maandag 30 juli 2012

Einde woonerf, racen maar !


Als voetganger mag je er van uitgaan dat je veilig bent op een trottoir of voetpad. In de meeste gevallen is dat ook zo. Zolang de wegbeheerder tenminste zijn werk maar goed doet. En dat is, spijtig genoeg, niet altijd het geval.


Stel, u woont in Hofland-noord in Mijdrecht en gaat lopend boodschappen doen. Met of zonder rollator, met of zonder kinderwagen. Dan loopt u  naar de hoek Agaat/Parel. Daar neemt u het “voetpad” naar boven, richting de rotonde Dukaton/Hofland/Rondweg. Aan het begin van dit voetpad staat aan de linkerzijde een bord “einde woonerf”. Dat kan kloppen want Parel en Agaat zijn aangewezen als woonerf.


Op een woonerf mogen alle soorten voertuigen, zoals personenauto’s, bromfietsen, maar ook vrachtauto’s rijden.  Er zijn slechts enkele voorwaarden. Je mag niet sneller dan stapvoets en voetgangers mogen niet gehinderd worden. Parkeren mag uitsluitend op de aangelegde parkeerplaatsen, die ook nog eens voorzien moeten zijn van de letter “P” in het wegdek. De wetgever heeft hiermee alle ruimte op de weg gecreĆ«erd voor de zwakste verkeersdeelnemers, waaronder onze spelende kinderen. Hoewel spijtig genoeg, veel automobilisten zich dat vaak niet realiseren. Na het eerder genoemde bord is het oppassen geblazen. Daar mogen de bestuurders van auto’s, motoren en scootertjes namelijk het gas er weer opgooien. Op het pad naar de rotonde is het geen woonerf meer en de gebruikelijke regelgeving is er dus van toepassing. Met 50 km/u naar boven om ergens op het fietspad van Hofland uit te komen. U mag daar met uw auto naar boven rijden. Zelfs met uw vrachtauto of bus wanneer u er eentje bezit. Nergens staat dat het een voetpad is. Ook is het duidelijk geen verhoogd trottoir. Geen enkele reden dus om dit pad niet te gebruiken met uw auto. Gelukkig zijn er nog geen ongelukken gebeurd. Als u op de Parel woont en dagelijks via de N201 naar uw werk rijdt kan het op jaarbasis ook nog eens aardig wat litertjes benzine schelen. Gewoon even afsteken.  Arme voetgangers die rustig uit tegenovergestelde richting komen lopen. Zij weten niet beter of ze bevinden zich op een voetpad. Groot zal de schrik dan ook zijn als zij plotseling een paar scootertjes naar boven zien racen met een toegestane snelheid van 45 km/u. En die kans is tegenwoordig groter dan ooit na het aanleggen van de vreemde oversteek op de kruising Aquamarijn /Dukaton. Kortom, er is weer werk aan de winkel voor onze gemeente. Pas goed op, u bent niet altijd veilig op een “voetpad”.


Geen opmerkingen: