maandag 30 juli 2012

Caravan en rijbewijs


“Ik heb geen E-rijbewijs, dus mag ik geen aanhangwagen trekken”. Een veelgehoord misverstand. Iedereen met uitsluitend een B-rijbewijs mag namelijk wel degelijk een aanhangwagen of caravan aankoppelen en de weg op. Maar niet altijd. En daar beginnen de twijfels.
Eigenlijk is het heel simpel. Er is één duidelijke regel wanneer u als automobilist een aanhangwagen mag meenemen. Om het duidelijk te maken moet ik eerst uitleggen wat het totaal gewicht van een caravan of aanhangwagen is. Het totaalgewicht is het kale gewicht van de caravan plus zijn laadvermogen. Het laadvermogen is op zijn beurt weer het aantal kilo’s dat mee genomen MAG worden. Dus NIET het aantal kilo’s dat daadwerkelijk geladen is. 
Die gegevens kunt u vinden op uw kentekenbewijs of op de website van het RDW. 
Zolang het totaalgewicht van de aanhangwagen lager is dan die van de auto is een E-rijbewijs niet noodzakelijk. En dat is meestal het geval. De enige uitzondering hierop is wanneer de totaalgewichten van de auto en aanhangwagen opgeteld boven de 3500 kilo uitkomen. Maar de meesten van u zullen wel niet de beschikking hebben over zo’n grote auto en caravan.
Ik hoor u nu zeggen: “er zijn ook aanhangwagen die geen kenteken hebben”.  Dat is correct en is dus moeilijk te controleren door de politie. In dat geval gaat de politie uit van het daadwerkelijk gewicht. De aanhangwagen zal gewogen worden, inclusief de lading. Komt dit gewicht boven het totaal gewicht van de auto uit dan zal er naar het E-rijbewijs gevraagd worden.
Wanneer het u toch niet helemaal duidelijk is kunt u op http://www.petorverkeer.nl/bofbe.htm op een schema zien welk rijbewijs u moet kunnen overhandigen.
Door de vakmensen en in de RDW-bestanden wordt niet meer gesproken over totaalgewichten. Voor de duidelijkheid heb ik dat in deze column wel gedaan. De huidige benaming is “Toegestane maximum massa voertuig, oftewel TMM”.
Tot slot nog twee, niet onbelangrijke, opmerkingen. Buiten de rijbewijssores heeft u ook te maken met de technische mogelijkheden van uw auto. In het instructieboekje treft u aan tot welk gewicht u aan de trekhaak mee mag nemen. Overschrijding hiervan geeft een ander strafbaar feit. Wees daarop bedacht. Ook zijn er tegenwoordig auto’s die helemaal geen aanhangwagen of caravan mogen voorttrekken. En wanneer uw (kentekenplichtige) caravan is overbeladen kan dat nooit van invloed zijn op het noodzakelijke rijbewijs. Wanneer u meer antwoorden wilt op het rijden met caravan of aanhangwagen verwijs ik u naar mijn site.  Fijne en veilige vakantie toegewenst. 

Geen opmerkingen: