zaterdag 27 november 2010

Blauwe cirkels op het wegdek


AALSMEER - Alles wat verkeersdeelnemers kan afleiden vind ik per definitie gevaar-scheppend. Zelfs wanneer de bedoelingen van de wegbeheerder goed zijn. Zoals de blauwe cirkels op het wegdek in oost.


“De Bredeschool”, een druk bezochte basisschool in de Catharina Amaliastraat. Veel van de peuters worden op de schooldagen voor de schooldeur afgezet. Het liefst zo dichtbij mogelijk. Het is dagelijks een komen en gaan van auto’s. Vaak bestuurd door vaders of moeders die nog net even tijd hebben om hun kind weg te brengen. Deze ouders kennen de situatie maar al te goed. Zij doen dat dagelijkse ritje meestal op hun ervaring. Hierdoor hoeft niet precies gekeken te worden naar de verkeersborden of andere aanwijzingen. Zij kunnen hun aandacht aan de omgeving geven.
Het spijtige is alleen dat er in de omgeving van de school OOK mensen rijden die niet in Aalsmeer wonen. Mensen die de situatie bij deze school niet kennen. Deze groep zal zich dan ook eerst moeten oriĆ«nteren op de wijze waarop de weg is ingericht. Zij zullen zich tijdens het rijden moeten afvragen of er gestopt of geparkeerd mag worden. En, ook niet onbelangrijk, wat de maximale snelheid is en wie er voorrang heeft. Voor het verkeer dat de school nadert leest de tekst “schoolzone”. Vervolgens staan de strepen van een snelheidsbeperkende maatregel op het wegdek en daarna direct een zebrapad. Deze informatie moet opgenomen worden terwijl er ook aandacht moet zijn voor de fietsende en spelende (school)kinderen. En dan heb ik de verkeersborden nog niet eens genoemd.
Nu kom ik waar ik zijn wil. Namelijk die rare grote blauwe cirkels op het wegdek, die meer weg hebben van een vreselijke kunstwerk. Wanneer iemand ter plaatse onbekend is slokken die cirkels een groot gedeelte van je aandacht op. De kans dat een bestuurder zich daardoor onzeker gaat gedragen wordt groot. Met het gevolg dat je onvoldoende oog hebt voor de overstekende of fietsende jeugd. Het resultaat hiervan kan, als het tegenzit, een te late reactie zijn. Ik vind dat een wegbeheerder op en aan de weg geen fratsen mag uithalen. Uiteraard heb ik ook even internet geraadpleegd. Meerdere gemeentes hebben deze blauwe cirkels aangebracht in schoolzones. Dit om de herkenbaarheid van schoolzones te vergroten. Inmiddels zijn er ook gemeentes die ze verwijderd hebben. De cirkels zijn bij een nat wegdek gevaarlijk glad, met name voor motor en scooterrijders. Misschien zijn die cirkels toch niet zo’n goed idee.

Geen opmerkingen: