niet voornemens is te strooien. Beetje vreemd. Of een huisarts vooraf kan aangeven wie van zijn patiënten hem nodig heeft. En wat te denken van een verloskundige. Onmogelijk om vooraf aan te geven waar zij de komende winter denkt te gaan rijden, waar een baby geboren gaat worden.

Wat betreft de koudeverwachting voor de komende winter lijkt het daarom verstandig dat (huis)artsen en verloskundigen alvast een algemene ontheffing aanvragen. Niet voor enkele wegen maar voor alle wegen in onze gemeente. Daarnaast is een afspraakje bij de eigen dealer of onze bandenfirma Hogendoorn snel gemaakt om de extra set banden klaar te hebben liggen. Dan is deze groep verzekerd van veilige en snelle ritten, ook in de gladde nachtelijke uurtjes. In ons aller belang. Tot slot nog een puntje. Met spijkerbanden mag niet harder gereden worden dan 80 km/u. Ook niet bij spoedritten.

Geen opmerkingen: