maandag 26 december 2011

P-plaats elektrische auto


DeGroeneVenen 23 december 2011
Vorige week werd ik door een lezer verzocht om eens te kijken op het Burgemeester Haitsmaplein. Tegenover de makelaar zou er een vreemd ingerichte parkeerplaats liggen. Een oplaadplaats voor elektrische auto’s en het ziet er nogal amateuristisch uit. Kan dat zomaar?

Ik bood mijn vrouw direct aan de dagelijkse boodschappen te doen. Zij blij en ik kon tenminste gelijk de casus bekijken. De situatie die ik daar aantrof klopte inderdaad niet. De melder had gelijk. Deze parkeerplaats is waarschijnlijk ingericht door iemand bij de gemeente die niet gehinderd is geweest door enige kennis van de verkeersregels.

De betreffende parkeerplaats is aangegeven met een blauw vierkant bord (met daarin de witte letter P).  Dit bord is een officieel verkeersbord, namelijk bord E04, zoals genoemd in het RVV. Hij is dus rechtsgeldig. Hier hebben we dus ontegenzeggelijk te maken met een parkeerplaats. Daar doet niemand iets tegen.

Daarnaast is het zo dat er op de Nederlandse (en dus de Ronde Veense) wegen pas iets verboden kan worden wanneer dat gebeurt met een origineel verkeersbord. Iets verbieden met uitsluitend een geschreven tekst is wettelijk onmogelijk. Iets toestaan met uitsluitend tekst mag overigens wel.

Onze wegbeheerder geeft aan dat deze plaats is aangewezen voor een elektrische auto die opgeladen moet kunnen worden. Andere auto’s mogen daar kennelijk niet staan. De tekst “gebruiker laadpaal” op een geel bord met zwarte letters geeft dat aan. Het vreemde is dat gele borden met zwarte letters ook nog eens uitsluitend gebruikt mogen worden door de wegenbouwers. Hiermee geven zij afsluitingen en wegomleggingen aan. Voor iedereen herkenbaar.

Inmiddels begrijpt u waarschijnlijk dat deze combinatie geen enkele rechtsgeldigheid heeft. U en ik kunnen daar dus gewoon parkeren zonder kans op een prent. Als lezer zult u dat waarschijnlijk niet doen want dat zou wel erg sneu zijn voor de eigenaar van de elektrische auto. Toch weet je nooit hoe deze kennis u van pas kan komen.

Is er dan geen oplossing voor de gemeente. Uiteraard is die er wel en ik zal hem meteen verklappen. Een kerstcadeautje van de redactie. Plaats een bord E1 “verboden te parkeren” en geef met een (officieel) onderbord toestemming om daar wel te parkeren. De tekst van dat onderbord zou kunnen zijn: “uitgezonderd ten behoeve opladen elektrische auto”. Fijne feestdagen en alvast een veilig 2012.


foto.jpg Zoals situatie binnen een week na verschijning is geworden.

vrijdag 16 december 2011

Boetebedragen 2012


DeGroeneVenen, 16 december 2011.
Onze regering heeft gemeend de verkeersboetes drastisch te moeten verhogen. Het onnodig claxonneren gaat van 180 naar 340 euro. Net zoals een voetganger niet voor laten gaan op een zebrapad. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Aan het eind van dit jaar kunt u trouwens alle juiste bedragen vinden op mijn website.


In mijn ogen is er te willekeurig verhoogd. Ik zou ook andere keuzes gemaakt hebben. Buiten het feit dat de politieman zich verlegen zal voelen bij deze verhogingen kunnen zij vervelende discussies tegemoet zien. Wie bepaalt dat er onnodig werd geclaxonneerd? De automobilist zal tegen de agent zeggen dat er een lief poesje net voor zijn auto wilde oversteken en dat het poesje dankzij die druk op de claxon veilig terug de bosjes insprong. De agent zelf heeft natuurlijk geen poesje gezien en de discussie is geboren. Daarentegen is de boete voor het rijden onder een rood kruis op de afgesloten rijstrook op de auto(snel)weg amper verhoogd. Terwijl zich juist aan die overtreding erg veel aso ’s schuldig maken en het feit gemakkelijk geconstateerd kan worden door onze politie.

Ik zou dus voor een andere aanpak kiezen. Maar ik ga er gelukkig niet over. Ik kan wel mijn gedachten aan deze krant toevertrouwen in de hoop op uw reacties. Wat denkt u van het feit dat een buschauffeur met passagiers in zijn bus precies dezelfde boete krijgt voor het niet handsfree bellen als een bestuurder van een personenauto. Of wat denkt u van een chauffeur achter het stuur van een tankauto met licht ontvlambare stoffen zoals benzine of vloeibaar zuurstof. Ook hij betaalt precies hetzelfde bedrag als u en ik wanneer hij een overtreding begaat. Onvoorstelbaar, tenslotte rust er op deze chauffeursgroep een veel grotere verantwoordelijkheid.

Daarnaast zou ik dan ook kunnen kiezen voor het verhogen van de bedragen van bewuste overtredingen. Onder het rode kruis door of rijden over een vluchtstrook doen we bewust. Daar zullen we geen discussies over hoeven houden. Die overtredingen zijn duidelijk. Zowel voor de autobestuurder als de politieman. Bewuste overtredingen zijn ook het parkeren op trottoir of groenstrook en het niet handsfree bellen.

Wat mij betreft komen deze 2 groepen eerder in aanmerking voor hogere boetebedragen. Ik voorspel nu al dat de politieman of vrouw volgend jaar eerder zal kiezen voor een waarschuwing voor de dure overtreding en u dan zal beboeten voor een (goedkope) bon zoals het niet kunnen tonen van het kentekenbewijs. We zullen zien waar het schip strandt.

vrijdag 25 november 2011

Brommobiel of gehandicaptenauto!


O jee, ik behoor tot een risicogroep. Dat bericht ontving ik tenminste van Peter Bokkes, mijn huisarts. Of ik de gratis griepprik in ontvangst wilde komen nemen. Uiteraard heb ik enige dagen later mijn linker arm ontbloot en er zelfs een blauwe plek bij cadeau gekregen. Ik ben verder nog gezond en mag dus ook nog in mijn eigen auto rijden. Spijtig genoeg hebben veel senioren dat geluk niet. Zij zijn voor hun vervoer aangewezen op de brommobiel of gehandicaptenauto.

Twee autootjes waarvan wij het verschil vaak niet kennen. Deze onwetendheid geeft op verjaardagen nogal eens stof tot vragen en/of discussies. Net of ik de wet ben en er dus iets aan kan doen. Vandaar dat ik deze week een poging onderneem om het u duidelijk te maken.

Zo mag u heel snel vergeten dat een brommobiel een bromfiets op vier wielen is. Deze kreet is uit een ver verleden blijven hangen. Autobestuurders maken zich namelijk nog steeds weer boos wanneer ze een brommobiel op de N201 zien rijden. Men stoort zich vooral aan de lage snelheid van 45 kilometer per uur. Door de dubbele strepen in het midden van de provinciale weg mogen ze ook niet ingehaald worden.

U kunt op de weg twee soorten kleine auto’s tegenkomen. De eerste is de zogenaamde gehandicaptenauto, ook wel Canta genoemd. Deze groep wordt vaak ten onrechte voor brommobiel aangezien. Deze auto is slechts 1.10 breed. Dit bijzonder smalle voertuig kunt u ook op het fietspad of in een voetgangersgebied aantreffen. Hier is de maximale snelheid voor deze groep slechts 6 km/u. Op de weg is dat 45 km/u. Een verzekeringsplaatje, zoals die vroeger op de bromfiets voorkwam, is verplicht. Buiten enkele verlichtingseisen is er voor deze groep weinig geregeld. Alles is goed zolang het overige verkeer maar niet in gevaar wordt gebracht. Iets wat in de toekomst gaat veranderen. Onze regering is met wetgeving bezig.

En dan de echte brommobiel. Wat men niet weet is dat ze voorzien zijn van 2 cilinder dieselmotortjes van ca. 450 cc. Dit in tegenstelling tot de maximale 50cc van een gewone bromfiets. Deze auto is te herkennen aan zijn breedte, n.l. 1,25 meter, het bordje 45 km/u en een echte (bromfiets)kentekenplaat aan de achterzijde. In tegenstelling tot wat gedacht wordt moet de echte brommobiel op precies dezelfde plaats als de personenauto rijden en/of parkeren. Dus is het trottoir of fietspad verboden gebied voor hen. Tussen u, de tractoren, vrachtauto’s en bussen op de N201 is dat de enige juiste plaats. Verder mag de brommobiel slechts één passagier vervoeren en is een rijbewijs AM verplicht. Het bromfietscertificaat dat vroeger nog recht gaf om een brommobiel te besturen is inmiddels vervallen. Tenslotte noem ik nog de plicht van de bestuurder en passagier om de autogordel te dragen. Hiermee heb ik de belangrijkste punten gehad.

Resumerend: een gehandicaptenauto is 1.10 meter breed en de bestuurder mag praktisch overal rijden. De enige echte brommobiel is 1.25 meter breed en wordt door de wetgever gezien als kleine auto die niet op een auto(snel)weg mag komen. 

zaterdag 5 november 2011

Spijkerbanden in NL



Brrrrr. Samen met Sinterklaas en de Kerstman staat ook de winter weer voor de deur. Wanneer wij de weermannen en vrouwen van de televisie mogen geloven gaan wij het koud krijgen. Extra wegenzout is door Rijkswaterstaat, gemeentes en provincies ingekocht. Het word weer glibberen en glijden met onze vervoermiddelen. De wintersporters onder ons zijn nog wel gewend om in barre omstandigheden te rijden. Zij hebben in het buitenland vaak ook nog eens de beschikking over sneeuwkettingen om de bergpassen veilig te kunnen nemen. In veel Europese landen zijn sneeuwkettingen, winterbanden en/of spijkerbanden zelfs verplicht.

Maar hoe is het in Nederland geregeld? Een vraag die mij vaak gesteld wordt. Vooral wanneer er een flink pak sneeuw ligt en de files door sneeuw en ijzel een vertrouwd verschijnsel zijn geworden. Wat betreft de particuliere bestuurders, zoals u en ik, kan ik kort zijn. Voor hen is het altijd verboden om met sneeuwkettingen en/of spijkerbanden te rijden. Eerlijk gezegd denk ik niet dat u snel een prent zult krijgen zolang er een dik pak ijs of sneeuw ligt. Het asfalt mag namelijk niet beschadigd worden. Daar gaat het vooral om.

Toch zijn er enkele uitzonderingen. Politie, brandweer en ambulance mogen tussen half november en half maart wél gebruik maken van spijkerbanden. Een logische groep. Buiten deze hulpverleners is er nog een groep die tijdens ontij de weg op moeten, zoals huisartsen en vroedvrouwen. Deze groep kan een ontheffing aanvragen bij de wegbeheerder. Een dergelijke ontheffing kan verleend worden op wegen waarop diezelfde wegbeheerder niet voornemens is te strooien. Beetje vreemd. Of een huisarts vooraf kan aangeven wie van zijn patiënten hem nodig heeft. En wat te denken van een verloskundige. Onmogelijk om vooraf aan te geven waar zij de komende winter denkt te gaan rijden, waar een baby geboren gaat worden.

Wat betreft de koudeverwachting voor de komende winter lijkt het daarom verstandig dat (huis)artsen en verloskundigen alvast een algemene ontheffing aanvragen. Niet voor enkele wegen maar voor alle wegen in onze gemeente. Daarnaast is een afspraakje bij de eigen dealer of onze bandenfirma Hogendoorn snel gemaakt om de extra set banden klaar te hebben liggen. Dan is deze groep verzekerd van veilige en snelle ritten, ook in de gladde nachtelijke uurtjes. In ons aller belang. Tot slot nog een puntje. Met spijkerbanden mag niet harder gereden worden dan 80 km/u. Ook niet bij spoedritten.

zaterdag 15 oktober 2011

Wat is nou een “aangewezen bromfiets”



Het aantal gemotoriseerde voertuigen breidt zich met de dag uit. Ook in De Ronde Venen. Inmiddels zijn we een klein beetje gewend aan de verschijnsels Segway, Trigger en Spider. Deze vervoermiddel worden nog vaak onterecht als speeltjes gezien.  De Trigger en Spider zullen u, als gewone verkeersdeelnemer, waarschijnlijk niet direct iets zeggen. Dat is niet zo vreemd. Tochr weet ik zeker dat u er wel eens eentje tegengekomen bent. Ik zou me overigens over die leemte in uw kennis niet al te veel zorgen maken. Anders is het met de Segway. Dit elektrische tweewielige vervoermiddel heeft inmiddels een plaatsje veroverd op onze wegen en zult u vast herkennen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat hun concurrentie niet stil heeft gezeten. Het resultaat kunt u sinds 1 september 2011 in Nederland aantreffen.

Na het toelaten van de bekende Segway heeft onze Tweede Kamer de wens geuit om de toelating voor dergelijke vervoermiddelen te vereenvoudigen. Uiteraard zonder dat de verkeersveiligheid in gevaar komt. Door een wijziging in de Wegenverkeerswet kunnen voertuigen vanaf heden aangewezen worden als bromfiets. Men spreekt dan van een “aangewezen bromfiets”. Voor deze voertuigen is geen enkel rijbewijs vereist.

De eerste geluksvogel die voor dit predikaat in aanmerking is gekomen is de elektrische Trikke (zie foto). De naam is waarschijnlijk afgeleid van een “trike”, een gemotoriseerde driewieler. Doordat de Trikke gelijkgesteld is aan de Segway is de regelgeving dan ook precies hetzelfde.

Omdat ik veronderstel dat u nieuwsgierig bent naar wat de “aangewezen bromfietsen” wel en niet mogen geef ik u een opsomming: ze mogen pas bestuurd worden door personen die minimaal 16 jaar oud zijn. Ze zijn NIET kentekenplichtig en gebruiken altijd het fietspad met een max. snelheid van 25 km/u. Een WA verzekering is verplicht en het verzekeringsplaatje moet bevestigd zijn aan het voertuig. Het bijbehorende verzekeringsbewijs moet de bestuurder altijd bij zich hebben en aan de politie kunnen tonen. Verder zijn ook een voor- en achterlicht (mag afneembaar zijn) tijdens de donkere uurtjes verplicht. Evenals de rode reflectoren aan de achterzijde.
Voor gehandicapten met een zogenaamde gehandicaptenkaart zijn er ruimere regels. Zij mogen op het trottoir met max. 6 km/u. en voor hen is ook de leeftijd van 16 jaar niet van toepassing. Wat betreft die 6 km/u in voetgangersgebieden, daar kom ik in de toekomst vast nog wel eens op terug. 

maandag 19 september 2011

Langer parkeren en geen prent !

Inderdaad, ik heb een overstapje gemaakt. Vanaf deze week hoop ik op deze plaats regelmatig bij u thuis te komen. Tenslotte staat mijn pensioen er aan te komen en wat is een leukere hobby dan te schrijven over het verkeer en de verkeersregels. Uiteraard blijf ik ook de inrichting van de wegen en de geplaatste verkeersborden binnen De Ronde Venen volgen. Het liefst met uw hulp.

Deze week begin ik met een artikeltje uit het RVV waarvan de meeste bestuurders het bestaan niet weten. Sterker nog, dat geldt zelfs voor de meeste handhavers. En dat is absoluut geen schande. Tenslotte is de regel- en wetgeving met betrekking tot verkeer een hele kluif. Om alle artikeltjes te kennen en ook nog eens toe te kunnen passen is een bijna onmogelijke zaak.

Stel, u rijdt dit komende weekend een “Blauwe zone” binnen om uw  boodschappen te doen. U mag dan meestal zo’n 1 á 2 uur parkeren. Uw maximale parkeertijd wordt door de wegbeheerder aangegeven door middel van een bord. De parkeerplaatsen zelf zijn aangegeven door middel van de bekende blauwe streep. Buiten die blauwe strepen is het parkeren verboden.  Motoren zonder zijspan mogen zonder parkeerschijf parkeren. Het is 13:30 uur terwijl u contactsleutel terugdraait, de motor uitschakelt en de handrem aantrekt. U bent nu verplicht uw parkeerschijf in te stellen en duidelijk zichtbaar achter de voorruit te plaatsen. Op welk tijdstip van aankomst zet u het witte pijltje? Waarschijnlijk op 13:31 uur, het tijdstip waarop u de auto verlaat. U denkt dus te kunnen parkeren tot 15:31 uur.

Nu komt het grote onbekende waar ik u vast een plezier mee doe. Artikel 25, lid 4 van het Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels zegt over de parkeerschijf: Bij het instellen mag het tijdstip van aankomst naar boven worden afgerond op het eerstvolgende hele of halve uur. De toegestane parkeerduur mag niet zijn verstreken. Met andere woorden, wanneer u om 13:31 de auto afsluit mag u de aankomsttijd op 14:00 uur zetten. Snel zo’n 25% meer parkeertijd tot uw beschikking. En bij max. 1 uur parkeertijd is uw extra tijd toch gauw zo’n 50%.

Voor alle duidelijkheid: het is niet verplicht, het mag! De vrouwelijke automobilisten zijn mij nu vast dankbaar. Heeft u een verkeersvraag of opmerking voor mij? Dan hoop ik u snel terug te zien op mijn site.

donderdag 14 juli 2011

Gemeente Quad



MIJDRECHTOp het gebied van verkeersveiligheid blijft ons gemeentebestuur mij nog steeds verbazen. Een voertuig van de gemeente, zonder spiegels, rijdend in een (kinderrijk) woonerf. Met daarop een bestuurder die, met één hand, zijn stuur vasthield.

Hofland-noord is hoofdzakelijk één groot woonerf. Binnen woonerven treft u nooit een trottoir aan en is de maximale snelheid voor motorvoertuigen “stapvoets” (door de Hoge Raad vastgesteld op 15 km/u). Parkeren mag uitsluitend op parkeerplaatsen die zijn aangeduid met de letter “P”. Bewoners zouden hier hun kinderen met een gerust hard alleen op straat moeten kunnen laten spelen. Spijtig genoeg zijn er nog steeds buurtbewoners die zich, vooral qua snelheid, niet kunnen inhouden. Bleef het daar maar bij. Het is in dit geval de gemeente die het verkeerde voorbeeld geeft. Vorige week reed een quad van de gemeente over een van de woonerven. Een Quad is een klein voertuig die niet harder mag kunnen rijden dan 25 km/u. Ongeacht de cilinderinhoud. De bestuurder bespoot, al rijdend, handmatig het aanwezige onkruid op het wegdek.

Voor dit soort voertuigen zijn er regels. Zo moet er aan de achterzijde een zogenaamde afgestompte driehoek aanwezig zijn. Deze driehoek maakt duidelijk om welk soort voertuig het gaat. Helm of gordel is niet verplicht en hij is niet kentekenplichtig. Daarnaast is er wel de verplichting dat een dergelijk voertuig is voorzien van remlichten en richtingaanwijzers. Ook twee spiegels zijn verplicht. De bestuurder moet minimaal 16 jaar oud zijn en voor de ARBO wetgeving is een tractorrijbewijs vereist wanneer hij in loondienst is. Allemaal voor onze veiligheid en die van onze kinderen.

De bestuurder had vooral aandacht voor het onkruid en stuurde met één hand van links naar rechts en van achteren naar voren. Zonder voorzien te zijn van spiegels. Hij kon dus onmogelijk zien wat er achter hem gebeurde. Door de herrie van de Quad zelf kon hij  kinderen ook nog eens niet horen aankomen.

Ik vroeg mij af of deze Quad van de gemeente zelf is. Is dat wel het geval dan hoop ik dat de spiegels er nu snel opkomen. Is de bewuste bestuurder ingehuurd dan wordt het tijd dat de gemeente (veiligheids)eisen gaat stellen aan haar uitvoerders. Op deze manier is er sprake van oneerlijke concurrentie. Er zijn vast bedrijven die wel veilig willen werken. Tot slot een tip voor onze handhavers, het betreft feitnummer N450a, categorie 7 en de boete is 100 euro.

zaterdag 28 mei 2011

Hoe veilig kan een zebrapad zijn


VINKEVEEN - Eigenlijk hoef ik deze week niets te schrijven. De foto spreekt voor zich zelf. Een zebrapad midden op een kruising van de Herenweg nabij de nieuwe winkel van Albert Heijn. Wie bedenkt zoiets?

De ambtenaren van De Ronde Venen hebben jaren geleden in een van mijn columns kunnen lezen dat er een en ander mis was aan deze zebra. Omdat er niets aan gedaan is, beginnen de bewoners zich nu ook te roeren. Ik ontving meerdere reacties over deze situatie. En terecht. Het zebrapad was versleten en dus niet zichtbaar. Ook de noodzakelijke blauwe borden met daarop een overstekend persoon stonden niet op een correcte plaats. Hierdoor was het voor de automobilist bijna onmogelijk om op tijd de aanwezigheid van deze zebra (en dus de voetgangers) op te merken.

Stelt u zich eens voor dat u of uw kinderen hier veilig willen oversteken. Een bijna onmogelijke zaak. Je staat als voetganger feitelijk midden op een kruising om je voornemen tot oversteken kenbaar te maken. Auto's die afslaan rijden je voor je sokken. Of je krijgt fietsers achter in je rug. In ieder geval is de zebra nu wel netjes wit geschilderd. Ik had liever gezien dat hier alles verwijderd was en elders een correcte en veilige zebra zou zijn aangelegd.

vrijdag 20 mei 2011

Rotonde en een veilige oversteek.


MIJDRECHT - De voorrangsregeling is binnen onze gemeente op de rotondes gewijzigd. Op zich heb ik daar geen moeite mee. Tenslotte is iedere verandering binnen het verkeer even wennen. Ook aan deze wijziging zullen wij wel gewend raken. Zolang de wijzigingen maar volgens de regels zijn toegepast en veiligheid voorop heeft gestaan.

Hierbij zijn ook voor de voetgangers op de rotonde, Rondweg/Hofland/Dukaton, brede zebrapaden aangelegd. Zebrapaden behoren minimaal 4 meter breed te zijn. Bestuurders op de rijbaan moeten dan stoppen voor voetgangers die hun voornemen kenbaar maken om over te steken. Soms houd ik mijn hart daarbij vast. Moeders met kinderwagens laten dat voornemen nogal eens blijken door de kinderwagen alvast met de twee voorwielen op de zebra te plaatsen. Levensgevaarlijk!

Zebra's of voetgangersoversteekplaatsen (VOP's) worden niet alleen gebruikt tijdens mooie zomerse en heldere dagen. Ook wanneer het donker is, bij schemering of als er sneeuw ligt, zullen voetgangers veilig over willen steken. En vergeet de bestuurders van scootmobielen, rolstoelen en slechtzienden met of zonder rood/witte stok niet. Kortom de zwakke verkeersdeelnemers.

Wanneer u de foto heeft bekeken weet u vast al waar ik naar toe wil. Wie heeft namelijk bedacht om in het midden een verhoging te laten liggen die over de helft een obstakel vormt. Een verhoging die bij schemering en slecht weer bijna niet te zien is. Het is echt onvoorstelbaar. Door deze slordige fout kunnen wij wachten op vallende voetgangers of fietsers en kantelende scootmobielen. Een heup is dan zo maar gebroken. Mijn verzoek aan de wegbeheerder is dan ook om de situatie snel aan te passen zodat er door iedereen veilig overgestoken kan worden.

zondag 8 mei 2011

Pluim voor de wegenbouwers (100e column voor WitteWeekblad)


REGIO: Dit is mijn honderdste column. In de 99 die hieraan vooraf gingen heb ik steeds getracht om mijn lezers verkeerstechnisch iets bij te brengen.

Dat verkeer niet eenvoudig is en de regelgeving door verschillende instanties vaak ook nog eens verschillend kan worden uitgelegd. Op verzoek van de redactie beperk ik mij daarbij tot circa. 400 woorden. Ik ben de lezers erkentelijk voor de tips en reacties die ik heb mogen ontvangen en die mij hebben geholpen.
Vandaar dat ik deze week een keer voor een positief verhaal heb gekozen. Als weggebruikers laten wij graag ons ongenoegen blijken wanneer een beroep op ons geduld wordt gedaan gedurende wegwerkzaamheden Even omrijden, een snelheidsbeperking of een wegversmalling. Kennelijk vinden wij dat heel lastig. De kranten staan er vol van. Onze wegenbouwers moeten het daarbij vaak ontzien. Claxonneren, opgestoken middelvingers, schreeuwen / schelden en - ondanks die snelheidsbeperkingen - vooral hard blijven rijden. Soms zijn er spijtig genoeg onder de wegenbouwers zelfs slachtoffers te betreuren.
In Aalsmeer en Uithoorn verschijnt langzamerhand de nieuwe N201 en aan de grens van De Ronde Venen is de A2 verbreed. Oude viaducten zijn afgebroken en nieuwe werden gebouwd. Het is voor mij iedere keer weer een wonder dat die werkzaamheden door gaan terwijl u en ik ongestoord kunnen blijven rijden. Op een enkele nachtelijke afsluiting na. Het is indrukwekkend te zien hoe de werkzaamheden in etappes worden uitgevoerd. Viaducten, wegen, vangrail, verlichting, wegbewijzering en waarschuwingsborden, worden aangelegd, geplaatst of afgebroken terwijl het verkeer amper gestoord wordt. Rijstroken zijn soms wat smaller maar de gehele route blijft vaak zijn oorspronkelijk aantal behouden. Onze wegenbouwers zijn vaklui. Een opdracht uitvoeren en gelijktijdig het verkeer doorgang laten vinden. Die pluim wilde ik hun in deze honderdste column geven.

maandag 18 april 2011

Gevaarlijk 'fietspad' langs N201

DE RONDE VENEN - Hoe kijkt u er tegen aan? Ik dacht altijd dat er naast de provinciale weg N201 een fietspad lag. Maar dat is niet zo. Het is een parallelweg waar maar liefst 60 km/uur gereden mag worden. Niet in één richting, maar zelfs in twee richtingen.

Doordat deze weg niet expliciet als fietspad is aangewezen kunnen u en ik, hoe onvoorstelbaar ook, ook nog eens ieder soort motorvoertuig aantreffen.
Het gaat om twee stukken parallelweg. De eerste is gelegen tussen de Ir. Enschedeweg tot aan het viaduct in Vinkeveen. Het tweede gedeelte loopt vanaf dezelfde weg tot Mijdrecht. Aan het begin van deze wegen staan twee verkeersborden. De voorste zegt dat het verboden is in te rijden met motorvoertuigen op meer dan twee wielen, samen met een onderbord. Het onderbord zegt: 'uitgezonderd bestemmingsverkeer (gevolgd door icoontje '2 ton')'. Het tweede verkeersbord zegt dat de maximale snelheid 60 km/uur bedraagt.
Laat ik beginnen met het onderbord. Na de tekst staat een icoontje waarin een vingertje op een as drukt. Mag u het lezen als maximale asdruk van twee ton of als minimale asdruk? Of moet de asdruk misschien precies 2 ton zijn? U als bestuurder kunt toch moeilijk raden wat daar de betekenis van is. Daar komt nog eens bij dat het begrip 'bestemmingsverkeer' zeer ruim is in Nederland. Bijna iedere reden die men opgeeft zal geaccepteerd moeten worden.
Zelfs wanneer het asdruk-icoontje betekent dat de toegestane asdruk maximaal 2 ton is zullen we vrachtauto's, bussen, tractoren enzovoort daar rijdend kunnen aantreffen. Racend met 60 km/uur tussen u, uw kinderen of kleinkinderen. Zelfs aanhangwagens zijn er toegestaan. Weet u dat tractoren met veldgewassen tot 3,5 meter breed mogen zijn? En weet u dat de totale lengte van een tractor met (meerdere) aanhangwagens, dus meerdere assen, wel 18 meter lang kan zijn?
Deze parallelweg wordt dagelijks in twee richtingen gebruikt door schoolkinderen op hun fietsen, bromfiets of snorfiets. Maar ook door invalide-autootjes. De bestuurders in deze groep zijn vooral junioren en senioren. Een leeftijd waar over het algemeen minder alert gereageerd wordt op vreemde verkeerssituaties. Ik gruwel van de gedachte wat voor gevaarlijke situaties op dit (nep) fietspad kunnen ontstaan. Laten we er snel een echt fietspad van maken.

vrijdag 25 maart 2011

Bushalte op kruispunt

MIJDRECHT - Ongewenst en verwarrend. Dat is de plaats van de bushalte aan de Prinses Margrietlaan tegenover de Schoutenstraat. De bushalte ligt namelijk precies op een T-kruising.

Het RVV verbiedt ons om op een kruising te parkeren. Een logische en begrijpelijke regel. Een ander artikel zegt dat u en ik onze auto zelfs niet mogen laten stilstaan (laden/lossen en in/uitstappen) op een kruispunt. Het vroegere 'stopverbod'.
Het RVV maakt het ons daarmee, zonder enige twijfel, onmogelijk om onze auto op een kruispunt neer te zetten. Of dit nu is om te parkeren, laden en/of te lossen of om onze familie in/uit te laten stappen. Het mag niet.

Het RVV zegt ook nog eens dat op bushaltes door auto's niet stilgestaan mag worden. Gelukkig geeft het artikel ons nog wel enige tijd om snel passagiers in of uit te laten stappen. Hoe en waar de bushalte gesitueerd is maakt voor dit artikel niets uit.

Dit wetende neem ik u mee naar de bushalte uit de eerste alinea. Wanneer u en ik onze auto niet op een kruising mogen laten stilstaan waarom zou een buschauffeur dat dan wel mogen? Ik heb werkelijk geen idee. Omdat daar toevallig een bushalte is geplaatst? Voor de buschauffeur gelden namelijk precies dezelfde regels als voor u en mij. Uiteraard stopt onze buschauffeur wel. Passagiers zijn tenslotte zijn klanten en verwachten een bus die stopt bij een bushalte.
En dan de gewone automobilist. Het ene artikel zegt dat we er niet mogen stilstaan om passagier in/uit te laten stappen, terwijl het andere zegt dat we dat wel mogen. Welk artikel geldt nu? Wat mag hier en wat niet? Niet alleen voor deze genoemde bushalte maar ook voor de bushalte tegenover de Zuster den Hertoglaan. Een exact gelijke situatie. Hoewel aan die zijde tevens een stilstandverbod van kracht is.

Ik durf er niets meer over te zeggen. Wat ik wel weet is dat het in de Prinses Margrietlaan een komen en gaan is van mensen die met de auto boodschappen doen. Al met al een onveilig stukje Mijdrecht. Tel daarbij de fout geplaatste bushaltes en wees dus extra alert.

woensdag 23 februari 2011

Parkeren/stoppen op een kruispunt


AALSMEER - Veel weggebruikers kunnen het verschil niet aangeven tussen een stopverbod en parkeerverbod. Dit gegeven is onze wegbeheerder waarschijnlijk bekend en deze heeft daarom het zekere voor het onzekere genomen.

Het is al lastig genoeg om het verschil te kunnen benoemen tussen parkeren, stoppen of stilstaan. Deze eerste alinea gebruik ik dan ook om dat kort aan te geven hoe het zit. Stoppen doe je wanneer je stopt om bijvoorbeeld iemand te laten oversteken. Stilstaan doe je wanneer je iemand laat instappen of uitstappen. Stilstaan doe je ook wanneer je snel iets laadt of lost. Wanneer je parkeert, sluit je je auto echt af en verlaat die voor langere tijd.

Het RVV zegt in artikel 24 dat een bestuurder zijn voertuig niet mag parkeren op een kruispunt. Artikel 23 geeft aan waar niet stilgestaan mag worden. Ook in dit artikel wordt een kruispunt genoemd. Wanneer een van beide artikelen niet van toepassing zijn zal het parkeer- of stilstandverbod moeten worden aangegeven door middel van tekens op het wegdek. Of met verkeersborden.

Dit wetende kunt u de foto in de casus op de kruising van de Sweelinckstraat met de Gluckstraat beter begrijpen. Het is een kruising, heeft een gele doorgetrokken streep en is ook nog eens voorzien van een parkeerverbod. Het is daar dus sowieso verboden je auto te parkeren of stil te zetten. Geen twijfel over mogelijk. De artikelen 23 en 24 van het RVV zijn daar duidelijk in. De doorgetrokken gele lijn maakt het voor de bestuurders nog eens extra duidelijk. Niet parkeren en niet stilstaan. Maar nu kijk ik naar het verkeersbord. Die geeft aan dat er niet geparkeerd mag worden. En waar niet geparkeerd mag worden mag wél worden stilgestaan. Verwarring alom. Ik zou zeggen, weg die gele streep en weg met dat verkeersbord. Het scheelt geld en wordt daarmee ook nog eens beter te handhaven door de politie.

woensdag 16 februari 2011

Parkeren bij het zwembad


MIJDRECHT - Deze week ga ik met u terug naar het nieuwe zwembad. Met betrekking tot het parkeren is daar de laatste tijd nogal wat over te doen geweest. Op de toegangsdeuren van de bowling en het zwembad hangen zelfs briefjes met de waarschuwing dat de politie parkeerbonnen uitdeelt. Ik heb zo mijn twijfels of die bonnen wel terecht zijn.

Voor de duidelijkheid begin ik met de tekst van artikel 1 (hoofdstuk IV, par. 1, UVS BABW) Dit artikel zegt: 'Tekens op het wegdek zijn wit tenzij voor een afzonderlijk teken anders is bepaald. Bij tijdelijke toepassing is de kleur in ieder geval een andere kleur dan wit'. Hier ligt de basis van mijn twijfel.

Het terrein zelf is door middel van een blauw vierkant bord, met een grote witte letter 'P' als parkeerplaats aangewezen. De betekenis van dit bord is duidelijk. Het betreft hier een parkeerplaats. Wanneer er parkeervakken zijn MOETEN auto's daarin geparkeerd worden. Er is zelfs geen onderbord voor nodig. Wanneer er geen parkeervakken zijn mag u overal parkeren.
Maar kunt u als automobilist de parkeervakken hier wel herkennen? Als je heel goed kijkt kun je de vakken misschien zien. Door de wegbeheerder zijn in ieder geval geen witte stenen of witte strepen gebruikt zoals dat voorgeschreven is. Hier zijn uitsluitend stenen gebruikt die qua kleur net iets afwijken van de grote oppervlakte. Je mag er dus van uitgaan dat deze zogenaamde parkeervakken door u als automobilist niet direct worden herkend. Een tijdelijke toepassing, zoals in het BABW artikel bedoelt, lijkt hier ook niet het geval.

Mijn conclusie is dan ook dat iedereen op dit terrein overal mag parkeren. Dus ook buiten de (gecamoufleerde) vakken. Zelfs tegen de gevel van de bowling aan. Zolang je maar niet hinderlijk of gevaarlijk staat. Aan deze gevel zijn nog wel kleine 'parkeerverbod'-stickertjes geplakt. Die zijn uiteraard niet rechtsgeldig en moeten uitsluitend gezien worden als een verzoek. Op zich is er met dit initiatief niets mis.


zaterdag 8 januari 2011

Parkeren op marktdagen


ABCOUDE - Deze week wil ik mijzelf graag voorstellen aan de nieuwe inwoners van De Ronde Venen. Zodoende ging ik met de motor op zoek naar een geschikt onderwerp. Na 1 minuut kon ik het dorp al weer verlaten. Ik had mijn onderwerp. Sneller kon bijna niet.


Bij het verlaten van de A2 stond de politie op de nieuwe rotonde met een alcoholcontrole. Die moest ik in korte tijd twee keer passeren. Hoe kwam het dat ik zo snel weer terug was bij onze handhavers? Mijn eerste onderwerp trof ik namelijk direct aan. Het plein, 't Marktveld, vlak naast de Hoogstraat kwam in aanmerking. Bij de entree wordt aangegeven dat het plein is ingericht met parkeerplaatsen. Precies zoals het moet. Een groot blauw vierkant bord met een witte letter 'P'. Dat is onmiskenbaar een parkeerplaats. Toch wordt geprobeerd om het parkeren op bepaalde dagen/tijden te verbieden. Op een van de onderborden staat namelijk dat er niet geparkeerd mag worden op marktdagen (zie foto). Dat is verkeerstechnisch onmogelijk. Er kan namelijk uitsluitend iets verboden worden met een echt verkeersbord. Wel kan de wegbeheerder een zogenaamd onderbord gebruiken om een uitzondering aan te geven. Voorbeeld: het kan met een bord verboden worden om met een auto een weg in te rijden. De bewoners in de betreffende straat kan toestemming worden gegeven om wel de straat in te rijden. Dit wordt dan met de tekst 'uitgezonderd aanwonenden' op een onderbord aan hen duidelijk gemaakt.


Terug naar ons plein. Aan het begin wordt aangegeven (niet verboden) dat het een parkeerplein betreft. Vervolgens is met een tekst op een onderbord daar een beperking aan gegeven. En dat kan niet. Met uitsluitend teksten kan in het verkeer nooit iets verboden worden. De politie zal hier dus nimmer een parkeerbon kunnen uitdelen. Op gewone dagen niet, maar ook niet op marktdagen. U weet nu wat u te doen staat wanneer u in het recente verleden een bon onder de ruitenwisser heeft aangetroffen.