vrijdag 20 mei 2011

Rotonde en een veilige oversteek.


MIJDRECHT - De voorrangsregeling is binnen onze gemeente op de rotondes gewijzigd. Op zich heb ik daar geen moeite mee. Tenslotte is iedere verandering binnen het verkeer even wennen. Ook aan deze wijziging zullen wij wel gewend raken. Zolang de wijzigingen maar volgens de regels zijn toegepast en veiligheid voorop heeft gestaan.

Hierbij zijn ook voor de voetgangers op de rotonde, Rondweg/Hofland/Dukaton, brede zebrapaden aangelegd. Zebrapaden behoren minimaal 4 meter breed te zijn. Bestuurders op de rijbaan moeten dan stoppen voor voetgangers die hun voornemen kenbaar maken om over te steken. Soms houd ik mijn hart daarbij vast. Moeders met kinderwagens laten dat voornemen nogal eens blijken door de kinderwagen alvast met de twee voorwielen op de zebra te plaatsen. Levensgevaarlijk!

Zebra's of voetgangersoversteekplaatsen (VOP's) worden niet alleen gebruikt tijdens mooie zomerse en heldere dagen. Ook wanneer het donker is, bij schemering of als er sneeuw ligt, zullen voetgangers veilig over willen steken. En vergeet de bestuurders van scootmobielen, rolstoelen en slechtzienden met of zonder rood/witte stok niet. Kortom de zwakke verkeersdeelnemers.

Wanneer u de foto heeft bekeken weet u vast al waar ik naar toe wil. Wie heeft namelijk bedacht om in het midden een verhoging te laten liggen die over de helft een obstakel vormt. Een verhoging die bij schemering en slecht weer bijna niet te zien is. Het is echt onvoorstelbaar. Door deze slordige fout kunnen wij wachten op vallende voetgangers of fietsers en kantelende scootmobielen. Een heup is dan zo maar gebroken. Mijn verzoek aan de wegbeheerder is dan ook om de situatie snel aan te passen zodat er door iedereen veilig overgestoken kan worden.

Geen opmerkingen: